logo portal banner

AKTIVNOSTI

Posveta motora `24.

2024 04 01 1p 104
 
Posveta motora `24. - Križevci (01.04.2024.)
 
Na sam Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, članovi 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC-a, aktivno su sudjelovali na 13. moto i biciklističkom druženju koje je organizirala AMK "Križevci", uz potporu Grada Križevaca, Općine Dubrava i Policijske postaje Križevci. Događanje je bilo posebno obilježeno blagoslovom vozača u crkvi svete Margarete u Dubravi, gdje je zajednički blagoslov posvećen sigurnosti u prometu, odgovornoj vožnji te zaštiti članova velike obitelji motociklista i biciklista.
Druženje se nastavilo u Novoj Kapeli, gdje je održan Memorijalni turnir Vilko Sever, kao sjećanje na istaknutog motociklistu koji je na početku Domovinskog rata s članovima Prvog hrvatskog moto kluba Zagreb osnovao Moto Satniju, koja je aktivno sudjelovala u obrani Hrvatske. Vilko Sever također je bio poznat po svojim donacijama i servisiranju prvih motocikala za postrojbe Hrvatske vojske. U Novoj Kapeli se nalazi i spomenik posvećen njegovu djelovanju i doprinosu.
Ovim aktivnostima, članovi MKVC-a pokazali su svoju predanost očuvanju uspomene na heroje Domovinskog rata, promicanju sigurnosti u prometu te očuvanju kulturne baštine i tradicije moto zajednice.
Posveta motora `24. - Martin na Muri (01.04.2024.)
 
U tradiciji koja traje već 20 godina, Trg Svetog Martina u Svetom Martinu na Muri ponovno je bio poprište veselog okupljanja oldtimer entuzijasta i kuburaša, obilježavajući Uskrsni ponedjeljak na svoj prepoznatljiv način. Ovogodišnje slavlje bilo je posebno bogato sudionicima iz različitih krajeva, uključujući Sloveniju, Austriju, Mađarsku i Njemačku, pokazujući tako širinu i dubinu ljubavi prema tradiciji i zajedništvu.
Našim vjernim sudionicima pridružilo se i Kuburaško društvo „Prva kubura Višnjica", dodajući poseban šarm i autentičnost ovom događaju. Blagoslov i sveta misa, koji su bili središnji dio programa, vođeni su s posebnom pažnjom i angažmanom bivšeg župnika župe, prečasnog Ivana Hercega, čime smo očuvali duh prethodnih slavlja i nastavili s poštovanjem prema našoj vjerskoj tradiciji.
 
2024 04 01 martin na muri 103

Nastavljajući tradiciju suradnje i podrške, župnik vlč. Mladen Gorupić, vlč. Ivan Herceg te Općina i Stanko Petković iz Žabnika kao član kuburaškog društva, pokazali su svoju posvećenost očuvanju kulturnog nasljeđa i zajedničkom slavlju. Ova uspješna suradnja jamči da će se tradicija nastaviti živjeti i rasti iz godine u godinu.
Veseli kuburaši iz Višnjice upotpunili su atmosferu svojim tradicionalnim pucnjem u centru Svetog Martina na Muri, a potom su posjetili Mlin na Muri - Centar za posjetitelje Žabnik, dodajući još jedan sloj bogatstva i raznolikosti ovom već spektakularnom događaju.
Uz navedene sudionike, na blagoslov su se priključili i članovi 2. Podružnice - Sjeverna Hrvatska MKVC.
Uskrsno slavlje na Trgu Svetog Martina u Svetom Martinu na Muri ostaje ne samo tradicionalno okupljanje, već i simbol zajedništva, poštovanja prema tradiciji i očuvanja kulturnog identiteta. Nestrpljivo iščekujemo sljedeće godine kako bismo nastavili ovo prekrasno putovanje kroz prošlost i sadašnjost, okupljeni oko istih vrijednosti i ideala.
Posveta motora `24. - Split (06.04.2024.)
 
Članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska i 8. Podružnice - Središnja Bosna (BiH) Moto kluba Veterani - Croatia (MKVC) sudjelovali su na blagoslovu motora i motorista u bivšoj Vojarne sv. Križ na Dračevcu, koja je nekada bila dom 4. gardijske brigade „Pauci". Don Ante Bitunjac predvodio je svetu misu ispred kapele sv. Križa, pozivajući prisutne motocikliste da promoviraju sigurnu i kulturnu vožnju te da se pomole za sve poginule kolege. Istaknuo je važnost odgovornog ponašanja na cesti, naglasivši da unatoč negativnim stereotipima o motociklistima, to ne znači da bi trebali odustati od svojih hobija, već da trebaju biti svjesni i paziti na druge sudionike u prometu.
 
2024 04 06 split 101
 
Nakon blagoslova, održana je preventivna akcija pod nazivom „Sigurno na 2 kotača", koju je organizirala Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s partnerima iz više moto udruga i klubova. Istaknuta je problematika brzine kao jednog od glavnih uzroka nesreća, pogotovo u velikim gradovima gdje ima mnogo vozila i pješaka. Motociklisti su imali priliku sudjelovati u edukativnom poligonu, zajedno s policijskim službenicima motociklistima, a građani s urednim motociklima, opremom i važećom vozačkom dozvolom također su mogli provjeriti svoje vještine.
 
2024 04 06 split 107
 
U sklopu "Dana sigurne vožnje motocikla", preventivnu edukaciju, poligon sigurne vožnje i blagoslov motora organizirali su BMW MK Dalmacija, MK Vuk Samotnjak, MK 4. Gardijska, MK Specijalne policije, MK Fjaka uz podršku MUP-a Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Cemex.
Uz aktivnosti vezane uz sigurnost u prometu, bikeri su također uljepšali dan štićenicima Udruge za sindrom Down, pružajući im vožnju na svojim motociklima, čime su pokazali svoju podršku i humanost prema zajednici.
Posveta motora `24. - Prelog (06.04.2024.)
 
Današnjeg dana, 6. travnja 2024. godine, ispred župne crkve sv. Jakoba apostola u Prelogu održan je tradicionalni blagoslov motocikala i motociklista. Ovaj događaj obilježava dolazak proljeća i početak nove motorističke sezone te okuplja ljubitelje motora i moto kulture iz cijele zemlje.
 2024 04 06 prelog 124
 
Pod vedrim nebom i blagim proljetnim suncem, okupljeni motociklisti i ljubitelji vožnje na dva kotača pristigli su ispred crkve sv. Jakoba apostola kako bi sudjelovali u ovom svečanom obredu. Blagoslov motocikala i motociklista obavio je župnik župe sv. Jakoba, vlč. Antun Hoblaj, koji je zajedno s prisutnima molio za sigurnost svih sudionika u prometu te se prisjetio svih onih koji su stradali na cestama.
 
2024 04 06 prelog 117
 
Uz prigodne molitve, vlč. Hoblaj je izrazio svoje želje i molitve za sve prisutne motocikliste, ističući važnost opreznosti i sigurnosti u vožnji. "Neka svi oni koji se budu služili ovim motorima i vozilima, svoj put svladaju opreznom sigurnošću te tako svojom razboritošću i drugima učine put sigurnim!"
Ritual blagoslova završio je riječima potpore i ohrabrenja: "Putujte s anđelom čuvarom! Pođite ili povezite se u miru! Bogu hvala!" Ove riječi odzvanjale su među prisutnima kao poziv na zajedništvo i solidarnost na cesti, podsjećajući ih na važnost brige jednih za druge u moto zajednici.
Blagoslov je okupio veliki broj članova moto klubova, među njima su bili i članovi 2. Podružnice - Sjeverna Hrvatska MKVC, što je dodatno obogatilo atmosferu i ozračje zajedništva među ljubiteljima motora.
Ovaj tradicionalni blagoslov motocikala i motociklista simbolizira početak nove moto sezone te podsjeća na važnost solidarnosti, odgovornosti i sigurnosti u prometu. Neka ovaj blagoslov prati sve sudionike u njihovim vožnjama, pružajući im zaštitu i mir na njihovim putovanjima.
Posveta motora `24. - Orašje (06.04.2024.)
 
