logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica neodigrane utakmice Dinamo-Crvena zvezda `14

2014 05 15 obiljezavanje 13 05 90 154

HVIDR-a Sesvete i Udruga navijača Dinama sudionika Domovinskog rata organizirali su u petak 16.5.2014. godine odavanje počasti poginulim i umrlim braniteljima navijačima Dinama i drugim domoljubima te druženje s vodstvom i igračima GNK Dinamo povodom dvadesetčetvrte obljetnice povijesne neodigrane utakmice Dinamo - Crvena zvezda 13. svibnja 1990.g.
Utakmica se trebala održati samo par tjedana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj u kojima je pobjedu odnijela novoosnovana Hrvatska demokratska zajednica. Neredi, koje su toga dana na zagrebačkim ulicama izazivali navijači Crvene zvezde, kulminirali su na tribinama maksimirskog stadiona. Delije su, predvođene Arkanom, vođom srpskih paravojnih postrojbi u Domovinskom ratu i ratnim zločincem, šovinističkim i nacionalističkim uvredama provocirali domaće navijače i demolirali južnu tribinu te su uskoro letjele stolice i kamenje na sve strane. Snage osiguranja nisu reagirale dok Bad Blue Boysi nisu probili zaštitnu ogradu i uletjeli u teren kako bi se suprotstavili Zvezdinim navijačima. Na brutalnu demonstraciju sile nad domaćim navijačima reagirao je i kapetan Dinama Zvonimir Boban zaletjevši se u jednog "milicajca". Tim činom Boban je postao nacionalni junak jer je odlučno i otvoreno stao u obranu hrvatskih navijača pred nadmoćnim i pristranim jugoslavenskim redarstvenim snagama. Iako neodigrana utakmica je na američkoj televiziji CNN proglašena jednom od pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. U redovima Dinamovih navijača bili su i neki današnji članovi MKVC.
Navijači, igrači i uprava GNK Dinama dvadesetčetiri godine poslije položili su vijence i upalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Sesvetama, a potom se i kratko podružili u prostorijama HVIDR-e jer je Dinamo idućeg dana čekala posljednja prvenstvena utakmica, derbi protiv Hajduka nakon koje je Dinamo i službeno 16. puta proglašen prvakom 1. HNL. 

 [widgetkit id=95]

 

World tražilica