logo portal banner

AKTIVNOSTI

Biker-invalid Mile Stojkovski iz Makedonije - London `12.

2012 04 25 stojkoski mile samobor 169

 

2012.04.25. - 6. dan - Mile Stojkoski - Samobor


Zbog tehničkih problema polazak maratonca i humanitarca Stojkoskog se organizirao iz Samobora.
U Samoboru dočekali su nas članovi MK Fugitives na čelu sa predsjednikom Žutim i članovi iz MK Risen Riders iz Jakovlja.
Nakon degustacije Samoborskog specijaliteta (kremšnite) formirali smo kolonu i krenuli prema međunarodnom graničnom prijelaznu na Bregani.
I tijekom ovog putovanja put nam je osiguravala Hrvatska policija.
Ispred međunarodnog graničnog prijelaz na Bregani cijela samoborska ekipa iz MK Fugitives i iz MK Risen Riders iz Jakovlja, oprostila se maratoncem i humanitarcem Stojkoskim.
Bez problema prelazimo Hrvatsko granicu, a na Slovenskoj granici dočekali su nas zapovjednici policije i granice te veleposlanik Republike Makedonije u Sloveniji g. Igor Popov.
Nakon podužeg prijema i razgovora maratonac je nastavio kroz Sloveniju dalje prema Italiji.
 
 

 
2012.04.24. - 5. dan - Mile Stojkoski - Zagreb
 
Tijekom petog dana boravka u Hrvatskoj, maratonca g. Milu Stojkoskog u službenim prostorijama primio ga je veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj g. Dančo Markovski sa svojim suradnicima.
Potom smo bili primljeni kod Hrvatskog paraolimpijskog odbora u Republici Hrvatskoj kod predsjednika Ratka Kovačića. U prostorijama je maratonac porazgovarao sa članovima paraolimpijskog odbora i objasnio svoju misiju putovanja na press konferenciji.
Nakon toga krenuo je na put put Nove Gradiške kod spomen obilježja pokojnom Toši Proeskom, a nakon toga u Osijek kod  udruge paraplegičara i tetraplegičara Osiječko-baransjek županije.
 

 
2012.04.23. - 4. dan - Mile Stojkoski - Zagreb
 
Tijekom četvrtog dana boravka u Hrvatskoj, maratonca g. Milu Stojkoskog primio je ministar Hrvatskih branitelja g. Predrag Matić sa svojim suradnicima.
Na sastanku su bili prisutni veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj g. Dančo Markovski i ministrov savjetnik za branitelje Ivica Pandža - Orkan te članovi ZMKVC. Maratonac g. Stojkoski je prezentirao svoj put i misiju kako do Londona tako i što će raditi nakon Londona.
Tijekom nepuna sat vremena razgovora razmijenjena su naša iskustva oko brige ratnih vojnih invalida u Hrvatskoj te nastojanja kako da se to još više proširi.
Nakon toga primio nas je gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić sa svojim suradnicima.
U kratkim crtama g. Stojkoskog prezentirao je svoju misiju do Londona i najavu što želi raditi nakon Londona. S nama je isto tako bio veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj g. Dančo Markovski te predsjednica udruge paraplegičara u RH gđ. Manda Knežević. 
U središtu Zagreba sastali smo se sa Miroslavom Rusom - Ruswaj koji je bio glavni menađer pokojnom Toši Proeskom za Hrvastku. U neformalnom razgovoru maratonac Stojkoski prihvatio je jednu obavezu koju će morati odraditi kada stigne u London u ime Ruswaja.
U poslijepodnevnim satima odveli smo našeg gosta iz Makedonije na razgledavanje maksimirskog stadiona. Nakon kratkog razgledavanja krenuli smo dalje po planu.
Na poziv pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gđ. Anke Slonjšak u kasnim poslijepodnevnim satima posjetili smo njihove prostorije na Savskoj cesti u Zagrebu. Tijekom dvosatnog razgovora razmijenjena su konkretna iskustva oko brige i unapređenja skrbi osobama sa posebnim potrebama. Dogovorena je daljnja suradnja oko toga.
I na kraju u večernjim satima sastali smo se sa pukovnikom makedonske vojske koji se nalazi na izobrazbi u Hrvatskoj vojsci u Zagrebu sa g. Dimitrom Boškovskim.
 