U subotu, u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, održan je svečani blagoslov motora, koji je bio popraćen misnim slavljem, za članove Moto kluba "Posavac" Orašje. Ovaj događaj okupio je velik broj entuzijasta motocikala, a blagoslovu su se pridružili članovi 7. Podružnice - Posavina MKVC.
 
2024 04 06 orasje 101

U predivnom ambijentu župne crkve, stotinjak motorista zajedno je sudjelovalo u ovoj ceremoniji blagoslova, čime su iskazali svoju vjeru i zahvalnost kroz tradiciju blagoslova motora. Lijepo vrijeme dodatno je pridonijelo brojnosti sudionika, potičući mnoge ljubitelje motocikala da se pridruže i zajedno proslave ovaj važan događaj.
Ovaj skup nije samo pružio priliku za blagoslov vozila, već je također bio prilika za zajedništvo i druženje među članovima Moto kluba i drugim motoristima. Njihova prisutnost uveličala je ovaj događaj i naglasila važnost zajedništva među ljubiteljima motocikala.
Orašje je tako postalo središte okupljanja ljubitelja motocikala, a ovakvi događaji služe kao prilika za promicanje pozitivnih vrijednosti među motoentuzijastima te za jačanje veza unutar lokalne zajednice. Ovaj blagoslov motora nije samo običan ritual, već i prilika za zajedničko slavlje vjere i ljubavi prema motociklima.
Moto klub "Posavac" Orašje, zajedno s članovima 7. Podružnice - Posavina MKVC, nastavlja promicati duh zajedništva, tradiciju i pozitivne vrijednosti među ljubiteljima motocikala, čime doprinosi bogatstvu kulturnog i društvenog života u Orašju i šire.

Posveta motora `24. - Bedekovčina (07.04.2024.)
 
Na Bijelu nedjelju, tradicionalno na početku moto sezone, ljubitelji motora i motoristi ponovno su se okupili kod crkve Sv. Barbare u Bedekovčini radi blagoslova svojih motora. Ova već tradicionalna manifestacija privukla je brojne bikerice i bikerse, te predstavnike 2. Podružnice - Sjeverna Hrvatska MKVC.
 
2024 04 07 bedekovcina 109
 
Okupljanje je započelo u jutarnjim satima, dok su se sunčevi zraci lagano probijali kroz oblake, stvarajući idealne uvjete za sve prisutne. Članovi MKVC su s ponosom pristupili blagoslovu svojih motora, uz poštovanje tradicije i duh zajedništva koji karakterizira moto kulturu.
Nakon blagoslova, motoristi su se uputili na zajedničku vožnju koja je simbolizirala početak nove moto sezone i prijateljstvo među motoristima. Put ih je vodio kroz slikovite krajolike, pružajući im priliku da uživaju u ljepoti zagorske prirode i slobodi vožnje.
Organizatori su izrazili zadovoljstvo velikim odazivom te zahvalnost svim sudionicima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. Njihova predanost i ljubav prema moto kulturi ostaju temeljna inspiracija za buduće susrete i manifestacije.
Ovaj blagoslov motora nije samo običan ritual, već simbol zajedništva, poštovanja tradicije i ljubavi prema slobodi vožnje. Nastavak ove tradicije svjedoči o snazi i vitalnosti moto zajednice te o njenom kontinuiranom doprinosu društvenom životu.
Posveta motora `24. - Biograd na moru (07.04.2024.)
 
U nedjelju, po osmi put zaredom, MK Duhovi iz Biograda na moru ponosno je organizirao blagoslov motociklista kod crkve sv. Roka na Rogovu u Sv. Filipu i Jakovu. Ovogodišnji događaj bio je posebno zapažen jer je lijepo vrijeme nakon prethodne kiše omogućilo motoristima da uživaju u zajedničkom okupljanju na ovoj jedinstvenoj lokaciji.
 
