logo portal banner

AKTIVNOSTI

Prosvjed „Ne ćirilici u Vukovaru“ - Vukovar

2013 02 02 vukovarr
 
Članovi MKVC nazočili su dana 02.02.2013. godine u Vukovaru prosvjednom skupu „NE ĆIRILICI U VUKOVARU“ koji je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zbog neslaganja s odlukom Vlade RH o uvođenju dvojezičnih latinično-ćiriličnih natpisa u grad. U Vukovaru, gradu heroju Domovinskog rata, simbolu hrvatskog stradanja i hrvatske opstojnosti, jedinstvenom po razaranju, ubojstvima, progonu, žrtvama i patnjama, ubijeno je tijekom rata srbočetničkom rukom nekoliko tisuća civila i branitelja. Iz okupiranog Vukovara u logore u Srbiji odvedeno je oko 7000 osoba, a Hrvatska još traga za više od 300 vukovarskih žitelja nestalih u srbočetničkoj agresiji na grad.
Zahtjevi hrvatskih branitelja iz Vukovara detaljnije su objašnjeni u priopćenju.
 


Priopćenje predsjednika Stožera u Vukovaru. g. Tomislava Josića

Rijeke građana iz cijele Hrvatske došle su prosvjedovati protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru. Stigli su iz cijele Hrvatske, kako je i najavljeno, iz Zagreba, Splita, Zadra, Kutine i drugih gradova.
"Gospodo na vlasti, dosta je bilo izdaje i silovanja Vukovara, i demokracije koju ovdje provodite.
Gospodine Milanoviću, prozivate nas javno u Hrvatskom saboru, za nedostatak, kako kažete „malo hrabrosti“.
Nas, koji smo i bez malo te hrabrosti, koje kažete da nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca od najvećih krvoloka koje svijet može zamisliti.
Nas, koji smo nakon koncentracijskih logora po Srbiji, i progonstva diljem svijeta, odlučili prihvatiti i provesti mirnu reintegraciju, vratiti se u grad i s tim istim neprijateljima pokušati živjeti u miru.
Ako smo, i bez to, malo hrabrosti, učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti sa puno hrabrosti.
Zato vam, gospodine Milanoviću, poručujemo: NE PRIJETIMO, NE TESTIRAJTE našu hrabrost i ne izazivajte nas!
Vama provođenje zakona „po sili zakona“, i to nad ogromnom skupinom najtežih civilnih i vojnih stradalnika Domovinskog rata, PROTIV njihovih osjećaja i volje, nije pitanje i znak, da s tim i takvim Zakonima nešto nije u redu. Vama bi kao pravniku, to trebalo biti logično. No, za vas je to pitanje ispravne i uspravne države koju ćete postići uz pomoć kordona policajaca.
Nemojte ih, slučajno, slati na nas jer to su naši prijatelji i suborci, a i naša djeca, i to vam ne bi oprostili, jako dobro znamo što imate na umu!
Govorite o ispravnoj i uspravnoj državi, nama preko čijih se leđa, ili bolje reći, duše, na najbolniji način prelama nefunkcioniranje pravne države na koju se tako rado pozivate.
Države, koja nije smogla snage ili volje ili čestitosti, profesionalne i ljudske, da otkrije, procesuira i sankcionira ratne zločine i zločince.
Države, koja ih je abolirala, pa ih sada susrećemo u gradu, na ulici, u javnim i državnim službama, na užas velikog broja Vukovaraca i Vukovarki, koje su etnički čistili, zarobljavali i odvodili u logore, silovali i pljačkali, odvodili u minska polja i na strijeljanja, a njih gotovo 5000 više nema među živima!
U tom slučaju vam ne pada na pamet pozivati se na ispravnu i uspravnu pravnu državu, iako se jako dobro zna da se pravo i pravda i zakonitost u tim slučajevima nisu ostvarili, tu u Vukovaru.
Sa takvima, VI, kao i sve druge vlasti do sada, radije pravite koalicije i političke trgovine, a krojili ste i još uvijek krojite zakone koji bi se trebali ticati i nas, a da nas, o tome, ništa ne pitate, skrivajući pri tome svoju nesposobnost, podaništvo i nemoć iza leđa i zahtjeva Europske unije!
