logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `15.

2015 08 29 udbina dina 131 

Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u kolovozu kao spomen dan na sve žrtve hrvatskog naroda, na sve poznate i nepoznate tragično stradale i ubijene Hrvate, na naše svece i blaženike, kojima su životi oduzeti zbog njihove nacionalne pripadnosti i katoličke vjeroispovijesti.
U Udbini, starom hrvatskom gradu i sjedištu srednjovjekovne Krbavske biskupije, podignuta je prije pet godina crkva hrvatskih mučenika koja će u svome Parku memorije, Zidu sjećanja i arhivu trajno čuvati sjećanja na sve zločine koji su počinjeni nad hrvatskim narodom.
Blagoslovom oltarnog reljefa „Slava hrvatskih mučenika“ akademskog kipara Kuzme Kovačića, koji je na bijelom bračkom kamenu isklesao prikaze najvećih hrvatskih stradanja: Krbavske bitke, Bleiburga, Križnog puta i Vukovara, dovršena je ove godine izgradnja i uređenje crkve.
Veterani - bajkeri članovi MKVC okupili su i ove godine na Udbini velik broj svojih prijatelja bajkera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i šire te su zajedno donijeli, u svečanoj povorci prije svete mise, desetak spomen kamena za Zid sjećanja iz raznih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja i to: ŽBARE, 15.06.1942. - Vrgorac; BESLINEC, 1946. - Župa Kloštar Ivanić; SLAVONSKI BROD 1992. - Stradala djeca u Domovinskom ratu; SAJMIŠTE I BOROVO NASELJE, 02.07.1991. - 18.11.1991., 84 poginula pripadnika, 4. bojna vukovarska, 3. gbr zng kune; MARKUŠEVEC 1945. - 1946.; ŽUPA STOLAC, Orlja 1992., Borojevići 1992., Ošanići 1993.; ŠUMA LUG 1945. - Bjelovar; DONJI MOSTI 1941. - Kapela - Bjelovar; 106. brigada HVO Orašje; NIKOLA MODRIĆ, 1897 - 1945 Glavice – Sinj; PISAK 1945, Općina Đakovo.
Misu je predvodio ličko-senjski biskup Mile Bogović, koji je podsjetio na povijesna stradanja i progone Hrvata iz Udbine za vrijeme Turaka, ali i u prošlom stoljeću te ponovio inicijativu o izgradnji „svehrvatskog groba“ upravo na Krbavskom polju zbog njegove povijesne važnosti.
Ovogodišnje okupljanje organizatora nije proteklo u najboljem redu. Naime, gotovo svih godina do sada imali smo dopuštenje ministra obrane da, kao organizatori, koristimo kontejnere u udbinskoj vojarni kao prenoćište što nam je nužno za pripremu prihvata i obroka za više stotina hodočasnika na Dan hrvatskih mučenika. 
 

Ni slutili nismo da će ministar obrane g.Kotromanović nekoliko sati prije početka korištenja vojarne opozvati svoju odluku od prije mjesec dana te nam zabraniti ulazak u vojarnu i korištenje kontejnere za smještaj veterana-bikera.
Našavši se u ovoj nezgodnoj situaciji obratili smo se ravnatelju lokalne Osnovne škole Kralja Tomislava g.Mirku Dragičeviću no ni on nam nije dopustio smještaj u školskoj dvorani. 
Iz pijeteta prema našoj dugogodišnjoj uključenosti u obilježavanje Dana hrvatskih mučenika na Udbini i organizaciji prikupljanja spomen kamenja, smještaj su nam na kraju ponudili udbinski vatrogasci. No ni kod njih se nismo svi mogli smjestiti pa je za dio bajkera, koji su kasnije dolazili i već bili obaviješteni da ponesu šatore, dobijeno dopuštenje od općinskog načelnika, koji nam je inače bio čitavo vrijeme na raspolaganju, da se smjeste na livadu pokraj Vatrogasnog doma. Za to im VELIKO HVALA. Uz sve to iskoristili smo sve aute, kombije i šator kako bi smjestili sve one koji nisu ponijeli opremu sa sobom i pored toga je velik dio bajkera prespavao na otvorenom.
Poradi toga, želio bih se, u ime organizatora prikupljanja spomen kamenja i okupljanja na Udbini, ispričati svima koji su zbog opisanih zbivanja morali u Udbini spavati na ulici.
A ovoj dvojici, g.Kotramanoviću, koji je preko noći postao političar bok uz bok onih koji su nas doveli u ovakvu situaciju i zaboravio da je bio branitelj te očito pobrkao lončiće, i g.Dragičeviću, koji je kao izbjeglica došao u Hrvatsku iz Žepča i lijepo se skrasio, poručio bih da nisu zavrijedili obnašati dužnosti na ovim javnim mjestima. Njih dvojica su razlog zašto se moramo više angažirati u društveno-političkom životu i spriječiti da nam ovakvi tipovi budu na javnim mjestima, bez obzira u kojim političkim strankama bili.
Biti časnik znači biti častan, dati riječ je kao potpisati ugovor. Sve je toga nestalo kod g.Kotromanovića. Nije to onaj čovjek kojeg sam poznavao kada smo on kao bojnik-pukovnik i zapovjednik brigade, a ja kao pukovnik i zamjenik zapovjednika gardijske brigade, dolazili na sastanke na dalmatinskom ratištu. Ne znam što mu se dogodilo, ali ovaj njegov postupak je postupak očajnika pred sljedećim izborima. Bit će mi ga žao.
Poštovani veterani-bikeri članovi MKVC i drugih klubova morao sam ovo podijeliti s vama i zahvaliti se svima koji su i ove godine bili na Udbini i poklonili se našim mučenicima.
„Navik on živi ki zgine pošteno“

Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek


Moto defile "Jaši do Zida" (“Ride to the wall”) - Udbina `15

udbina

Program:
Ove godine okupljanje članova MKVC i ostalih bikera je u središtu Udbine na Trgu Svete Lucije 3. (pokraj Caffe Bar “Maja”). Na svim ulazima biti će postavljene oznake moto, samo ih pratite.
Organizirani odlazak na Sv. Misu je u 10.15 sati gdje se priključujemo križnom putu noseći prikupljeno spomen kamenje.
Nakon Sv. Mise za članove MKVC i sve bikere pripremili smo besplatan ručak u središtu Udbine na Trgu Svete Lucije 3.
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator centralne svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje, po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalno i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.

Cilj:
Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
  • 29.08.2015. godine

Mjesto:
  • Udbina

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Boris Terglav - Varaždinac, predsjednik, mob: 0922334934, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

{jd_file file==45}


IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenese u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, u toku i poslije bitki su bila velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo spominjalo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima, ne samo da nisu bili kažnjavani, nego i dan danas su nagrađeni (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika Fra. Nediljka Knezovića da stupi u kontakt sa braniteljima, a posebno sa braniteljima - motoristima. Fra. Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt sa umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću krenulo se u ustrojavanju novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partyu Moto kluba Crazy Wolf'a u Gospiću Klek je pozvao Fra. Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm) koju izrađuju župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.