logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije `13.

2013 10 17 novska babic

Sisačko-moslavačka županija od 2007. godine 18. listopada obilježava Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Tim povodom Županija i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom županice Marine Lovrić Merzel, i ove su godine organizirali niz svečanosti i događanja.
Program obilježavanja je započeo 14. listopada promocijom knjige brigadnog generala Rudija Stipčića "Napokon smo krenuli" u zagrebačkom muzeju Mimara. Središnja svečanost održana je 17. listopada u Novskoj. Na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a na svečanoj sjednici dodijeljene su povelje zahvalnosti brigadnom generalu Rudiju Stipčiću, brigadiru Đuri Jonašu, bojniku Zvonimiru Greguriću i satniku Zdenku Vugrinoviću. Posebna povelja uručena je generalu Mladenu Markaču, a ista će biti uručena počasnom građaninu Novske generalu Anti Gotovini prvom prigodom. Svečanosti su se priključili i članovi Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC.

Na sam Dan hrvatskih branitelja SMŽ položeni su vijenci u Mošćenici, Petrinji i Sisku gdje su i slavljene svete mise, a na obalama Kupe u Sisku održano je tradicionalno ribolovno natjecanje 11. Memorijalni kup za poginule hrvatske branitelje. Idući dan je u Novom Farkašiću obilježena godišnjica akcije Farkašić, a u Baćinu obljetnica, nakon Ovčare, najmasovnijeg stradavanja civila u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata.

Obilježavanjem 22. obljetnice oslobađanja mjesta Bujavica 26.10.2013. godine, prvog oslobođenog mjesta u Domovinskom ratu, i odavanjem počasti poginulim braniteljima kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Kutini završen je program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja SMŽ.


NEKOLIKO INFORMACIJA

Sisačko-moslavačka županija prva je hrvatska regija koja je proglasila i obilježava Dan hrvatskih branitelja. Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donijela je Odluku kojom se kao Dan hrvatskih branitelja određuje 18. listopada.

Toga je dana 1991. godine na potezu Farkašić-Vratečko-Slana izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome i području cijele Hrvatske. Bila je to prva vojnooslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. listopada 1991. godine, kada su snage HV-a došle do Slane i tu se utvrdile. Pripadnici 2. gardijske brigade HV-a u protuudaru na petrinjsko područje agresoru su nanijeli velike gubitke, te su pod nadzor hrvatskih snaga vratili 200 četvornih kilometara teritorija. Slomljen je neprijateljski "šabački bataljun", a zarobljeno je pet tenkova i 70 vojnika. Nakon uspješne vojne akcije formirana je linija bojišnice duga 156 kilometara, od Trebeža na rijeci Savi do Slane na ušću rijeke Gline u rijeku Kupu. Istovremeno je konsolidirana i ojačana obrana Sunje.
Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije izraz je ponosa i dostojanstva braniteljskih udruga, branitelja i građana cijele Županije i Hrvatske. Dosadašnjih šest obilježavanja održano je u znaku humanitarne akcije i osnivanja Zaklade "Viktorija" za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti Sisačko-moslavačke županije. Svečanosti su protekle u ozračju poštovanja i duboke zahvalnosti hrvatskim braniteljima i odavanju dužne počasti poginulim, zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. U veličanstvenim mimohodima ratnih postrojbi sudjelovale su stotine ponosnih branitelja koje su pozdravljale tisuće građana, a najmlađi su doživjeli svoje prve istinske "satove povijesti".