 

2012.04.22. - 3. dan - Mile Stojkoski, ruta Veliko Trgovišće - Zagreb

 

Treći dan vožnje u Hrvatskoj od Velikog Trgovišća do Zagreba vrijeme nas i ovog puta poslužilo.
Cesta i na ovoj trasi je bila dobra za vožnju maratonca Stojkoskog u invalidskim kolicima.
U predviđeno vrijeme sa zapadne strane ušao je u Zagreb i vrlo brzo se usmjerio na Ljubljansku aveniju da bi potom istim tempom produžio Zagrebačkom avenijom.
Nakon kratke pauze nastavili smo dalje prema Savskoj cesti.
Već prije smo dogovorili okupljanje invalida u kolicima i bikera u poznatom kafiću gdje se okupljaju bikera u Savskoj cesti.
Spajanjem nekoliko invalida u kolicima sa maratoncem laganim tempom produžili smo prema Trgu bana Josipa Jelačića.
U dogovoreno vrijeme stigli smo do samog središta grada gdje su nas čekali ostali invalidi i Makedonska zajednica u Republici Hrvatskoj na čelu sa veleposlanikom Dančom Markovskim.

Ovime je maratonac odradio svoju misiju do Zagreba.


 

2012.04.21. - 2. dan - Mile Stojkoski, ruta Đurmanec - Veliko Trgovišće

 

Drugi dan vožnje u Hrvatskoj od Krapine do Velikog Trgovišća, zahvaljujući susretljivošću voditeljice muzeja gđ. Vlaste Krklec, g. Mile sa pratnjom razgledao je Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini. Novi dio muzeja koji je nedavno otvoren, g. Stojkoskog je toliko zainteresirao i zadržao u razgledavanju tako da nije stigao pogledati muzej do kraja, jer su nas planirane obaveze čekale. Obećao je da će po povratku iz Londona svratiti i detaljno razgledati muzej.
Nakon toga odvozio je od muzeja do središnjeg trga u Krapini. U središtu su nas dočekali zamjenik gradonačelnika g. Josip Pelin, sa svojim suradnicima i gospodarstvenicima, veleposlanik Veleposlanstva Makedonije u Hrvatskoj g. Dančo Markovski sa svojim suradnicima, donator projekta g. Antun Presečki te mnogi drugi građani Krapine.
Poslije kratkog upoznavanja prisutnih o misiji projekta i obostrano zadovoljstvo o susretljivošću mještana uz pratnju lokalnog MK Neandertal bikers - Krapina g. Mile je nastavio vožnju prema današnjem cilju uz pratnju članova LE MC BK Croatia VII - Hrvatsko Zagorje i članova MK Veterani - Croatia.
Tijekom vožnje susretao se sa lokalnim stanovništvo, koji su već dobro upoznati sa ovim projektom.
U mjestu Ciglenica Zagorska zastali smo na ručak u piceriju vlasnika Milana Martinića - Okac, koji nas je počastio sa domaćim specijalitetima.
Potom smo nastavili prema Zaboku. Pri ulazu u Zabok priključili su nam se članovi MK Risen Riders iz Jakovlja i članovi MK St.Cross Riders - Sv. Križ Začretje.
U Zaboku tijekom odmora, tehnička ekipa na čelu sa Đahom zamijenila je gume na „bolidu“ nakon prijeđenih 10000 km.
Iz Zaboka krnuli smo prema Velikom Trgovišću gdje se g. Stojkoski sa svojim pratiteljima g. Draganom Vancoski i g. Vladimirom Pandovski smjestio u Hotel & Restaurant „SE-MI“.
U poslijepodnevnim satima uputili smo se na moto party koji organizira Free Bikers iz Kupljenova na kojem smo se kratko zadržali.
 

