logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `19.

2019 05 18 bleiburg 101 
 
Članovi MKVC i njihovi prijatelji i ove su godine sudjelovali na obilježavanju Bleiburške tragedije i Križnog puta u Bleiburgu. Mnogi članovi su krenuli već dan ranije i smjestili se kod našeg člana Zlaje u Klagenfurtu. Manja skupina članova MKVC i prijatelja krenula je iz Zagreba put Bleiburga (s parkirališta Motela Plitvice, zapadna zagrebačka zaobilaznica) rano ujutro na dan obilježavanja.
Ovogodišnja ruta malo je izmijenjena. Tom će se rutom odsad uvijek voziti. Naime, Slovenija je završila autocestu od Ptuja do same granice i prekinula lokalnu cestu do graničnog prijelaza na Macelju. Zbog toga smo bili prisiljeni uključiti se na autocestu, tako da smo nastavili dalje autocestom do izlaza kod Maribora za Dravograd.
Na tom dijelu puta imali smo prvo stajanje kako bismo napunili motore gorivom i odmorili se na benzinskoj postaji i u cafe baru.
Na hrvatskom i slovenskom graničnom prijelazu nije bilo zastoja i vrlo brzo su nas pusti. Očekivali smo da će nas na austrijskoj granici austrijska policija zaustaviti i da će nas dugo pregledavati kao i prošle godine, no na naše iznenađenje granicu smo prošli skoro brže nego na hrvatskom i slovenskom graničnom prijelazu.
Ovog puta, ujutro je bilo ugodno za putovati, nije padala kiša i nije bilo hladno.
Zadnje stajanje imali smo u Oberdorfu. Nakon kraće stanke formirali smo kolonu i krenuli put bleiburškog polja. Prolaskom kroz Bleiburg i ove godine bila je neka skupina pokraj ceste koja je na svoj način protestirala naš dolazak i okupljanje kako bi odali sjećanje na ubijene hrvatske vojnike i civile. No ovaj put nije bilo divljanja, vike i cike. Njihovu okupljanje nadzirala je austrijska policija.
Međutim, dok smo bili na zadnjem odmoru u Oberdofu primijetili smo kako u suprotnom smjeru prema Lavamondu nailaze u sporadičnim grupama vozači na vespama. Prošle godine naš dolazak od Oberdorfa vodila je austrijska policija na motorima. Kada samo ulazili u Bleiburg bili smo zaustavljeni kako bi iz sporedne ulice uz pratnju austrijskog policajca na motoru, vozači na vespama izlazili na glavnu ulicu i vozile se istom smjeru koji smo se mi kretali. I umjesto da nastave voziti oni su se malo dalje vračali ponovo u sporednu ulicu kako bi se priključili zadnjem sudioniku vespi grupe i tako su kružili nekih 15 minuta. Ove godine nisu to činili već kada smo prošli skupinu koja je protestirala uz cestu odjednom se iz sporedne ulice ubacio jedan vozač na vespi i vozio se nekih 20 na sat u istom smjeru kao i mi. Budući da uvijek imamo vremena stići do cilja, nismo ga pretekli več smo se vozili 20 na sat iz njega sve do kraja Bleiburga gdje smo se izdvojili prema mjestu obilježavanja. Što reći jadno i bjedno. Kako ne mogu shvatiti, kao što je rekao Krčki biskup Ivica Petanjek u svojoj propovjedi „da se narodu ne može oduzeti pamćenje" i da „nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo".
Do mjesta parkiranja motora prema planu i dogovoru, austrijska policija nas je bez problema propuštala.
Nakon toga smo se priključili svetoj misi.
Po završetku veći dio članova i prijatelja uputio se na ručak u Klagenfurt koji je su organizirali članovi MKVC Sonja, Zlaja i Filip. Neki su ostali još jedan dan, a neki su nakon toga krenuli svojim kućama. Smještaj u Klagenfurtu osigurao nam je MC Brotherhood Austria. Hvala im.
Svim sudionicima Moto maraton Cesta sjećanja `19. zahvaljujemo se što su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i troškove kako naša tragedija ne bi otišla u zaborav.

Posebna zahvala ide Ministarstvu hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom na potpori.

 
Vidimo se dogodine.
 
 
 
 
 

 
Moto maraton Cesta sjećanja `19. - Najava

 

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `19, dana 18. svibnja 2019. godine povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

  • 18.05.2019. godine

Mjesto:

  • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

17.05.2019. godine

  • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba u Sesvetama.

18.05.2019. godine

  • 06:00 sati - Polazak i dolazak: Motela Plitvice (Zagreb) - Zabok (37 min) - Hum Zabočki (43 min) - Krapina (1 h i 6 min) - Macelj (1 h i 24 min), (granični prijelaz, zadržavanje oko 30 min)
  • 08:00 sati - Polazak i dolazak: Macelj - Ptuj (20 min) - BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju (35 min), (odmor oko 30 min)
  • 09:05 sati - Polazak i dolazak: BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju - Dravograd (1 h i 10 min) - Lavamond - Oberdorf (1 h 27 min), (odmor oko 10 min)
  • 10:45 sati - Polazak i dolazak: Oberdorfa - Bleiburg - bleiburško polje mjesto parkiranje motora (12 min)
  • 11:00 sati - Dolazak na Bleiburško polje
  • 12:00 sati - Središnji dio komemoracije: sveta misa, molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi, pozdravni govori i polaganje vijenaca
  • 15:00 sati - Završetak komemoracije i povratak kućama
Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, MKVC ne može sudionicima maratona snositi bilo kakve troškove.
Ugostitelji na Bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 Eura. 
Povratak po izboru.

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program Komemoracije o 74. obljetnici Bleiburške tragedije:
.......



 

World tražilica