logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `19.

2019 09 14 barba udbina 175
 
MKVC je prije dvanaest godina započeo prikupljati spomen kamenje za Zid sjećanja za budući Spomen park koji se nalazi pokraj crkve hrvatskih mučenika u Udbini.
Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini ove se godine održalo 14. rujna.
Ove godine nismo mogli koristiti vojarnu „Josip Jović“ u Podudbini, kako bismo se okupili dan ranije, već smo zakupili apartmane po Udbini i organizirali 13.09.2019. godine obilježavanje dvanaest godina djelovanja MKVC.
 
2019 09 13 udbina 118

Na Dan hrvatskih mučenika organizirali smo moto defile „Jaši do zida“ od Podudbine do Udbine i priključili se svetoj misi. Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i prisjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest, kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav. Dio članova MKVC prije mise preuzima spomen kamenje te se priključuje procesiji biskupa i svećenika do ljetnog oltara.
Ove godine prikupili smo sljedeće spomen-kamenje:
- Komogovina - 1991. - Petrinja
- Petrinja groblje - 1991. - Petrinja
- Taborište - 1991. - Petrinja
- Gora - svibanj 1945. - listopad 1991.
- don. Ivo Jelinović župnik Grude-
- Konavle i sedam župljana, Korčula 19.11.1944.
- Nuštar - 05.10.1991.
- Sotin - Prosinac - 1991.
- Slavonski Brod - 06.04.1992. - Sava Velika Krivina
- Slavonski Brod - 05.07.1992. - Grebnice
- Nemetin - 05.12.1991.
- Tenja - 05.12.1991.
- Mosor - 18. rujan 1946. - Široki Brijeg
- Don Juraj Gospodnetić - župnik Bosansko Grahovo i više od 200 župljana - 1941.-1945.
 
Hodočasnici su dostavili još nekoliko spomen-kamena i to:
- Šibenska biskupija - 1941.-1945. - Darovali živote 8 svećenika i 12 franjevaca
- Bijele Drage - 29.10.1991. - Rakovica
- Grabovac - 26.09.1991. - Troje ubijene djece
- Vaganac - Drugi svjetski rat i poraće
- Vaganac - 08.10.1991. - Domovinski rat
- Žrtve komunističkog terora s područja Splita - UHDV Split 41.-45.
- Samarica - Cipeliševac 1939.-1945.
 
Svetu misu predvodio je mons. Petar Palić, hvarski biskup.
Ovogodišnji moto defile "Jaši do zida" i sudjelovanje MKVC u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika financijski su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja te članovi MKVC.
Zahvaljujemo članovima MK 4. gardijska Split, MK Vukovi iz Livna, MK Bjelovar, MK Sveta Helena i drugima na sudjelovanju i potpori u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika.


 

Moto defile Jaši do zida `19. - Najava

udbina Program:
Ove godine zbog nemogućnosti dobivanja na raspolaganje dijela vojarne "Josip Jović" u Udbini okupljanje članova MKVC i njihovih prijatelja planirano je 14.09.2019. godine u Podudbini u restoranu Robert.
Organizirani odlazak na svetu misu je u 09.45 sati, a potom se priključujemo Križnom putu noseći prikupljeno spomen-kamenje.
Nakon svete mise u restoranu Robert u Podudbini organiziran je ručak za članove MKVC (ručak članovi sami plaćaju).

8.45 - Križni put od crkve Sv. Marka

09.45. - Moto defile Podudbina - Udbina
10.30. - Euharistijsko slavlje, predvodi mons. Petar Palić, hvarski biskup
13.45 - Blagoslov nabožnih predmeta u crkvi
14.00 - Koncert duhovnih i domoljubnih pjesama - Prvi Komin Snježanin, Mješoviti ansambl
17.00 Sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika

TRODNEVNICA
11.09., 12.09., 13.09. u 18.00, krunica, ispovijed, 18.30 - sveta misa

 
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator centralne svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen-kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalnost i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 

Cilj:
Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana-bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
  • 14.09.2019. godine u 09.30  (moto defile)

Mjesto:
  • Okupljanje u vojarni u Podudbini

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće, pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenesu u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest odvijale su se velike bitke, tijekom i nakon bitki bila su velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutao zaborav. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hramove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom je polju 1493. stradao cvijet hrvatskog plemstva i stradalo jemnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i u velikom broju starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima ne samo da nisu bili kažnjavani, nego su i dan danas  nagrađivani (kako prije, tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav te ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u Papinom je pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, isto je tako inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića da stupi u kontakt s braniteljima, a posebno s braniteljima - motoristima. Fra Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt s umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću krenulo se u ustrojavanje novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partiju Moto kluba Crazy Wolf u Gospiću Klek je pozvao fra Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen-kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen (30x20x15 cm) se prikuplja sa stratišta, a izrađuju ga župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem se opisuje sam događaj stradanja i navodi objavljena literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen-kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen-kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.