logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `22.

2022 09 04 udbina 100
 
MKVC je i ove godine organizirao izradu i donošenje spomen kamenja koje se postavlja na Zid sjećanja u Parku sjećanja kod crkve Hrvatskih mučenika na Udbini na Dan hrvatskih mučenika. 
Kako više ne možemo dobiti smještaj u vojarni „Josip Jović“ u Podudbini, sve više članova MKVC iz cijele Hrvatske i Europe dolazi dan ranije na sveto mjestu za Hrvatsku, za hrvatsku povijest i smješta se u privatne apartmane na Udbini i u okolici.
I ove godine odlučili smo da ćemo prikupljati spomen kamenje iz mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata. Tako smo već na samom početku godine kontaktirali osamnaest (25) predstavnika lokalnih zajednica i predstavnike civilnih udruga u čitavoj Hrvatskoj gdje postoje masovne grobnice iz Domovinskog rata kako bismo se uključili u izradu spomen kamenja. Samo su dvojica (2) predstavnika lokalnih zajednica i samouprave sudjelovala u izradi i to iz Vukovara (gradonačelnik Ivan Penava, dva spomen kamena) i Bogdanovci (načelnik općine Marko Barun, četiri spomen kamena). Zahvaljujemo im na suradnji.
MKVC je ove godine organizirao izradu sljedećeg spomen kamenja:
 
1. PETROVCI - 1991.- BOGDANOVCl 
2. BOGDANOVCI MJESNO GROBLJE - 1991. - BOGDANOVCI 
3. BOGDANOVCI - 1991. - BOGDANOVCI 
4. SVINJAREVCI - 1991. - BOGDANOVCI 
5. VUČEDOLSKI VINOGRADI - VUKOVAR - 1991 
6. NOVO GROBLJE - VUKOVAR - 1991. 
7. 25. LISTOPAD 1991. - TORDINCI
8. GORNJA BUČICA - 1991. - GLINA
9. GORNJE TABORIŠTE - 1991 - GLINA
10. SELO DUSINA - 26.01.1993. - BUSOVAČA/ZENICA
11. SELO ŠUŠANJ - 08.06.1993. - ZENICA
12. GALICA - VLAŠIĆ - 15.05.1992. G. - TRAVNIK
13. ŽEPČE - KISELJAK - 16.08.1993.
 
Nakon dužeg vremena novi članovi MKVC iz BiH donijeli su četiri spomen kamena iz BiH. Hvala im na tome.
Ostali hodočasnici dostavili su još nekoliko spomen kamena i to:
 
14. KOLIBARSKI PUT - 08.09.1992. - SLAVONSKI BROD 
15. 30.09.1992. - ORIOVAC
16. BASTAJRSKI BRĐANI - 1991.
17. BUBAN BUNAR - 1945. - GRAD ĐAKOVO
18. SVEČ. DRAGO DUJMUŠIĆ - ŽRTVA KOMUNIZMA - 7. LISTOPADA 1943. - PAR SELO
19. ŽUPA SV. MIHOVILA - LIŠANE - 1991. - 1995.
 
Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.
Zahvaljujemo se bikerima iz drugih moto klubova i free bikerima koji su sudjelovali na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini.
 
2022 09 10 udbina 184
 
Nakon euharistijskog slavlja članovi MKVC, članovi njihovih obitelji i prijatelji MKVC u Crkvi hrvatskih mučenika primili su medaljon sv. Benedikta, zaštitnika Europe.
Medaljon sv. Benedikta nije talisman koji ima moć udaljiti poteškoće i probleme iz našeg života. On je sredstvo koje nam može pomoći u našem životu, u našem kršćanskom hodu za Kristom. Svojim nas sadržajem stalno podsjeća na Božju ljubav i snagu Kristova križa, važnost molitve i zagovor svetaca. Da bismo se „okoristili“ ovim medaljonom nije dovoljno nositi ga oko vrata, u torbi, novčaniku i sl. Koristit će nam onoliko koliko i preko njega budu rasli naša vjera i naše povjerenje u Božju ljubav i zagovor svetog Benedikta. Noseći i propagirajući medaljon sv. Benedikta pozvani smo pružati svjedočanstvo kršćanskog života na koje nas i medaljon upućuje.
Medaljone je udijelio pater Ivan Ike Mandarić, pritom kazujući: „Povijest hrvatskih mučenika je duga koliko je duga i povijest hrvatskog naroda i trajat će mučeništva dokle bude živio i hrvatski narod. To mučeništvo je najplodonosnije za opstanak nekoga naroda. Narod koji nema mučenika nema očito ni vjernosti, a onda nema ni budućnosti. Važno je stoga opredjeljivati se iznova i svjedočiti svoju vjeru iznova. Zavjet vjere uvijek iznova polagati. Ovaj znak koji vi odlučujete nositi zapravo je ponovo: križ je znak opraštanja, to je znak, to je mjesto, to je trenutak kada je meni sve oprošteno, kada sam ja nanovo rođen u opraštanju. Kada je ističem taj križ, zapravo se odlučujem za takav život. Punina smisla nošenja medaljona jest htijenje i želja da se ispunjaju određeni propisi i uvjeti koje je sv. Benedikt donio.“  
 
2022 09 10 medaljon sveti benedikt 
 
Sljedeća dodjela medaljona sv. Benedikta bit će sljedeće godine na istom mjestu i u isto vrijeme.
Medaljoni nisu prenosivi niti ih itko prilikom dodjele može preuzeti u ime drugoga.  
 
 
 
Moto maraton Jaši do zida '22. - Najava
 
udbina
Dan hrvatskih mučenika obilježava se druge subote u rujnu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator središnje svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen kamenje po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Dosad je prikupljeno preko tristo spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalnost i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 

Cilj:
Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
09.09.2022. godine
 • 18:00 - Okupljanje članova MKVC na Udbini
10.09.2022. godine
 • 10:00 - Okupljanje članova MKVC i prijatelja ispred crkve na Udbini
 • 10:30 - Euharistijsko slavlje (predvodi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup)
 • 12:00 - Dodjela medaljona sv. Benedikta (članovima MKVC)
 • 14:00 - Ručak za članove MKVC (kotizacija po članu MKVC)
 • nastavak druženja povodom 15. godina djelovanja MKVC

Mjesto:
 • Članovi MKVC po podružnicama dolaze prema planu Podružnice na Udbinu. 

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, nositelj preustrojavanja, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 8. - "Bosna Srebrena" - Željko Ljubanić - Žex , nositelj ustrojavanja, mob: 0911569667, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
2022 09 10 udbina plakat
 

 
IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće, pozvao je narode da skupe dobro iz povijesti naroda i prenesu ga u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, tijekom i poslije bitki događala su se velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali pisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim pisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo govorilo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i u mnogim starim hrvatskim gradovima, jamama i vrtačama iz kojih kosti traže istinu jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima ne samo da nisu bili kažnjavani, nego su i dan danas nagrađivani (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav te je ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke, predložio je HBK, a naši su biskupi to podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim tih najvećih duhovnih i civilnih institucija u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska, HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine, da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja s masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića da stupi u kontakt s braniteljima, a posebno s braniteljima - motoristima. Fra Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt s umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću, krenulo se u ustrojavanje novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partiju Moto kluba Crazy Wolf-a u Gospiću Klek je pozvao fra Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm), a  izrađuju ih župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Moto kluba Veterani - Croatia. Članovi Moto kluba Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2021. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.