logo portal banner

Moto maraton Cesta sjećanja `17.

2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 368
 
Povodom ovogodišnje 72. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, MKVC je organizirao deseti po redu moto maraton pod nazivom „Cesta sjećanja“.
Moto maraton je krenuo iz Zagreba magistralnim cestama prema Krapini i dalje put Maribora, Dravograda, Lavamonda, Oberdorfa do Bleiburga.
Na zagrebačkoj zaobilaznici kod Motela Plitvice okupili su se bikeri iz cijele Hrvatske i BiH da bi rano ujutro krenuli put Bleiburga. Za razliku od dosadašnjih nekoliko godina, vrijeme je bilo prihvatljivo (suho) za putovanje. Dio trase putovanja koristili smo novoizgrađenu dionicu magistralne ceste Zabok - Sveti križ Začretje.
 
2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 176

Kao i do sada granične prelaze na hrvatskoj, slovenskoj i po novome na austrijskoj strani prošli smo vrlo brzo, bez zastoja. To nam je omogućilo da na predviđenim lokacijama tankiranja i odmora imamo više vremena za odmor.
Tijekom putovanja, na graničnim prelazima, mjestima odmora i na samom bleiburškom polju priključili su nam se novo-stari bikeri, tako da se na odredištu okupilo oko pedesetak bikera.
Kao i prošle godine imali smo malih problema jer su na mjesta predviđena za parkiranje motora sudionika moto maratona pojedinci parkiraju vip aute. Zbog toga motori nisu bili parkirani na mjestu označenom za motore već između auta i autobusa.
Samo putovanje se odvijalo prema planu. Članovi drugih moto klubova i free bikeri poštovali su pravila organizatora, ali smo primijetili da već drugu godinu za redom jedan sudionik maratona namjerno ili nehotice izaziva ekscesne situacije (preskakanje ograde vip lože i zadržavanje kolone na graničnom prijelazu). Ovakvo ponašanje jednog tzv. bikera može se štetno odraziti na pozitivan rejting svih hrvatskih bikera kod slovenskih i austrijskih sigurnosnih službi, a koji već deset godina za redom sudjeluju na ovom obilježavanju. MKVC takvo ponašanje neće dozvoliti ni tolerirati.
 
2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 113

Na ovogodišnjem obilježavanju sudjelovao je znatan broj bikera, a najviše ih je poslije Zagreba bilo iz Bjelovara. 
Spomen misu za sve ubijene razoružane hrvatske vojnike i civile na Bleiburgu i Križnom putu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Po završetku sv. mise uputili smo se u Klagenfurt gdje je naš član Zlaja, uz pomoć Sonje, Filipa i Prpe, priredio ručak i druženje u caffe baru vlasnice Tante Dorli.
Prespavali smo u klupskim prostorijama MC Brotherhood Austria u Klagenfurtu i za to im se zahvaljujemo te ih pozivamo na ljetno druženje sa članovima MKVC na moru, u Kninu i Livnu.
Po povratku iz Klagenfurta, svratili smo na bleiburško polje i u ime sudionika ovogodišnjeg moto maratona bikera iz Hrvatske i BiH zapalili lampaš kod spomen obilježja bleiburške tragedije i Križnog puta.
MKVC se zahvaljuje svim bikerima koji su sudjelovali u ovogodišnjem moto maratonu Cesta sjećanja Zagreb - Bleiburg. 
 
2017 05 13 bleiburg priznanje
 

Moto maraton Cesta sjećanja `17. - Najava

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `17, 13. svibnja 2017. godine povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

  • 13.05.2017. godine

Mjesto:

  • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

12.05.2017. godine

  • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Za veće skupine (20 i više) osiguran im je smještaj (ponesite vreću i podmetaće za spavanje) u istočnom dijelu Zagreba. Smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba.

13.05.2017. godine

Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, MKVC ne može sudionicima maratona snositi bilo kakve troškove.
Ugostitelji na Bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 rura. 
Povratak po izboru.

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program Komemoracije o 72. obljetnici Bleiburške tragedije:
10.30 - Molitveni pretprogram na oltarnom prostoru na Bleiburškom polju (animira mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije); mogućnost za sv. ispovijed
11.00 - Molitva odrješenja na groblju Unterloibach (predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki)
11.15 - Polazak procesije s groblja Unterloibach (molitvu i pjesmu animiraju bogoslovi Đakovačkoga bogoslovnog sjemeništa)
11.40 - Dolazak procesije na oltarni prostor: završna molitva kod spomenika
12.00 - Početak misnoga slavlja (predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, pjevanje animira Katedralni zbor iz Đakova)
13.30 - Molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti
13.45 - Civilni dio komemoracije (započinje himnom "Lijepa naša", govori predstavnika organizatora i pokrovitelja komemoracije)
14.20 - Polaganje vijenaca i završetak komemoracije