logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `20.

2020 08 05 06

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja obilježili smo unatoč pandemije koronavirusa uz poštivanje mjera mjerodavnih institucija Republike Hrvatske.
Dio članova MKVC i njihovi prijatelji započeli su s okupljanjem sredinom tjedna u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama. Ovogodišnju dobrodošlicu članovi MK Okit priredili su članovima MKVC organiziravši nezaboravnu večer i obilje pića i hrane te dobrog druženja do kasno u noć u prekrasnom klub Haus.

2020 08 05 01

Na dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu najprije smo mi predsjednici podružnica MK Veterani - Croatia i predstavnici lokalnih vlasti u Tribunju na čelu s donačelnikom općine Tribunj Antom Petkovom podigli hrvatski stijeg u središtu Tribunja na trgu Pjaca, a zatim položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na mjesnom groblju u Tribunju.

2020 08 05 07

Potom smo iz moto kampa MK Okit u Vodicama formirali moto kolonu i krenuli put Knina. Zbog epidemije mnogi članovi udruga, branitelji i građani nisu mogli sudjelovati na obilježavanju kao prijašnjih godina. Tako je i nama uskraćen ulazak u vojarnu, što je razumljivo. Kasnije, kad smo stigli do rotora u Kninu, također  nismo mogli proći motorima prema Drnišu. Nitko bez poziva nije mogao sudjelovati na obilježavanju kod središnjeg spomenika VRO Oluja u središtu Knina, pa tako nismo ni mi mogli proći. Kao i dosad, u moto defile uključili su se ratni predstavnici 4. gardijske brigade "Pauci" i 7. gardijske brigade „Pume“, koji su predvodili kolonu u kojoj su iza njih bili svi ratni stijegovi postrojbi iz Domovinskog rata. Također su nam se priključili i predstavnici moto klubova iz Hrvatske i BiH. U ovogodišnjem obilježavanju bilo je u planu da nam se priključe veterani iz Moto kluba Veterani s Kosova, no zbog epidemije nisu mogli sudjelovati. Njima u čast i u čast svim Kosovarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, nosili smo i razvili stjegove Moto kluba Veterani s Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova.
Na rotoru u Kninu vratili smo se putem kojim smo došli iz smjera Drniša, s glavnog željezničkog kolodvora u Kninu, koji je svake godine prašnjav, pun rupa i vode. Pokušali smo ostati i u Kninu, ali to nije bilo moguće zbog zabrane kretanja do spomenika. Nakon toga smo otišli na piće u središte Drniša, a potom u moto kamp MK Okit.
Po povratku iz Knina, najprije su nas članovi MK Okit odveli na brdu Okit, gdje se nalazi i crkva Gospe od Karmela. Novim članovima MKVC ispričali su povijest crkve i objasnili poveznicu s MK Okit.

2020 08 05 05

Potom smo zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u središtu Vodica.

2020 08 05 04

Nakon toga su nas odveli u gecemanski vrt kod poznatog vodičkog umjetnika Josipa Mateše - Jole. Jole nas je ugostio i pojasnio nastanak skulptura koje su se nalazile u impresivnom vrtu gotovo u središtu Vodica.

2020 08 05 03

Navečer je lokalna zajednica iz Tribunja organizirala druženje na središnjem trgu za hrvatske branitelje iz Tribunja i branitelje koji u tom trenutku ljetuju u Tribunju.


2020 08 05 02

Nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja članovi MKVC ostali su nekoliko dana, već prema svojim obvezama, u moto kampu MK Okit u Vodicama odmarajući se, obilazeći turistička mjesta, družeći se s lokalnim braniteljima i kupajući se na lokalnim plažama.

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje u Kninu i Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja 5. kolovoza 2020. godine u Kninu.
Vidimo se dogodine.

 

 

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `20. - Najava
 
2018 08 05 knin 100
 
 
Okupljanje je u moto kampu MK Okit - Vodice 04.08.2020. godine
05.08.2020. godine oko 5.30 moto maraton Vodice - Knin kreće na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane - bajkere iz svijeta i Hrvatske, s kojima smo dosad uspostavili suradnju, želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana - bajkera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana - bajkera u moto kampu u Vodicama, tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
 

04.08.2020. (utorak) - Vodice - Tribunj
- Okupljanje u moto kampu MK Okit u Vodicama.

Prema planu, branitelji iz Tribunja organizirat će na tribunjskoj rivi večer veterana u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja.

05.08.2020. (srijeda) - Vodice - Knin 
- u 5.30 polazak iz moto kampa MK Okit u Vodicama za Knin na obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja.
- nakon obilježavanja odlazimo u moto kamp MK Okit u Vodice

06. - 09.08.2020. (četvrtak-subota) - Vodice
- Obilazak kulturnih znamenitosti Vodica, Šibenika u krugu 200 km i šibenskog akvatorija na otoku Žirju.


Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana - bajkera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu sudjelovati određeni broj inozemnih veterana - bajkera. 

Vrijeme:
 • 05.08.2020. godine

Mjesto: Knin
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja
 

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, u sklopu sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH, zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH, ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti su se u gradu Kninu krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., srpski pobunjenici iz Hrvatske, potpomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, uz neviđena su zvjerstva i krvoprolića okupirali grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine
 • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legitimno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska procijenila je da je grad Knin gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je pridružiti samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama, „matici“, Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikad ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
 • trajala je od 04. - 07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • bilo ke oslobođeno 18% ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske
 
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda na području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja takav se zločin srećom ipak nije dogodio
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske, regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba
 • u konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini
Tijekom operacije Oluja Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja vodi se nestalim u operaciji.