logo portal banner

AKTIVNOSTI

„Trijezni vozač" u Gimnaziji M.A.Reljkovića - Vinkovci

MKVC je svoju 10. godinu djelovanja započeo provedbom projekata pod nazivom "Trijezni vozač"  i to kroz tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Naime, riječ je o projektu kojeg provodimo u srednjim školama i to u suradnji s HAK-om i Odjelom prevencije MUP-a.
 
2017 03 09 trijezni vozac gimnazija vinkovci 01
 
"Trijezni vozač" je projekt u kojem želimo pokazati štetnost i utjecaj alkohola i opojnih droga na prosudbu i samu vožnju motornim vozilom, sigurnost djece u vozilu, štetnost korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje, obavezno korištenje sigurnosnog pojasa te štetnost nepropisne brzina kretanja motornih vozila i motocikla. 
 
2017 03 09 trijezni vozac gimnazija vinkovci 02
 
U projektu su dana 09. ožujka 2017.g. sudjelovali maturanti Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, kojima je predavanje održao djelatnik Prevencije gdin. Mario Cvitković iz PU Vukovarsko srijemske, PP Vinkovci. Učenici su imali priliku isprobati tzv. “pijane naočale“ i „virtualne 3D“ naočale koje simuliraju stanje alkoholiziranosti i utjecaj opojnih droga na prosudbu tijekom upravljanja motornim vozilima.
 
2017 03 09 trijezni vozac gimnazija vinkovci 03
 
Tijekom uporabe naočala učenici su prolazili mini poligon (tzv. osmicu), sklapali „ključ-cilindar-brava" i uvjerili se koliko je zapravo teško upravljati samim sobom pod utjecajem alkohola.  
 
2017 03 09 trijezni vozac gimnazija vinkovci 04
 
Nakon edukativnog dijela učenici su podjelili edukativni materijal na prometnici neposredno uz samu školu. Nakon izvršene kontrole od strane djelatnika prometne policije učenici su svakom vozaču predali po jedan primjerak upozoravajućeg letka sa ciljem osvještavanja svih sudionika u prometu, da su oni kao vozači i sudionici u prometu u najvećem broju slučajeva odgovorni za svoju sigurnost, a kao rizični faktor navodimo neprimjenu brzinu, korištenje mobilnog uređaja, vožnju pod utjecajem alkohola te ne korištenje zaštitnog pojasa.
 
2017 03 09 trijezni vozac gimnazija vinkovci 05