logo portal banner

AKTIVNOSTI

Putem stradanja Rusa i Hrvata u Domovinskom ratu na Banovini

2011 05 21 kostajnica tomson

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Ogranak Selište, Kostajničko i nacionalna zajednica Rusa RH uz potporu Sisačko-moslavačke županije uz sudjelovanje Grada Hrvatska Kostajnica povodom Svjetskog dana kulturne razlikosti za dijalog i razvoj, organizira je obilazak stradavanja Hrvata na Banovini za vrijeme Domovinskog rata i otkrivanje spomen ploče ubijenim Ruskim novinarima 1991. godine.

Na manifestaciji sudjelovala je i ZMKVC i drugi lokalni moto klubovi koji djeluju na tom području općine Sunja, Majur, Kukuruzari i grada Hrvatske Kostajnice.

Početak obilaska bio je okupljanje na željezničkoj postaji Sunja gdje smo zapalili svijeće za poginule pripadnike 2. gardijske brigade - Gromovi i svim poginulima Sunje.
Zzatim smo obišli spomen obilježje masovne grobnice u selu Donji Hrastovac (gdje je ubijeno 5 branitelja i 3 civila), zatim smo obišli spomen obilježje u selu Kostrići u spomen na više desetaka ubijeni Kostrićana u 2. Sv.ratu i 16 ubijenih hrvatskih civila u Domovinskom ratu. Kostrići imaju tragičnu posebnost da su u njemu poginuli svi žitelji tog sela, među njim i dvoje djece, jedno od dvije godine i jedno od četiri godine.
Potom smo obišli spomen obilježje masovne grobnice "marveno groblje" - put za Lovču gdje su ubijena tri branitelja, dva civila i NN osoba. Na tom mjestu, o tim zločinima svjedočio nam je naš član ZMKVC koji je preživio ova smaknuća.
I na kraju prvog dijela obišli smo spomen obilježje masovne grobnice Plavićevac (10 ubijenih branitelja i civila).
Nakon ovog prvog dijela obilaska došlo je i red na otkrivanje spomen obilježje poginulim ruskim novinarima Viktoru Noginu i Genadiju Kurinovu, koji su na tom mjestu 01.09.1991., poginuli na novinarskom zadatku, kao ratni izvjestitelji iz rata u Hrvatskoj u Panjanima nadomak Hrvatske Kostajnice. Njih dvojica, tog kobnog dana krenuli su iz Hrvatske Kostajnice prema Petrinji, no na barikadama su ih zaustavili pripadnici srpske milicije, skupine „Kaline“ kojima je zapovijedao Stevan Borojević Gadafi i njegov zamjenik Ilija Čizmić. Borojević je ubijen tijekom rata, a Čizmić živi u BiH Nakon što su započeli s pucanjem po automobilu, isti je kasnije i zapaljen. Kako se ne bi doznalo za zločin automobil s tijelima je bačen u jamu na obali rijeke Sunje u Donjim Kukuruzarima. No, diplomatsko vozilo pronađeno je nekoliko mjeseci kasnije, 1. travnja 1992. godine u Donjim Kukuruzarima, a iskapanju i izvlačenju vozila bili su nazočni predstavnici Vojnog suda tzv. JNA iz Banja Luke, Ambasade SSSR-a u Beogradu i Konzulata SSSR-a u Zagrebu. Tijela ubijenih novinara ekshumirana su 1993. od strane paradržavnih institucija tzv. RSK, ali nisu predana niti njihovim obiteljima niti Ruskoj Federaciji. Ubojstvo je 1992. istražila ruska parlamentarna istražna komisija na čelu koje je bio Vladimir Mukusev, danas predavač na Fakultetu televizije, biznisa i dizajna u Sankt Petersburgu. Prema Zapisniku o ispitivanju okrivljenog Borojevića od 21.05.1992 u Glini (po KZ Srbije!) novinari su bili ranjeni, pa identificirani kao Rusi i nakon toga smaknuti pištoljem.


