logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 1
 
Sedmoga svibnja 1991. prepriječenim kamionima na nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom zaustavljena je tenkovska kolona Jugoslavenske narodne armije u mjestu Polog. Polog je mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.
Naime, u noći sa 6. na 7. svibnja 1991. u mostarsku vojarnu JNA stigla je zapovijed iz Beograda da se jedan dio 10. mehanizirane brigade osposobi te da se s tom brigadom ide prema Sinju. No ova postrojba nije izvršila svoj zadatak, njezin krah bio je u Pologu. Goloruki hrvatski narod stao je pred tenkove i tako spriječio moguću okupaciju zapadne Hercegovine, odnosno spajanje srpskih jedinica iz Knina, odnosno Krajine, s jedinicama JNA u Mostaru i vjerojatno spriječio napad na Split.
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 2
 
U spomen na taj veliki čin, članovi Moto kluba Veterani Hercegovina na čelu sa Stankom Šarić i članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatsk MKVC na čelu s Brankom Popovićem, i ove su godine 7. svibnja odali počast i upalili svijeću kod spomen obilježja. 
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 4
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 5
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 6
 
... da se nikada ne zaboravi...
 

Dokumentarni film "3 dana" o zaustavljanju tenkovske brigade u Pologu autora Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega.
 
 

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top