logo portal banner

AKTIVNOSTI

Izrada spomen kamenja u Šibensko-kninskoj županiji

2024 07 08 drnis
 
Želimo vas obavijestiti da smo ovih dana, u razgovoru s gradonačelnikom Skradina g. Antonijom Brajkovićem i gradonačelnikom Drniša g. Josipom Begonjom, dogovorili suradnju u financiranju izrade spomen kamenja za Zid sjećanja u Parku hrvatskih mučenika kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Dva spomen kamenja će predstavljati mjesta masovnih ubojstava sa područja grada Skradina: Sonković i Krković, dok će spomen kamen pod nazivom Badanj simbolizirati mjesto masovnih ubojstava s područja grada Drniša.
Do sada smo iz Dalmacije donijeli spomen kamenja iz Škabrnje, Mratova, Oklaja i Biljana Donjih. Spomen kamen iz Škabrnje izrađen je uz pomoć Općine Škabrnja, a donijeli su ga članovi MK Beštije iz Zadra prilikom prvog donošenja spomen kamenja 2007. godine.
Spomen kamenja iz Mratova i Oklaja izradili smo 2021. godine uz financijsku pomoć Općine Promina, na čelu s načelnikom općine g. Tihomirom Budankom. Spomen kamenje iz Biljana Donjih prošle godine su izradili i donijeli članovi MK Bik iz Benkovca, na čelu s predsjednikom g. Markom Marinićem, dok je financijske troškove pokrio Grad Benkovac, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem.
Naša obaveza iz MKVC je i dalje izrada i donošenje spomen kamenja koja simboliziraju mjesta masovnog grobišta i stratišta iz hrvatske povijesti. Planiramo završiti prikupljanje spomen kamenja iz Domovinskog rata sa područja Dalmacije, donošenjem preostala tri spomen kamenja (Sonković, Krković i Badanj) na Dan hrvatskih mučenika na Udbini, koji će se organizirati 14. rujna 2024. godine.
Zahvaljujemo svima koji su nam na bilo koji način pomogli ili će i dalje pomagati u realizaciji projekta "Jaši do zida".