 
2012.04.20. - 1. dan - Mile Stojkoski, ruta Macelj - Đurmanec
 
 
G. Mile Stojkoski u predviđeno vrijeme oko 18.00 sati ušao je u Hrvatsku na graničnom prijelazu na Macelju. Na graničnom prijelazu dočekali su ga članovi MK Veterani - Croatia, MK Neandertal bikers - Krapina, MK Risen Riders iz Jakovlja i LE MC BK Croatia VII - Hrvatsko Zagorje te načelnik općine Đurmanec Branko Horvat.
Nakon kraćeg zadržavanja Mile je nastavio vožnju lokalnom cestom do Đurmanca gdje je bio i završetak prve vožnje kroz Hrvatsku.
Na poziv načelnika općine Đurmanec g. Horvata, svi zajedno smo u Đurmancu završili u kafiću gdje smo započeli sa petodnevnim druženjem sa maratoncem Milom Stojkoskim i njegovom pratnjom Draganom Vancoski i Vladimirom Pandovski.
Potom smo g. Mile i njegovu pratnju otpratili do Krapine u hotel na večeru i odmaranje koju je donirao poduzetnik iz Krapine, g. Antun Presečki.
Tijekom cijele vožnje i po ovoj dionici sigurnost na cesti regulirala je policija iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske županije.

 


 

2012 04 20 mile stojkoski

G. Mile Stojkoski iz Prilepa, Republika Makedonija, 1996. godine doživio je nezgodu, te se od tada koristi sa invalidskim kolicima. Kao osoba koja se kreće u invalidskim kolicima najveći dio svog slobodnog vremena koristi na sportske aktivnosti, kao ping-pong, precizno gađanje i atletiku. Vodeći se primarnom premisom da on kao odrasla osoba treba služiti svom društvu, on daje svoj osobni maksimum, te svakodnevno potiče i ostale osobe sa invaliditetom za uspješnu integraciju u svakodnevnom društvenom i ekonomskom životom.
Osnovni cilj mu je prenijeti poruku mira preko sporta i olimpijskog duha. Njegov veliki maratonski život je počeo 2004. godine, sa maratonom nazvanim „704", od Prilepa do Atene, zatim 2008. godini u godini Olimpijskih igara u Pekingu nazvan „Euroazija", kada je prošao više od 31 zemlju.
Ove godine g. Mile Stojkoski organizirao je maraton u invalidskim kolicima pod nazivom „London 2012". Dana 15.03.2012. godine krenuo je ispred Spomen kuće „Toše Proeski" u Kruševu iz Makedonije i planira proći 3500 km kroz 15 europskih država, da bi 27.07.2012. godine stigao ispred Olimpijskog stadiona u Londonu, na otvorenje ljetnih olimpijskih igara. Do sada je prošao Makedoniju, Srbiju, Mađarsku i Slovačku sada se nalazi u Austriji. Ovih dana krenut će prema Sloveniji do Hrvatske. Cilj i misija ovog projekta je potpora osobama s invaliditetom te podizanje svijest javnosti o njihovim potrebama.
Dana (petak) 20.04.2012. godine u 18.00 sati g. Stojkoski ući će u Hrvatsku na graničnom prijelazu Macelj gdje će ga dočekati članovi nekoliko Moto klubova s tog područja.
Dana (subota) 21.04.2012. godine g. Stojkoski krenut će iz Đurmanca do Velikog Trgovišća trasom: Đurmanec - Krapina - Polje Krapinsko - Velika Ves - Galovec Začretski - Švaljkovec - Ciglenica Zagorska - Brezova - Grdenci - Hum Zabočki - Lug Zabočki - Zabok - Pavlovec Zabočki - Gubaševo - Veliko Trgovišće.
Dana (nedjelja) 22.04.2012. godine u 08.00 sati g. Stojkoski krenut će iz Velikog Trgovišća do Zagreba trasom: Veliko Trgovišće - Bistra - Bukovje Bistransko - Novaki Bistranski - Jablanovec - Ivanec Bistranski - Aleja Bologne - Velimira Škorpikova - Ljubljanska avenija - Zagrebačka avenija - Savska cesta - Masarykova - Ivana Gundulića - Ilica - Trg bana Josipa Jelačića. Okupljanje je u Bikers Beer Factory (BBB) na Savskoj cesti od 15.00 sati. Po njegovom dolasku radi se defile do Trga bana Josipa Jelačića. U 17.00 sati održat će tiskovna konferencija za medije na Trgu bana Josipa Jelačića. Potporu ovom projektu dali su nekoliko ministara i civilne udruge.
Dana (srijeda) 25.04.2012. godine g. Stojkoski krenut će Zagreba do graničnog prijelaza na Bregani trasom: Pit Stop (Samoborska cesta 213) - Strmec - Domaslovec - Samobor - Bobovica - autocesta - granični prijelaz Bregana.
Više o tome možete pratiti na web stranici: www.mk-veterani.hr
Pridružite se i Vi na ovaj humanitarno - sportski događaj "London 2012", bajkera-invalida Mile Stojkoskog.

