logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica stradanja sela Ćelije `16.

2016 07 07 celije 01
 
Dana 7. srpnja 1991. selo Ćelije je spaljeno i izbrisano s lica zemlje. Bilo je to prvo selo u Hrvatskoj koje je doslovno sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo ubijeno ili protjerano. Nakon 25 godina članovi MKVC sudjelovali su na 25. obljetnici te upalili svijeće podno spomen obilježja koje se nalazi na samom ulasku u selo Ćelije i na masovnoj grobnici u selu Ćelije. 
Nakon Ćelija, po istom obrascu, spaljena su i uništena brojna hrvatska sela i naselja od Vukovara do Prevlake s isključivom namjerom uništenja i protjerivanja hrvatskog stanovništva.
Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, gosp. Ivan Anušić položio je vijenac i upalio svijeću na mjestu pogibije hrvatskih branitelja Dragutina Bedžula i Damira Pavičića, mjestu sjećanja koje se nalazi na samoj granici Osječko-baranjske i Vukovarko-srijemske županije.
Vijenci su položeni i na seoskom groblju u Ćelijama, a položili su ga predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja, udruge iz Domovinskog rata iz Ćelija, Tenje, Laslova, moto klubovi Golubica i MKVC, udruge branitelja: 106. brigade, dragovoljaca Vukovarsko-srijemske županije, koordinacije udruga grada Vukovara, veterana vojne policije, veterana 3. gardijske brigade te predstavnici drugih udruga branitelja Domovinskog rata. Počast poginulim braniteljima i civilima odao je i zastupnik u Hrvatskom saboru Stevo Culej te predstavnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
"Ćelije su kao ptica Feniks, dugo žive, a onda ih se pretvori u pepeo iz kojega se rodilo novo selo. No, u novom selu rade samo crkva i mrtvačnica. Mještani Ćelija, koji su toga kobnog dana izgubili život, nama su u baštinu ostavili ne samo državu Hrvatsku, nego i slobodu. Zato trebamo udružiti glave, zajednički i pametno od Ćelija ponovno učiniti naseljeno i životno selo", nakon svečanosti polaganja vijenaca, na svetoj misi, rekao je vlč. Dejan Bubalo, župnik crkve Srca Isusovog u Ćelijama. 
 
2016 07 07 celije 02
 
 
2016 07 07 celije 03