logo portal banner

AKTIVNOSTI

Otkrivanje spomenika A.Stepinca u Osijeku

2017 02 09 Otkrivanje spomenika A.Stepinca 2

„Oluja će proći, a Bog ostaje zauvijek.“ Riječi su to kojima je kardinal Alojzije Stepinac hrabrio i poticao druge na vjernost. Upravo u čast njegovim djelima, riječima, žrtvi i hrabrosti te svemu što je učinio za Hrvate, na križanju Vukovarske i Stepinčeve ulice u Osijeku 09. veljače 2017.g. otkriven je spomenik blaženom Alojziju Stepincu. Na otkrivanju su, uz brojne visoke uzvanike Republike Hrvatske, županija, gradova i udruga, nazočili i članovi  Podružnice 5. - Istočna Hrvatska MKVC.
Blaženi Alojzije Stepinac (Brezarić pokraj Krašića, 8. svibnja 1898. - Krašić, 10. veljače 1960.), jedan od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj, bio je zagrebački nadbiskup i kardinal. Utemeljio je brojne nove župe i organizirao proslavu 1300. obljetnice evangelizacije hrvatskog naroda. 

Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvojiti Katoličku Crkvu u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom procesu osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Umro je na glasu svetosti i mučeništva primivši svete sakramente, a pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Njegov je grob mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja.

 

2017 02 09 Otkrivanje spomenika A.Stepinca 1

 

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici. U nastavku procesa kanonizacije kardinal Angelo Amato obznanio je da je liječničko povjerenstvo Kongregacije za kauze svetaca utvrdilo novi slučaj čudesnog izlječenja po Stepinčevu zagovoru, čime se ostvaruju uvjeti za proglašenje Stepinca svetim.

2017 02 09 Otkrivanje spomenika A.Stepinca 3

Svojim je životom posvjedočio da je bio istinski borac za ljudska prava, a to je pokazao borbom protiv totalitarizma. Hrabro se suočio s povijesnim izazovima, proročki je prikazivao razorne moći svih ideologija. Svi prognani zbog vjere te rasne, klasne ili nacionalne ideologije u njemu su imali svoga zaštitnika, a osuđivao je svaki oblik diskriminacije. Gorljivo je promicao pobožnost prema euharistiji, a često je govorio da onome tko se drži Isusa biva sve lako. Živio je od Božje riječi i njome nadahnut hrabrio druge, a upravo to ga je i približilo vjernicima.

foto:Zoran Cindrić/Stjepan Zec