logo portal banner

AKTIVNOSTI

Tribina „Kroz logore do slobode" na Veleučilištu u Požegi

2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 7
 
Tribina "Kroz logore do slobode" održana je 28. travnja 2017. godine u nazočnosti predstavnika Požeško-slavonske županije, župana Alojza Tomaševića i Ferdinanda Trohe, požeške Udruge dragovoljaca i veterana Krešimira Pavelića, izaslanika Ministra branitelja Joze Katića, predstavnika braniteljskih udruga Vukovara Franje Šoljića i Predraga Mišića, predstavnika Udruge specijalne policije Orao iz Osijeka Mire Batrneka i Gorana Čelana, predstavnika PU Požeško-slavonske, Hrvatske vojske, studenata požeškog Veleučilišta i dekana Dinka Zime.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 2
 
Svoja potresna sjećanja na dane provedene u zarobljeničkim logorima iznijeli su bivši logoraši Predrag Mišić - Peđa iz Vukovara te Zvonko Jurišić i Željko Makarun iz Požege, a o njihovom psihofizičkom stanju, PTSP-u i povratku u civilni život govorio je prof.dr.sc. Mladen Lončar, djelatnik Nacionalnog centra za psihoterapiju KBC Zagreb.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 4
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 5
 
Zlatko Bučević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka, govorio je o postupanju ŽDO u predmetima ratnih zločin, posebno ratnih zločina u logorima te u nastavku Tribine odgovarao na pitanja studenata i ostalih sudionika Tribine.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 6
 
Tomislav Farkaš, djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave osječko-baranjske, Sektora krim policije, Službe općeg kriminaliteta, odjela za ratni zločin govorio je na temu logora i to o zakonskim odredbama SFRJ I RH. Iznio je pregled shvaćanja situacije kako bi se lakše shvatio pojam „ratni zločin“ te statistiku o nestalima, dinamiku činjenja zločina na ovim područjima sa kratkim opisom pojedinih zbivanja, način izvršenja ratnih zločina na temelju priča iz prakse, podatke o zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva i na kraju naglasio problematiku još uvijek nestalih pojedinaca i posljedica ratnih zbivanja proizašlih iz ratnog zločina. 
 

Tribina "Kroz logore do slobode" na Veleučilištu u Požegi

Udruga veterana i pripadnika 3. BRG  „Kune“ i Mk Veterani Croatia  organiziraju 4. tribinu "Kroz logore do slobode". Predavači su djelatnici državnih institucija koje su usko vezane uz procesuiranje ratnih zločina koji su se dogodili na teritoriju Republike Hrvatske i branitelji koji su tijekom Domovinskog rata prošli pakao srpskih koncentracijskih logora te će iz prve ruke pričati o vremenu provedenom u istima.

2017 04 28 tribina kroz logore do slobode pozega 2

 

U tribini sudjeluju:
  • branitelji i bivši logoraši Domovinskog rata – iznose svoje svjedočenje o vremenu stradavanja, zatočeništva te torturama u srpskim konc. logorima,
  • Tomislav Farkaš - djelatnik za ratni zločin MUP-a PU Osječko-baranjske, koji će održati kratko predavanje na tu temu te pojasniti ulogu MUP- a vezano uz istragu istih,
  • Zlatko Bučević - djelatnik  Županijskog državnog odvjetništva Osijek - postupanje ŽDO u predmetima ratnih zločina, posebno u ratnom zločinu logora,
  • Prof.dr.sc Mladen Lončar - načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć, koji će govoriti o psihofizičkom stanju zatočenih u logorima, povratku „logoraša“ u civilni život te posljedicama bolesti PTSP na obitelj i okolinu.
Cilj tribine je educirati studente o bitnim događanjima u Domovinskom ratu, psihofizičkom stanju zatočenih i sudskim procesima vezanim uz sam ratni zločin od strane ljudi koji su direktno sudjelovali u istome od samih početaka te ujedno širiti istinu o Domovinskom ratu kako se ista nikada ne bi zaboravila.
World tražilica