Rasprava se nalazi na Forumu i na Facebooku, a fotografije u Fotogaleriji.

Kontakt:

  • Moto klub Veterani - Croatia, Ratko Dragović - Klek, mob: 0914275402
  • LE MC Blue Knights Croatia VII, Željko Herceg - Bojnik, mob: 0915705606


Zajednica MK Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

 


 

2012.04.20. - "London 2012" - Biker-invalid Mile Stojkovski iz Makedonije

 

2012 04 06 veleposlanstvo makedonije

U Veleposlanstvu Republike Makedonije članovi Zajednice Moto klubova Veterani – Croatia održali su radni sastanak sa Veleposlanikom g. Dančom Markovskim vezano za našu potporu humanitarno – sportskom događaju "London 2012" u organizaciji poznatog makedonskog humanitarca, sportaša i bikera-invalida Mili Stojkoskom (47) iz Prilepa u invalidskim kolicima.
Maraton je započeo 15. ožujka 2012. godine ispred Spomen kuće „Toše Proeski" u Kruševu, Republika Makedonija. Proći će 3.500 km kroz 15 europskih država, da bi završio svoje putovanje, 27. srpnja 2012. godine ispred Olimpijskog stadiona u Londonu, na otvorenje ovogodišnjih ljetnih olimpijskih igri.
 Cilj i misija ovog projekta je potpora osobama s invaliditetom te podizanje svijest javnosti o njihovim potrebama.
Tijekom maratona, prateći svoju rutu g.Stojkoski sa svojim kolicima, kroz Republiku Hrvatsku prolazi će u razdoblju od 20.-25. travnja 2012. godine.
Detaljno o Planu rute i na koji način će bikeri iz RH dati potporu bikeru-invalidu Mili Stojkoskom biti ćete naknadno objavljeno.
Pridružite se i vi na ovaj humanitarno – sportski događaj "London 2012", bajkera-invalida Mile Stojkoskog. (Klek)
Rasprava se nalazi na Forumu i na Facebooku, a fotografije u Fotogaleriji.

 


 

Mile Stojkoski - Životopis


Mile Stojkoski ima 46 godina i dolazi iz Prilepa, Republika Makedonija. 1996. godine doživio je nezgodu, te se od tog momenta koristi sa invalidskim kolicima. Kao osoba sa specijalnim potrebama najveći dio svog slobodnog vrjemena koristi na sportske aktivnosti, kao ping-pong, precizno gađanje, atletiku gdje je uspio postići izuzetne rezultate.


