logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2019 06 17 kosovo 19 

Kosovski narod ovih je dana obilježavao dvadeset godina slobode. Povodom toga članovi Moto kluba Veterani - Croatia i njihovi prijatelji iz Moto kluba 4. Gardijske brigade - Split odlučili su čestitati im i uveličati obljetnicu svojim dolaskom na Kosovu.

Cilj moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je:

  • čestitati Kosovskom narodu na dvadeset godina slobode

  • zahvaliti se Albancima koji su bili hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata
  • posjetiti udrugu ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova

  • posjetiti njihova stratišta u oslobodilačkom ratu

  • susresti se sa hrvatskim vojnicima u operaciji KAFOR

  • obići hrvatsku zajednicu koja živi u Janjevu

  • upoznati se sa kosovskom vojskom

  • uspostaviti suradnju sa moto klubovima iz Kosova

Sudionici moto maratona Jaši do Kosova `19. bili su: Anđelko, Brajac, Branko, Brko, Ćusta, Domi, Gale, Jure, Rambo, Siki, Slovenac, Struja, Škembro, Vito, Zlaja i Zlatko. 

2019 06 17 kosovo 01 

Tehnički organizatori bili su prijatelj MKVC Ivica Pandža - Orkan i Amir Haziri, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Zagreb.
Prvo takvo putovanje imali smo 2012. godine, kada smo bili ugodno iznenađeni sa njihovom gostoprimstvom i što su sve morali proći kako bi bili priznati kao najmlađa Europska država. 

16.06.2019. - Prvi dan

Prvo okupljanje sudionika moto maratona imali smo u Vodica, drugu na autoputu kod Dugopolja i treće u Opuzenu, gdje smo se kompletirali.

Tijekom okupljanja dvojica bikera su morali odustati zbog iznenadne bolesti svojih najmilijih, dok je jedan sudionik (Branko) imao kvar na motoru, vratio se u Split, popravio ga i ujutro se uspio priključiti na start moto maratona.

Start moto maratona bio je predviđen iz klub hausa Moto kluba Dvije rote u Konavlima. Na putu do klub hausa obišli smo spomen područje poginulih pripadnika 4. i 1. gardijske brigade na Bistrini i u Trnavi u operacijama oslobađanja Dubrovnika 1992. godine. 

2019 06 17 kosovo 21 

2019 06 17 kosovo 22

 
Dolaskom u klub haus, članovi Moto kluba Dvije rote su nam pripremili večeru i okrepu, te osigurali druženje i prenoćiste. 

17.06.2019. - Drugi dan

Start moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je u 3:30. sati smjerom Čilipi - Herceg Novi - Budva - Bar - Ulcinj - Skadarski distrikt - Lješki distrikt - Kukes - Prizren. 

2019 06 17 kosovo 02

 
Bez obzira što je ljetno vrijeme intenzivnog prometa u turizmu, gužve na cestama nije bilo, tako da smo u predviđeno vrijeme, nešto iza 10:00 sati stigli na granični prijelaz Morine-Vermice, između Albanije i Kosova.
Na granici su nas čekali Orkan i Amir. Tu smo riješili formalni prijelaz uz dodatno plaćanje osiguranje vozila, jer na Kosovu ne vrijedi zelena karta. Na tom mjestu nam je Amir zaželio dobrodošlicu i kazao da se osjećajmo kao da smo u Hrvatskoj, dok nas je Orkan ukratko obavijestio dodatne današnje obaveze. 

2019 06 17 kosovo 03


Prvi obilazak bilo je središte Prizrena, šetnja gradom i shadervan, zatim obilazak tvrđava Kaljaja, gdje nam je domaćin bio g. Shafi Gashi direktor Fonda za zaštitu spomenika kulture Republike Kosovo. U središtu grada dočekao nas je predsjednik MC Eagles g. Mergim Jonuzi sa članovima i priključio nam se. Na tvrđavi nam je domaćin ispričao povijest grada i tvrđave te spremio domaće specijalitete. Ubrzo na tvrđavi nam se pridružila i zamjenica ministra kulture, omladine i sporta gđa. Burbuqe Bakija - Deva. 

2019 06 17 kosovo 04

Još smo se jedno vrijeme zadržali u središtu Prizrena po kafićima, da bi se potom uputili u Prištinu u hotel Venus. 

 

2019 06 17 kosovo 06 

Nakon toga bilo je predviđen kratak odmor i obilazak centra Prištine, međutim kako je počela padati kiša Klek, Orkan i Zlaja uputili su se autom na tv emisiju uživo TV „Klan Kosova“. Nakon toga ispred tv postaje dočekali su nas bikeri iz MC Free Wolves. Nakon toga smo svi zajedno otišli u jedan prištinski kafić gdje nam se kasnije pridružio i ministar kosovske policije g. Ekrem Mustafa. 