Stoga, mi, Stožer za obranu hrvatskog Vukovar jedinstveni kao nikad do sada, ZAHTIJEVAMO:
1. Poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca, poglavito onih koji već dugi niz godina stoje u ladicama DORH-a, a kao preduvjet svih pregovora sa srbijanskim vlastima neka bude traženje podataka o nestalim osobama.
2. ZAHTIJEVAMO da se odmah i bezuvjetno zaustave sve radnje vezane za provođenje Zakona o pravima nacionalnih manjina, propisanih Ustavom dok se ne ispoštuju svi zahtjevi ovdje navedeni, te Ustavni sud u zakonskom roku ne donese odluku i odgovor na naše zahtjeve koji su mu dostavljeni dana 1.veljače 2013.g.
3. ZAHTIJEVAMO od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da odmah započnu sa promjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u smislu da se taj ustavni zakon po točki 12. ne primjenjuje na grad Vukovar i njegovu okolicu u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara i Vukovarcima koju je prouzrokovala suluda i genocidna velikosrpska agresija.
4. ZAHTIJEVAMO javnu raspravu u Hrvatskom saboru kojoj će nazočiti i članovi ovog Stožera, vezanu za nasilno i bezuvjetno provođenje Zakona o nacionalnim manjinama jer smatramo da nisu ispoštovani određeni Zakoni, a na osnovu čega su stvoreni umjetni uvjeti za provođenje Zakona o nacionalnim manjinama u Vukovaru.
5. ZAHTIJEVAMO od državnih nadležnih institucija pravnu kontrolu i provedbu Zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara kao i javno objavljivanje popisnica sa zadnjeg popisa stanovništva jer opravdano i činjenično sumnjamo u zakonsku ispravnost istog.
6. ZAHTIJEVAMO od vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara da odmah i bezuvjetno prekinu svako daljnje postupanje prema uređivanju Statuta grada, a kojim bi se pravno omogućilo provođenje ravnopravne uporabe srpskog jezika i pisma dok se ne ispune ostali zakonom dani uvjeti i ne provedu predstojeći lokalni izbori.
7. ZAHTIJEVAMO od gradonačelnika grada Vukovara g. Željka Sabe da se u roku od dva dana javno ogradi od zahtjeva za uvođenje srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u Vukovaru, a ako to ne učini podnese ostavku na dužnost gradonačelnika jer ne zastupa interese i volju većine građana koji žive u Vukovaru. Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti i koji nije ukazao na probleme koje će isti izazvati te nije od svih u Vladi zatražio ozbiljno promišljanje o svemu.
Javno vas prozivamo, gospodo, koji ćete slijepo odobriti i potpisati provođenje ovog Zakona u gradu Vukovaru da ćete - ISKLJUČIVO VI BITI KRIVI za narušavanje sigurnosne situacije u ovom gradu i okolici, rušenje stvorenog, kako vi nazivate, suživota, a u stvarnosti su trpljenja žrtve i agresora, koji se stvarao u posljednjih 15 godina.
Mi smo još živi, i Hrvati i Srbi, a naše ratne rane još nisu zacijelile.
Ne otvarajte ih ponovno i to na silu!
Prestanite gledati Vukovar iz Zagreba. Živite naš život zajedno s nama!
U službi ste naroda, ovog puta poslušajte i naš glas!
Onih koji su vam omogućili vlast - branitelja, stradalnika, nezaposlenih, djece bez perspektive, seljaka, ribara, radnika bez plaća, svih obespravljenih, kojima ste indirektno i direktno oduzeli dostojanstvo čovjeka, misleći samo na sebe!
Poslušajte naše glasove, krajnje je vrijeme! To vam poručuju Vukovarci i svi oni koji su uz nas !
I naša jedina poruka i odluka: NIKAD ĆIRILICU U VUKOVAR!"
World tražilica