2024 04 07 biograd na moru 102

Tradicionalno, bikeri su se okupljali u centru Biograda prije nego što su krenuli prema parku kod crkve Sv. Roka. Uočen je velikog broja sudionika koji su željeli prisustvovati, tako da je prostor u parku postao premalen, što je pokazatelj rastuće popularnosti ove manifestacije.
Po dolasku, župnik Župe Sv. Filip i Jakova, don Dario Matak, srdačno je pozdravio prisutne motoriste naglašavajući važnost Božje blizine i podrške u životu. Istaknuo je da nas Bog nikada ne napušta te da se uvijek možemo osloniti na Njegovu zaštitu i pomoć, što je i temeljna poruka ovog blagoslova.
Ovogodišnji blagoslov okupio je bikere iz različitih mjesta i gradova diljem Dalmacije, uključujući Pag, Knin, Benkovac, Trogir, Split i mnoge druge. Također su se pridružili članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC, što je dodatno doprinijelo atmosferi zajedništva i prijateljstva.
Ovaj događaj nije samo prilika za blagoslov motociklista već i za jačanje veza među ljubiteljima motora te promicanje duhovnih vrijednosti i sigurnosti u vožnji. MK Duhovi iz Biograda na moru nastavlja tradiciju organiziranja ovog blagoslova s nadom da će sljedeće godine biti još veće okupljanje ljubitelja vožnje na dva kotača.
Posveta motora `24. - Ćilipi (07.04.2024.)
 
Danas su se bikeri s šireg dubrovačkog područja okupili u Čilipima ispred klupskih prostorija konavoskog MK kluba Dvije rote kako bi obilježili tradicionalni blagoslov motora. Ovaj događaj, koji je već postao simbol zajedništva među ljubiteljima vožnje na dva kotača, okupio je entuzijaste iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije.
 
2024 04 07 cilipi 107

Blagoslov motora predvodio je don Josip Barišić, župnik župe Svetog Nikole iz Čilipa. U svojoj poruci, don Josip naglasio je važnost sigurnosti u vožnji te je izrazio podršku svim sudionicima događanja. Blagoslov je bio prilika za zajedničku molitvu za sigurnu vožnju i zaštitu na cesti.
Nakon blagoslova, uslijedio je revijalni dio događanja koji je obuhvatio besplatan roštilj i glazbeni program s tri benda. Bend B, mlade snage Rock Palace Banda te Krigle's Clear Beer Revival svojim su nastupima dodatno oplemenili atmosferu i pružili nezaboravno iskustvo svim posjetiteljima.
Ovim događajem također se prikupljaju prilozi za člana MK kluba Dvije rote koji je nedavno pretrpio nezgodu u obliku požara u svom domu. Solidarnost i podrška zajednice iznimno su važni u takvim situacijama, a bikeri su pokazali svoju velikodušnost i suosjećajnost prikupljajući sredstva za pomoć svom kolegi u nevolji.
 
2024 04 07 cilipi 105
 
Ovaj događaj nije samo prilika za druženje i zabavu, već i za pokazivanje solidarnosti i brige za članove zajednice. MK klub Dvije rote i dalje će nastaviti s organizacijom ovakvih događanja s ciljem jačanja veza među članovima i podrške u teškim trenucima.
Uz radostan duh i zajedničku pobožnost, s ponosom ističemo da su se članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska i 8. Podružnice - Središnja Bosna (BiH) MKVC pridružili blagoslovu i druženju. Njihova prisutnost dodala je poseban sjaj ovom događaju.
Ova spojena inicijativa, obilježena duhom zajedništva i međusobnog poštovanja, simbolizira važnost suradnje i podrške među krajevima. Njihovo sudjelovanje dodatno je obogatilo našu zajednicu i potvrdilo našu posvećenost zajedničkim ciljevima.
Radujemo se nastavku ovakvih suradnji i zajedničkih inicijativa koje jačaju naše veze i grade mostove među različitim zajednicama.
Hvala svima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja svojim angažmanom i podrškom.