logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Pologu `16.

2016 05 07 25 obljetnica plog

25. obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Pologu nije mogla proći bez članova Moto kluba Veterani - Hercegovina, koji su i ove godine zapalili svijeću ispred spomenika Žrtvama ratova u Pologu. 
Polog je malo mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.
Dan 7. svibnja 1991. godine hrvatski domoljubi slave kao dan početka organiziranog otpora velikosrpskoj agresiji, To je dan kada se hrvatski narod, goloruk i nenaoružan suprotstavio mnogobrojnijem i nadmoćnijem velikosrpskom agresoru koji je tada imao u planu blokirati zapadnu i južnu Hercegovinu te tim činom stvoriti preduvjete za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka - Donji Vakuf - Kupres - Mrkonjić Grad - Drvar - Livno, a sve u cilju nastavka daljnjih borbenih djelovanja, presijecanja Dalmacije na tri djela te pokretanja realizacije tzv. plana „RAM“. 
Nakon „krvavog Uskrsa“ na Plitvicama, 7. svibnja 1991. JNA je skinuo sve maske bratstva i jedinstva i AVNOJ-evske Jugoslavije i svakome je postalo jasno kako je JNA u funkciji velikosrpskih nacionalnih interesa koja područje Bosne i Hercegovine planira iskoristiti kao prostor preko kojeg će se izvoditi borbene i logističke aktivnosti za vojnu okupaciju Republike Hrvatske, ali i okupaciju prostora na kojima stoljećima žive Hrvati Bosne i Hercegovine. 
Svi Hrvati iz Hercegovine koji su 7. svibnja 1991. stali pred JNA tenkove pokazali su izuzetnu nacionalnu svijest, hrabrost i spremnost na žrtvu u obrani svojih stoljetnih ognjišta i svih drugih hrvatskih nacionalnih interesa, pokazujući jasno kako su svjesni da se bez žrtve i oružane borbe neće moći obraniti od velikosrpske agresije, što se i obistinilo u godinama koje su nastupile nakon toga.
Stoga, veliko hvala! 
 

Dokumentarni film "3 dana" o zaustavljanju tenkovske brigade u Pologu autora Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega.
World tražilica