logo portal banner

AKTIVNOSTI

„Krvavi Uskrs 1991.“ - Plitvička jezera `13

2013 03 31 plitvice- klek-199 

U nedjelju 31.03.2013. godine na sam Uskrs članovi MKVC su na Plitvičkim jezerima sudjelovali u obilježavanju 22. obljetnice „Krvavog Uskrsa 1991." i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika tada 22-godišnjeg Josipa Jovića.
Vrlo je simbolično da se Uskrs ove godine slavi 31. ožujka, na isti dan kao i prije 22 godine kada su redarstvenici MUP-a RH upali u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica pri čemu je pao prvi branitelj u Domovinskom ratu.
Iako je za Uskrs običaj da smo u svojim domovima i sa svojim obiteljima mi hrvatski branitelji znamo da su i naši poginuli prijatelji i suborci naša obitelj i da ih ne smijemo zaboraviti!


 

Ove godine navršava se 22. obljetnica "Krvavog Uskrsa" na Plitvicama i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. MKVC godinama sudjeluju na obilježavanju ovih obljetnica koje organizira Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja, tim više što su neki članovi MKVC i sami bili sudionici ovog događaja.
Cilj je sudjelovanja članova MKVC, veterana-bikera te ostalih motorista na obljetnici „Krvavog Uskrsa“ prisjećanje na prvog poginulog redarstvenika Josipa Jovića, na sve branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu kao i sjećanje na žive branitelje i pobjede koje je hrvatska vojska ostvarila u Domovinskom ratu.
Okupljanje članova MKVC je ispred hotela Plitvice oko 10 sati.
 
Program :
  • 10.15-10.30 - Pozdravna riječ (prisjećanje na događanje 1991 godine)
  • 10.30-12.00 - Hodnja sudionika od mjesta prve zasjede do spomen obilježja Josipu Joviću,
  • 12.00-13.30 - Program kod spomen obilježja (polaganje vijenaca i obraćanje(predsjednika RH, predsjednika Sabora, predsjednik vlade i zapovjednika akcije)
  • 13.30 - Ručak.

I ukratko o samim događajima koji su prethodili:
 
Pred Uskrs 1991. godine pobunjeni Srbi zauzimaju Nacionalni park Plitvice, pri čemu njih oko 50 dolazi iz kninske milicije, dok su ostali domaći Srbi. U deblokadu prometnica na Plitvice su krenule snage Specijalnih jedinica MUP-a RH koja je preko Koranskog mosta ušla u Nacionalni park Plitvice. 
Kod hotelskih kompleksa dočekali su ih martićevci i teroristi, te otvorili puščanu paljbu na njih. Na autobus pun policajaca ispalili su tromblonsku minu koja nije eksplodirala. 
Do 10.00 sati Hrvatska policija je odbacila teroriste i uspostavila nadzor nad središtem NP-Plitvice. 
U ovoj akciji uhićeno je 29 terorista iz Korenice, Knina i šireg područja Like, Sj. Dalmacije i Istočne Slavonije, dok je jedan terorist poginuo. Od uhićenih: 8 ih je bilo u odorama Krajinske milicije, 21 su bili civili. Dvojica su bili čelnici SDS-a: Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoj Savić, tajnik IO SDS-a - Vukovar. Uhićeni teroristi sprovedeni su u Karlovac. 
Tom prilikom stradao je prvi hrvatski policajac Josip Jović, kojeg je ubio Mićo Milošević iz Mukinja. Srpski pobunjenici objavljuju mobilizaciju i na valovima Radio Knina pozivaju stanovnike koji posjeduju puške da osnuju dobrovoljačke odrede kako bi spriječili „hrvatsku okupaciju“. 
Milan Babić osuđuje „terorističku agresiju neofašističke i ustaške vlasti hrvatske države protiv srpskog naroda“ i poziva na „obranu teritorijalnog integriteta samoproglašene pokrajine".