logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan Veterana ili Dan sjećanja (Veterans day, or Remeberance day)

To je praznik koji se pod imenom „Dan Veterana“ slavi u SAD. Pada na 11.11., na dan kad je potpisom primirja između Njemačke i Saveznika, završen I. Svjetski rat. U početku je dan slavljen pod imenom „Armistice day“, dok je kasnije, nakon II.Svjetskog rata, postao „Dan Veterana“.
To je u SAD državni praznik, na čiji se dan država prisjeća veterana i njihove službe u oružanim snagama i zahvaljuje im na vjernosti i službi, a istovremeno se prisjeća poginulih koji su žrtvovali svoj život za sobodu i pravdu. To je dan kada se slave veterani koji su služili u svim ratovima koje su vodile SAD. Dan se slavi vojnim paradama, vješanjem zastava na sve javne i države zgrade kao i ponekad polaganjem cvijeća na grob „nepoznatog vojnika“ kao simbolična zahvala svim onim nepoznatim koji su poginuli u službi. Većina trgovina i državnih službi ipak radi na taj dan.
Kao Dan sjećanja, slavi se u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Novom Zelandu i u mnogim drugim zemljama gdje je prvenstveno dan sjećanja na veterane.
Ceremonije organiziraju lokalne udruge veterana, a simbolički se na grobove stavljaju makovi, kao simbol sjećanja i veze sa domovinom.
U Velikoj Britaniji se na glavnu ceremoniju, koja se obično održava drugu nedjelju u studenome, pozivaju i kraljica i premijer.
U Hrvatskoj ne postoji sličan praznik, na kojem bi se ljudi prisjetili veterana, živih i mrtvih, koji su položili svoje živote u svim ratovima do sada za Domovinu nam Hrvatsku. Osim u Zagrebu pod inicijativom Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba službeno je u Statut Grada Zagreba uvršten Dan branitelja Grada Zagreba koji se obilježava 30. svibnja. (Klek)