logo portal banner

AKTIVNOSTI

Most na Vuki u Vukovaru dobio ime „Jean-Michel Nicolier“ `14

 

2014 10 18 vukovar 112
 
Od 18.10.2014. godine most preko rijeke Vuke u Vukovaru nosi ime francuskog dragovoljca i hrvatskog heroja Jean-Michel Nicoliera, koji se u Domovinskom ratu borio rame uz rame sa hrvatskim braniteljima. Na prigodnoj svečanosti imenovanja mosta bili su prisutni i članovi MKVC 
Jean-Michel Nicolier rođen je u Vesoulu u Francuskoj. Kao pripadnik HOS-a je 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište. Početkom studenoga je ranjen i prebačen u vukovarsku bolnicu. Ubijen je na Ovčari 20.11.1991. godine, a njegovi posmrtni ostaci nisu do dana današnjeg pronađeni. 
Jean-Michel Nicolier je za svoje zasluge u obrani Hrvatske posmrtno odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog. Jeanova majka izrazila je žaljenje što nikada o tome nije bila službeno obaviještena.
Imenovanjem mosta u središtu Vukovara po ovom velikom čovjeku nova vukovarska vlast bar malo je ispravila nepravdu koja je bila napravljena.
U Domovinskom ratu je u hrvatskim postrojbama sudjelovalo više stotina stranih državljana.
Na kraju završavamo riječima koje je jedna Vukovarka uputila članu MKVC: "Veterani, hvala vam što ste uvijek uz nas". Ta poruka nas sve obvezuje da, ma gdje bili, pojedinačno i zajedno promičemo vrijednosti Domovinskog rata kroz rad kluba. To bi nas trebalo činiti i čini nas prepoznatljivima, drugačijima od drugih.

 {imageshow sl=70 sc=1 /}

World tražilica