logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2020 08 05 06

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ obilježili smo unatoč epidemije zarazne bolesti COVID-19 uz poštivanje mjera mjerodavnih institucija Republike Hrvatske.
Dio članova MKVC i njihovi prijatelji započeli su sa okupljanjem sredinom tjedna u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama. Ovogodišnju dobrodošlicu članovi MK Okit priredili su članovima MKVC nezaboravnu večer i obilju pića i hrane te dobrog druženja do kasno u noći u prekrasnom klub hausu.

2020 08 05 01

Na dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu, najprije smo predsjednici podružnica MK Veterani - Croatia i predstavnici lokalnih vlasti u Tribunju na čelu s donačelnikom općine Tribunj Antom Petkovom podigli hrvatski stijeg u središtu Tribunja na trgu Pjaca, zatim položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu također i na mjesnom groblju u Tribunju.

2020 08 05 07

Potom smo iz moto kampa MK Okit u Vodicama formirali smo moto kolonu i krenuli put Knina. Ovogodišnje obilježavanja zbog epidemije, mnogi članovi udruga, branitelji i građani nisu mogli sudjelovati na obilježavanju kao prijašnjih godina. Tako je i nama uskraćen ulazak iz vojarnu, što je razumljivo ali prilikom dolaska do rotora u Kninu, dalje nismo mogli proći motorima prema Drnišu. Nitko bez poziva, nije mogao sudjelovati na obilježavanju kod centralnog spomenika VRO „Oluja“ u središtu Knina, pa tako nismo ni mi mogli proći. Kao i do sada u moto defile priključili su se ratni predstavnici 4. gardijske brigade „Pauci“ i 7. gardijske brigade „Pume“, koji su na ćeli kolone predvodili svim ratnim stjegovima. Također su nam se priključili i predstavnici moto klubova iz Hrvatske i BiH. U ovogodišnjem obilježavanju bilo je u planu da nam se priključe veterani iz Moto kluba Veterani iz Kosova, no zbog epidemije nisu mogli sudjelovati. Njima u čast i svim Kosovarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, nosili smo i razvili stjegove Moto kluba Veterani iz Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova.
Na rotoru u Kninu vratili smo se putem koji smo došli iz smjera Drniša, iz glavnog željezničkog kolodvora u Kninu, koji je svake godine prašnjav, pun rupa i vode. Pokušali smo ostati i Kninu, ali to nije bilo moguće zbog zabrane kretanja do spomenika. Nakon toga smo otišli na piće u središe Drniša, a potom u moto kamp MK Okit.
Po povratku iz Knina, najprije su nas članovi MK Okit odveli na brdu Okit gdje se nalazi i crkva Gospe od Karmela. Novim članovima MKVC pojasnili su povijest crkve i poveznice MK Okit.

2020 08 05 05

Potom smo zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u središtu Vodica.

2020 08 05 04

Nakon toga su nas odveli u gecemanski vrt kod poznatog vodičkog umjetnika Josipa Mateše - Jole. Jole nas je udomaćio i obrazložio nastanak skulptura koja su se nalazila u impresivnom vrtu gotovo u središtu Vodica.

2020 08 05 03

Na večer lokalna zajednica iz Tribunja organizirala je druženje na središnjem trgu, hrvatskih branitelja iz Tribunja i branitelja koji u tom trenutku ljetuju u Tribunju.


2020 08 05 02

Nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC ostali su nekoliko dana, već prema svojim obavezama u moto kampu MK Okit u Vodicama odmarajući se, obilazeći turistička mjesta, družeći se sa lokalnim braniteljima i kupajući se na lokalnim plažama.

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje u Kninu i Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2020. godine u Kninu.
Vidimo se dogodine.

 

 

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `20. - Najava
 
2018 08 05 knin 100
 
 
Okupljanje je u moto kampu MK Okit - Vodice 04.08.2020. godine
Dana 05.08.2020. godine oko 05.30 sati kreće moto maraton Vodice - Knin na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
 

04.08.2020. (utorak) - Vodice - Tribunj
- Okupljanje u moto kampu MK Okit u Vodicama.

Prema planu branitelji iz Tribunja organizirati će na tribunjskoj rivi večer veterana u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluje".

05.08.2020. (srijeda) - Vodice - Knin 
- u 05.30 sati polazak iz moto kampa MK Okit u Vodicama za Knin na obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“.
- nakon obilježavanja odlazimo u moto kamp MK Okit u Vodice

06. - 09.08.2020. (četvrtak-subota) - Vodice
- Obilazak kulture znamenitosti Vodica, Šibenika u krugu 200 km i šibenskog akvatorija na otoku Žirju.


Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
 • 05.08.2020. godine

Mjesto: Knin
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja
 

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
 • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
 • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
 • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1,100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 

  

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top