Na otkrivanju bila je postavljena i izložba fotografija i dokumenata „Zaboravljeni slučaj, otkrivena istina”. Izložba je prikazala fotografije poginulih novinara, fotografije iz istrage o ubojstvu kao i dokumente na hrvatskom, ruskom i srpskom jeziku o ovome slučaju.
Na otkrivanju spomen obilježja iz Rusije nazočili su Vladimir Mukusev - bivši ruski parlamentarac i predsjednik komisije ruskog parlamenta,, Ivan Kurinoy - sin ubijenog Genadija Kurinoya, Aleksej Simonov - direktor Fonda za slobodu medija Rusije,iz Hrvatske Ivica Pandža - Orkan - organizator ovih događanja, Tomislav Paunović - gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, profesor Mate Rupić - zamjenik ravnatelja Hrvatskog memorijalnog centra i Zdenko Duka - predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
Nakon otkrivanja spomen obilježja u Panjanima zapalili smo svijeće kod spomen ploče - kapela Sv. Mihovila u selu Panjani (za ubijene civile i branitelje iz sela Panjani), potom smo obišli spomen obilježje na masovnoj grobnici na groblju Sv. Ana - H. Kostajnica. I na kraju obišli smo i zapalili svijeće kod spomen obilježja za više desetaka ubijenih mještana Selišta Kostajničkog u 2.sv.ratu i 10 ubijenih u Domovinskom ratu kod kapele sv. Tri kralja u Selištu Kostajničkom.
Nakon svih ovih obilaska na kraju smo završili kod lovačke kuće u Selištu Kostajničkom na domjenku i okrijepi te druženju uz tamburašku glazbu. 


 

2011.05.21. - MKV - Petrinja - Putem stradanja Rusa i Hrvata u Domovinskom ratu na Banovini

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Ogranak Selište, Kostajničko i nacionalna zajednica Rusa RH uz potporu Sisačko-moslavačke županije uz sudjelovanje Grada Hrvatska Kostajnica povodom Svjetskog dana kulturne razlikosti za dijalog i razvoj, organizira obilazak stradavanja Hrvata na Banovini za vrijeme Domovinskog rata i otkrivanje spomen ploče ubijenim Ruskim novinarima 1991. godine.


Protokol:
09:30 sati - Okupljanje na željezničkoj postaji Sunja
09:40 sati - Polazak na put stradanja rusa i Hrvata u Domovinskom ratu
09:50 sati - Paljenje svijeća na spomen obilježju masovne grobnice u selu Donji Hrastovac (ubijeno 5 branitelja i 3 civila)
10:15 sati - Paljenje svijeća na spomen obilježju u selu Kostrići u spomen na više desetaka ubijeni Kostrićana u 2. Sv.ratu i 16 ubijenih hrvatskih civila u Domovinskom ratu
10:30 sati  - Paljenje svijeća na spomen obilježju masovne grobnice "marveno groblje" - put za Lovču - ubijena 3 branitelja, 2 civila i 1NN osoba
11 sati - Paljenje svijeća na spomen obilježju masovne grobnice Plavićevac (10 ubijenih branitelja i civila)
12:14 sati - Sudjelovanje u protokolu otkrivanja spomen obilježja dvojici ubijenih ruskih novinara u selu Panjani.
14:15 sati - Paljenje svijeća kod spomen ploče - kapela Sv. Mihovila u selu Panjani (za ubijene civile i branitelje iz sela Panjani)
14:30 sati - Paljenje svijeća kod spomen obilježja na masovnoj grobnici na groblju Sv. Ana - H.Kostajnica
14:50 sati - Paljenje svijeća kod spomen obilježja za više desetaka ubijenih mještana Selišta Kostajničkog u 2.sv.ratu i 10 ubijenih u Domovinskom ratu kod kapele sv. Tri kralja u Selištu Kostajničkom
15 sati - Do daljnjeg ručak (gulaš, odojak, janjetina), okrjepa uz tamburašku glazbu kod lovačke kuće Selište Kostajničko

World tražilica