logo portal banner

AKTIVNOSTI

„Krvavi Uskrs 1991.“ - Plitvička jezera `17.

2017 03 31 plitvice
 
Na Plitvičkim jezerima je u petak 31.03.2017. godine obilježena 26. obljetnica "krvavog Uskrsa" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu tada 22-godišnjeg Josipa Jovića.
U akciji hrvatske policije za uspostavljanje ustavnopravnog poretka na Plitvicama, pripadnici policijske postrojbe naišli su na srpske barikade. Pobunjeni Srbi otvorili su paljbu po hrvatskoj policiji u kojoj je poginuo Josip Jović. Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte.
Pokopan je uz vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika Hrvatske vojske.
I ove su se godine na Plitvičkim jezerima okupili preživjeli sudionici akcije, mnogobrojni branitelji i članovi MKVC. Na dostojanstven način odali su počast prvom poginulom pripadniku Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu te se prisjetili početaka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.
 

POVIJEST DOMOVINSKOG RATA
 
PLITVICE
Pobunjenici zauzimaju Nacionalni park Plitvice, pri čemu njih oko 50 dolazi iz kninske milicije, dok su ostali domaći Srbi. Na Plitvice je krenula kolona PJ-MUP-a RH koja je preko Koranskog mosta ušla u NP-Plitvice. Dočekali su ih Martićevci i teroristi te otvorili vatru na njih. Na autobus pun policajaca ispalili su tromblonsku minu koja nije eksplodirala. Tadašnji ministar MUP-a poslao je policajce u napad autobusom. Na svu sreću, četnici nisu znali da se s tromblona trebaju skinuti osigurači, a da su to znali svi u autobusu bi izginuli od tromblona koji je pogodio autobus. Do 10.00 sati hrvatska policija je odbacila teroriste i uspostavila nadzor nad središtem NP-Plitvice. U ovoj akciji uhićeno je 29 terorista iz Korenice, Knina i šireg područja Like, Sj. Dalmacije i Ist. Slavonije, dok je jedan terorist poginuo. Od uhićenih: 8 ih je bilo u odorama krajinske milicije, 21 su bili civili. Dvojica su bili čelnici SDS-a: Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoj Savić, tajnik IO SDS-a - Vukovar. Uhićeni teroristi sprovedeni su u Karlovac.
 
 
 
Tom prilikom stradao je prvi hrvatski policajac Josip Jović. Ubio ga je Mićo Milošević iz Mukinja. Srpski pobunjenici objavljuju mobilizaciju i na valovima Radio Knina pozivaju stanovnike koji posjeduju puške da osnuju dobrovoljačke odrede kako bi spriječili „hrvatsku okupaciju“. Milan Babić osuđuje „terorističku agresiju neofašističke i ustaške vlasti hrvatske države protiv srpskog naroda“ i poziva na „obranu teritorijalnog integriteta samoproglašene pokrajine“.
Vod SP-Slunj držao je pod nadzorom i blokadom prometnice Grabovac - Plitvice i Grabovac - Drežnik. Imao je i zadaću prihvatiti zarobljene pobunjenike.
 
BEOGRAD
U Beogradu Borisav Jović, ne savjetujući se s kolektivnim Predsjedništvom, naređuje razmještanje nekoliko postrojbi savezne vojske. „Prešli smo Rubikon. Ni od koga više ne tražimo nikakve odluke, dejstvujemo prema potrebi na zaštiti srpskog naroda, obaveštavamo Predsjedništvo o događajima, pa kome se ne dopada, neka ide kući.“ Kao i u Pakracu početkom mjeseca, vojska zauzima položaje po naređenju iz Beograda, službeno zato da bi se postavila između sukobljenih strana, a neslužbeno da bi hrvatskim vlastima oduzela područja koja su potraživali Srbi. Na područje Plitvica oko 18 sati stigle su oklopne postrojbe JNA iz područja Slunja. Savezno Predsjedništvo donosi odluku po kojoj hrvatska policija mora napustiti Plitvice. Tuđman ne želi ići u Beograd zbog straha od uhićenja. Uvečer u Zagreb dolazi trojka iz saveznog Predsjedništva (Bulatović, Tupurkovski i Bogićević) da bi se postigao sporazum o prekidu neprijateljstava.
 
KORENICA
U poruci tzv. "savjeta za narodnu obranu Titove Korenice", upućenoj Predsjedništvu SFRJ i saveznom SUP-u nakon intervencije hrvatske policije na Plitvicama, stoji da su razočarani "kašnjenjem" JNA.
World tražilica