logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan veterana, Dan sjećanja, Dan primirja (Veterans Day, Remembrance Day, Armistice Day)

2015 11 11 2015 05 30 dgp 363
 
Dan veterana, Dan sjećanja i Dan primirja spomendani su koji se u različitim državama svijeta obilježavaju 11.11. na dan sklapanja primirja između Saveznika i Njemačke 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.  
Dan veterana (Veterans Day) je državni američki praznik koji se obilježava u čast ratnim veteranima, svim osobama koje su služile u američkoj vojsci. Amerikanci se na ovaj dan prisjećaju svojih veterana i njihove službe u oružanim snagama, zahvaljuju im na vjernosti i službi, a istovremeno se prisjećaju poginulih i svih koji su žrtvovali svoje živote za slobodu i pravdu. To je dan kada se slave veterani, koji su služili u svim ratovima koje je vodio SAD. Dan veterana obilježava se vojnim paradama, vješanjem zastava na javnim i državnim zgradama kao i polaganjem cvijeća na grob „nepoznatog vojnika“ čime se simbolično zahvljuje svim nepoznatim vojnicima, koji su poginuli u službi. Većina trgovina i državnih službi na ovaj dan ne radi.
Dan sjećanja (Remembrance Day) obilježava se u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama gdje je prvenstveno dan sjećanja na veterane. Manifestacije obilježavanja organiziraju lokalne udruge veterana, a simbolički se na grobove stavljaju makovi, kao simboli sjećanja na tzv. "veliki rat" i veze sa domovinom. U Velikoj Britaniji se na glavnoj svečanosti, koja se obično održava drugu nedjelju u studenome, pozivaju i kraljica i premijer.
No oba ova praznika nastala su iz Dana primirja (Armistice Day) koji je ustanovio britanski kralj George V. organiziravši povodom potpisivanje primirja domjenak u čast francuskog predsjednika.  
U Hrvatskoj su unazad pet godina u mnogim županijama i gradovima, pa i na državnoj razini, određeni dani sjećanja na branitelje iz Domovinskog rata, one koji su položili svoje živote na oltar domovine, ali isto tako i na preživjele veterane.
Moto klub Veterani - Croatia je na 146. sjednici Izvršnog odbora Svjetska veteranska federacija (WVF), koja se održala 09. veljače 2013. godine u Parizu (Francuska) pod predsjedavanjem predsjednika g. Hamida Ibrahima (Malaysia), primljen u punopravno članstvo Svjetske veteranske federacije kao deveta udruga iz Hrvatske i kao prvi moto klub koji okuplja veterane-bikere. Inače, Svjetska veteranska federacija okuplja 172 veteranske udruge iz 96 zemalja i predstavlja između 25 i 30 milijuna veterana u svijetu.
Cilj ulaska MKVC u WVF je povezivanje sa veteranima-bikerima članovima WVF, integracija i razumijevanje veterana, usvajanje etičkih vrijednosti kroz motociklistički sport, poticanje prijateljskih odnosa među narodima te promoviranje prirodne, kulturne i povijesne baštine RH.
Ovime smo preuzeli sva prava, ali i obveze koje članstvo u tako velikoj međunarodnoj organizaciji donosi te se stoga moramo i dalje odnositi krajnje ozbiljno i s punom odgovornošću promicati vrijednosti Domovinskog rata u svijetu na specifičan način.
Čestitamo svim veteranima članovima Svjetske veteranske federacije, koji obilježavaju Dan veterana, Dan sjećanja ili Dan primirja (Veterans Day, Remebrance Day, Armistice Day), njihov dan.