logo portal banner

AKTIVNOSTI

MKVC školuje dječaka iz Tanzanije - Devid Metodi `13

2013 11 12 tanzanija metodi devid 105
 
Zove se Devid Metodi, ima 11 godina, rođen je u Tanzaniji, voli igrati nogomet i ne ide u školu.
On je kumče MKVC, koje će se početkom iduće godine, zahvaljujući donaciji svih članova MKVC, prvi puta naći u pravoj školskoj klupi. Majka mu je umrla od AIDS-a, otac je nezaposlen, a Devid dane provodi čuvajući bebu svoje pet godine starije sestre dok ona u bolnici obavlja teške fizičke poslove kako bi pomogla prehraniti svoju obitelj.  
Priča o Devidu tek je jedna od bezbroj sličnih tužnih priča iz Afrike o životu u bijedi i o djeci bez budućnosti koju je do nas donijela Anđelka Knezović Svetac, volonterka katoličke udruge Zdenac te sestra moto vikara MKVC fra Nediljka Knezovića i veterana-bikera Brune Knezovića-Kulta II, počasnog predsjednika Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC i velikog čovjeka, nosioca nagrade Ponos Hrvatske za donaciju stotinjak ovaca obiteljima slabijeg imovinskog stanja u Lici. Upravo je njihova bila ideja da se pomogne djetetu koje živi u najvećoj bijedi i najtežoj egzistencijalnoj situaciji u misiji Ujewe na jugu Tanzanije, na granici sa Mozambikom. Misiju u Ujewi u Tanzaniju vodi hrvatski misionar don Ante Batarelo, svećenik rodom iz Dicma, Sinjska krajina, koji gotovo 40 godina djeluje na području Ujewe. Don Ante je osnovao misiju unutar koje se nalaze: crkva, župni ured, dječji vrtić, krojačka škola, bolnica i škola za drvodjelce. 
Pod dubokim dojmom priče o Devidu prikupili smo novčana sredstva i poslali ih preko Anđelke za obitelj Metodi. Od donacije su plaćeni Devidova školarina, školska oprema i pribor, smještaj i hrana te je kupljeno 60 kg hrane, higijenskih potrepština i madrac za bebu.
Namjera nam je Devida i dalje školovati, po mogućnosti i u Hrvatskoj, pa pozivamo sve prijatelje i institucije da nam se pridruže u našim nastojanjima da Devidu omogućimo sretnije i bezbrižnije djetinjstvo i neophodno obrazovanje kako bi on sutra pomagao svojoj obitelji i drugoj djeci.   
Na svakoj školi u Tanzaniji stoji natpis "Obrazovanje je ključ života", istina koje smo svi itekako svjesni kao i činjenice da ono još uvijek nije dostupno mnogima. Stoga se MKVC priključio projektu "Zdenac znanja" udruge Zdenac na području misije Ujewe u Tanzaniji i omogućio jednom djetetu izlaz iz bezizlazne životne situacije u nadi da će ovu kap dobrote slijediti more.
 
„Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (MT 25, 45)

 

Iz medija: