logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2018 10 31 svi sveti

Katolici diljem svijeta 1. studenoga slave blagdan Svih svetih, posvećen svima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onima neznanim, koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, tzv. Dušni dan. Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i zajednički se mole za pokojne. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama. 
Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. Dušni dan najčešće obilježavaju mise zadušnice i na taj način prisjećanje na preminule. Na nekim područjima na Dušni dan običaj je jesti orehnjaču ili makovnjaču, puricu punjenu kestenjem, kruškama ili jabukama i med. 
Povodom ovih svetih blagdana koji traju dva dana, duže nego bilo koji drugi blagdan u godini, prisjetimo se naših članova MKVC, prijatelja i članova obitelji, branitelja, civila i svih naših najmilijih koji su nas napustili te im na skroman način iskažimo zahvalnost. Posebnu počast pritom odajmo braniteljima koji su nas svojom žrtvom zauvijek zadužili i zaslužili naše poštovanje. 

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top