logo portal banner

AKTIVNOSTI

Hodočašće Gospi o’ Tarca `14

 2014 07 06 plovocasce tarac 496

Dana 06.07.2014. godine članovi MKVC su sa vjernicima iz Tribunja sudjelovali u hodočašću Gospi o' Tarca na Kornatima koje se tradicionalno održava prve nedjelje u srpnju. Na svetoj misi u crkvici posvečenoj Gospi od Pohođenja, u narodu nazvanoj Gospa o' Tarca, Kraljica mora, blagoslivljaju se polja i more. Ova srednjovjekovna crkva iz 16.st. sagrađena je na ostacima znatno veće starokršćanske bazilike iz doba Bizanta.  

Hodočašće su organizirali JU Nacionalni park Kornati, Ured TZ općine Murter-Kornati i Župni ured "Sv. Mihovil" - Murter.

Zavjetna procesija brodovima jedan je od najljepših i najzanimljivijih vjerskih događaja u Hrvatskoj. U njoj sudjeluju vjernici iz okolnih mjesta Murtera, Betine, Kalija, Salija, Tribunja, Pirovca, Šibenika, Vodica itd., ali i sve više turista. Duga je to tradicija vjere u zagovor Majci, vjere u svoje korijene, vjere u svoje djedove i njihovu baštinu i rad proizašao iz žuljevitih ruku rada u masliniku, u polju, na moru.

Nas je i ove godine do uvale Tarac dovezao ribar Ferdo Popov svojom kočom Majka Marija, a Roko nas je gajetom u nekoliko navrata prebacio do kopna. Nakon svete mise usidrili smo se u uvali ispod Velikog Kornata gdje se pripremao roštilj za hodočasnike, kupanje i odmor. 

Ove je godine s nama na hodočašću bio i Ivica Strikoman, otac Hrvoja Strikomana, koji je tragično stradao kao jedan od dvanaest vatrogasaca 30.08.2007. godine gaseći požar na otoku Veliki Kornat. Kornatsku tragediju preživio je jedino Frane Lučić, a stradali su: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević.
Dok je jedna skupina hodočasnika pripremala ručak, Ivica Strikoman poveo je ostatak hodočasnika na mjesto gdje su njegov sin i drugi vatrogasci stradali. Od zadobivenih opeklina vatrogasci su nakon nekoliko dana preminuli. 

 {imageshow sl=47 sc=1 /}