logo portal banner

Dan OS RH i HKoV `15.

2015 05 28 dan osrh i hkov
 
Hrvatska danas obilježava Dan oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske.
Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je 28. svibnja 1991. godine prva službena i svečana smotra Zbora narodne garde - ZNG.
Pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, cijelim državnim vrhom, hrvatskom javnošću i svijetom postrojeni su odredi pješaštva, policije, mornarice, plave beretke, diverzanti i pripradnici protuoklopnih i zračnih snaga RH te sinjski alkari.
Prisegom domovini postrojenih brigada stvorena je Hrvatska vojska, sila koje je u obrambenom Domovinskom ratu porazila četvrtu vojsku Europe JNA potpomognutu paravojnim formacijama te briljantnim vojno-redarstvenim akcijama oslobodila okupirani teritorij.
Prisjećajući se tih dana s poštovanjem i pijetetom se sjećamo i naših poginulih suboraca i svih sudionika Domovinskog rata, koji su svoje živote položili na Oltar Domovine.
Hrvatski branitelji, njihova herojska borba i velika žrtva utkani su u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, a Domovinski rat je istinska i iskonska vrijednost demokratske i suverene hrvatske države.
Hrvatska je danas članica UN-a, EU-a i NATO saveza pa Hrvatska vojska sudjeluje u raznim mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta.
MKVC kao braniteljska udruga čestita svim nekadašnjim i sadašnjim pripradnicima Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske njihov dan. 
 

Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek,
pukovnik u mirovini

World tražilica