logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `14.

2014 05 17 bleiburg-(135)
 
Moto maraton "Cesta sjećanja" po sedmi puta se, u organizaciji Moto kluba Veterani - Croatia, vozio od Zagreba do Bleiburga u znak sjećanja na više desetaka tisuća Hrvata, koji su po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine na surov način izgubili život na bleiburškom polju i Križnom putu.
Trideset bajkera iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i Austrije sudjelovalo je u komemoraciji hrvatskim žrtvama u subotu 17.5.2014. godine i još jednom im odalo počast. Misu zadušnicu predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je naglasio da Hrvatska zbog neadekvatnog odnosa prema prošlosti ne može imati ispravan odnos prema svojoj sadašnjosti i budućnosti te je pozvao na pomirenje i praštanje i prestanak dijeljenja i cijepanja hrvatskog naroda. MKVC je i ovogodišnji projekt "Cesta sjećanja" organizirao u suradnji sa Počasnim bleiburškim vodom, uz financijsku potporu Poglavarstva grada Zagreba i u koordinaciji s policijama Slovenije i Austrije.
Nakon službenog dijela programa bajkeri su se okupili u Klagenfurtu gdje su se družili i ostali do idućeg dana u organizaciji članova MKVC koji žive i rade u Klagenfirtu i na moto susretu MC Brotherhood iz Klagenfurta.
Svim bajkerima koji su vozili s nama zahvaljujemo.


POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba


 

Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku sa preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove.

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.
MK Veterani - Croatia organizira 7. moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg, 17. svibnja 2014. godine na komemoraciju povodom 69. obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburgu (Austrija).


PLAN PUTOVANJA

  • 06.00 sati - Polazak iz Zagreba smjerom Motel Plitvice d.o.o. (Lučko bb) na zagrebačkoj obilaznici
  • 06.30 sati - starom cestom Zagreb do Zabok (na raskrižju puteva Zabok - Hum Zabočki - Grdenci - Krapina - Đurmanec do graničnog prelaza)
  • 08.00 sati - Macelj - granični prijelaz
  • 08.15 sati - Prolazak kroz Slovenski granični prelaza (prvo parkiralište iza graničnog prelaza).
  • 09.15 sati - Polazak sa BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju  kod Maribora  - Dravograd - Lavamond
  • 11.00 sati - Polazak iz Oberdorfa  Bleiburg

Oni koji se žele naknadno priključiti moto defileu mogu to učiniti:

Ugostitelji na bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 Eura.
Povratak po izboru.
Sa sobom ponijeti Putovnicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 

Program komemoracije:

  • 10:00 odlazak pješke od mjesta parkiranja autobusa kod spomenika do groblja u selu Unterloibach - prema osobnoj želji
  • 11:00 molitva (odrješenje) kod hrvatskog groba na groblju u Unterloibachu
  • 11:20 polazak procesije od groba prema mjestu održavanja središnjeg dijela komemoracije kod spomenika
  • 12:00 središnji dio komemoracije: pozdravni govori, molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi, Sveta misa i polaganje vijenaca

Kontakt:

  • Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

World tražilica