logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica međunarodnog priznanja RH `17.

2017 01 15 dan priznanje

Svim članovima MKVC i našim prijateljima čestitam 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Napomena:

Po proglašenju neovisnosti 25.6.1991. Republiku Hrvatsku je idući dan priznala Slovenija, nešto kasnije Litva, a do kraja godine i Ukrajina, Latvija i Estonija također još nepriznate države uslijed odcijepljenja od SSSR-a. Od priznatih zemalja prvi je RH priznao Island (19.12.1991.), a istog je dana Njemačka donijela odluku o priznanju s odgodom stupanja na snagu od 27 dana. Početkom iduće godine Vatikan i San Marino službeno su priznali neovisnost i samostalnost RH, a tog povijesnog 15.1.1992. RH je priznalo čak 20 država, i to 12 tadašnjih članica EZ (danas EU): Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Danska, Belgija, Irska, Luksemburg, Portugal, Grčka, zatim Austrija, Bugarska, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, Švicarska te Kanada. Dan poslije isto su učinile: Australija, Argentina, Čile, Češka, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska, Urguvaj, a u iduća četiri mjeseca još 40 zemalja svijeta, Bosna i Hercegovina 24.1., Turska 6.2., Rusija 17.2., Japan 17.3., SAD 7.4., Izrael 16.4. (iako je do uspostave diplomatskih odnosa došlo tek pet i pol godina kasnije) te Kina 27.4.... Prva azijska i muslimanska zemlja (izuzev Turske) koja je priznala RH bio je Iran (15.3.), a afrička Egipat (16.4.). Primanjem u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. Hrvatska je definitivno postala jednakopravnom članicom međunarodne zajednice.

Povodom priznanja RH kao samostalne i suverene države, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu okupilo se mnoštvo ljudi u slavljeničkom raspoloženju. Među okupljene građane došao je i predsjednik Republike Hrvatske dr. F. Tuđman, koji je pridruživši se slavlju, kazao: "Kako bih mogao izdržati u svom uredu, a da nisam sa svojim narodom. Moj dan protekao je radno kao i obično, ali isto tako i posebno. Dan za koji smo živjeli svi mi kao i naši preci. Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučio rukave na izgradnji nove demokratske države.
Premijer dr. Franjo Gregurić je u izjavi za Hrvatski radio izjavio: "Priznanje Hrvatske znači konačnu potvrdu borbe što ju je Hrvatska vodila za svoju samostalnost i suverenost. To je ujedno i službeno priznanje da Jugoslavije više nema, a to će omogućiti da se lakše i brže okonča prljavi rat protiv Republike Hrvatske te da se prije krene u obnovu domovine."
 
Izvor: DROL
World tražilica