Vodeći se primarnom premisom da on kako odrasla osoba treba služiti svom društvu on daje svoj osobni maksimum, te svakodnevno potiče i ostale osobe sa specijalnim potrebama za uspješnu integraciju u svakodnevnim društvenim i ekonomskim životom. Osnovna cilj je prenijeti poruku mira preko sporta i olimpijskog duha.
Njegov veliki maratonski život je počeo 2004 godine, sa maratonom nazvanim „704", od Prilepa do Atene, da onda 2008 godine, u godinu Olimpijskih igara u Pekingu započne svoj veliki maraton, nazvan „Euroazija" kada je prošao više od 31 zemlju, kako bi stigao na cilj.

Osobne stranice Stojkovskog:

 


 
OBJAVLJENO U HRVATSKOJ:
 
http://www.index.hr/sport/clanak/bajker-u-invalidskim-kolicima-i-najpoznatiji-makedonski-paraolimpijac-stize-u-hrvatsku/611752.aspx
http://www.croatiantimes.com/news/Panorama/2012-04-24/26637/Disabled_Macedonian_successful_on_his_2175_miles_journey_to_Olimpics_driving_a_wheelchair
http://www.zpress.hr/content/sport-ostalo-izdvojeno/maraton-u-kolicima-od-kru%C5%A1eva-do-londona
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/u-kolicima-do-londona-kako-bi-upozorio-na-invalide_317657
http://www.vecernji.hr/vijesti/na-olimpijske-igre-krenuo-invalidskim-kolicima-galerija-402252
http://www.gnkdinamo.hr/humanitarac-stojkoski-posjetio-maksimirski-stadion.html
http://www.glasistre.hr/lifestyle/zanimljivosti/vijest/351963
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=40440
http://www.hrt.hr/index.php?id=475&;tx_ttnews[tt_news]=162547&tx_ttnews[backPid]=474&cHash=eb80917abc
http://www.politikaplus.com/novost/55607/bandic-primio-makedonskog-humanitarca-milu-stojkoskog-
http://limun.hr/main.aspx?id=807038
http://www.vijesti.hr/vijest/www.24sata.hr/sudbine/stigao-do-krapine-makedonac-u-kolicima-putuje-za-london-262952
http://zabok.org/zabok/hrvatska/mile-stojkoski-na-invalidskim-kolicima-kroz-europu/
http://grad-zlatar.net/hrvatska/hrvatska/mile-stojkoski-na-invalidskim-kolicima-kroz-europu/
http://www.sportcom.hr/sport/ostalo/ostalo/makedonac.html#!prettyPhoto[gallerycad9be4a65]/2/
http://wmd.hr/portal/index-vijesti/hrvatska/mile-stojkoski-na-invalidskim-kolicima-kroz-europu/
http://klanjec.info/hrvatska/hrvatska/mile-stojkoski-na-invalidskim-kolicima-kroz-europu/
http://www.vecernji.hr/vijesti/maratonac-stojkoski-invalidskim-kolicima-putuje-olimpijske-igre-clanak-400963
http://www.novosti.brzi-posao.hr/?p=2431
http://grad-zadar.net/svijet/hrvatska/mile-stojkoski-na-invalidskim-kolicima-kroz-europu/
http://www.invalidi-samobor-svn.hr/
http://www.24sata.hr/sudbine/stigao-do-krapine-makedonac-u-kolicima-putuje-za-london-262952
http://www.tinolovka-news.com/vijesti-hrvatska/22630-foto-makedonac-u-kolicima-do-londona-stigao-u-krapinu
http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&;WCU=285B2863285C2863285A28582859285A286328A22889288C28962892288928632863285E2858285E2858285D285B28632863286328582863S
http://www.licke-novine.hr/Sport/sport.html
World tražilica