2019 06 17 kosovo 20 

2019 06 17 kosovo 05

  

18.06.2019. - Treći dan 

Današnji dan započeli smo sa prijemom kod predsjednika ratnih veterana UCK, gosp. Hysni Gucati. U odnosu na nas, kosovski veterani imaju samo jednu braniteljsku udrugu. U razgovoru su nas izvijestili kako je njih posjetio naš ministar hrvatskih branitelja. G. Tomo Medved i da im naše ministarstvo jako puno pomaže oko zakonskog reguliranja statusa njihovih veterana, a u skladu sa njihovim mogućnostima. Također smo im dali prijedlog da ustroje Moto klub Veterani - Kosovo s kojima bi željeli uspostaviti suradnju. 

2019 06 17 kosovo 07

 
Nakon ratnih veterana primio nas je predsjednik Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli. Pokazao nam je kako izgleda njihova dvorana gdje se donose najvažniji zakoni za Republiku Kosovo te smo razmijenili dosadašnje iskustvo na Kosovu. 

2019 06 17 kosovo 08

 
Potom smo napustili Prištinu i otišli u Drenas gdje nas je primio gradonačelnik g. Ramiz Lliadrovci. U spomen parku položili smo cvijeće kod spomenika heroji Fehmi i Xheve Lladrovci, heroju Bedri Shala, heroju Rasim Kicina i heroju Ilaz Kodra. 

2019 06 17 kosovo 09  

2019 06 17 kosovo 10 

2019 06 17 kosovo 11

 
Nakon toga smo se uputili u Prekaz na memorijalno groblje obitelji Jašari. U Prekazu dočekao nas je gradonačelnik Skenderaj g. Bekim Jashari. Na memorijalnom groblju u Prekazima upoznali smo se sa stradavanjem obitelji Jašari. Pogledali smo njihovu obiteljsku kući, kao i muzej. 

2019 06 17 kosovo 12

 
Potom smo se uputili u selu Graboc na groblje Bekimu Berishi - Abeji (Šok). Kao i zadnji put na groblju nas je dočekala njegova sestra Zyrafeta i mještani seli i srdačno nas pozdravili. Nakon groblja obišli smo i Abejin spomenik u selu. 

2019 06 17 kosovo 13


Na kraju završili smo u selu Nabergjan kod Orkanovog dugogodišnjeg prijatelja g. Arif Berbati. G. Arif nas je primio u svojoj narodnoj nošnji sa svojim prijateljima. Za nas jedno novo iskustvo. Kao domaćin bio je i gradonačelnik Peći g. Gazmend Muhaxheri. Na prijedlog Orkana gradonaćenik j eobećao da će grad sudjelovati u izgradnji spomenika hrvatskom branitelju i generalu kosovske vojske g. Bekimu Berishi - Abeji, kao povod da se opet vidimo. 

2019 06 17 kosovo 14

Nakon toga završili smo na večeri u mjestu Mališevu kod Prištine. Tijekom večeri priključili su nam se i pripadnici specijalne policije ROSU. 

2019 06 17 kosovo 15 

 

19.06.2019. - Četvrti dan 

Prvo putovanje imali smo kod hrvatske zajednice u Janjevu. U Janjevu smo se sreli sa župnikom don Palićem, koji nam je ukratko ispričao probleme s kojima se hrvatska zajednica susreće. Kazao je da Hrvatsko veleposlanstvo ne surađuje sa hrvatskom zajednicom niti joj pomaže. Dok je kazao da im Hrvatska vojska uvelike pomaže i čini život podnošljivom u Janjevu. 

2019 06 17 kosovo 16

Na kraju ove posjete primio nas je zamjenik ministra obrane g. Agim Ćeku (brigadir hrvatske vojske i general kosovske vojske) sa svojim suradnicima u vojarni Adem Jašari“ u Prištini. Brigadir Hoxha nas je upoznao sa ustrojem i razvojem kosovske vojske. Brigadir Hoxha bio je polaznik Ratne škole u Hrvatskom vojnom učilištu te dobro poznaje naše prilike. Na kraju smo zajedno ručali vojničku hranu. 

2019 06 17 kosovo 17

Ovime smo završili službeni posjet Republici Kosovu. Prije nego smo krenuli za Hrvatsku, morali smo se zasladiti u onome ćemo su oni najbolji na Svijetu. Tu nam se pridružio još jedan hrvatski branitelj, general kosovske vojske g. Kadri Kastrati. 

2019 06 17 kosovo 18 

Zahvalio bih se u ime MKVC Ivici Pandži - Orkanu i Amiru Haziri savjetniku Veleposlanstva Republike Kosovo u Zagrebu što su nam pripremili i organizirali obilazak i boravak na Kosovu.

Posebno se zahvaljujem na pomoći prvom veleposlaniku Republike Kosova u Hrvatskoj g. Valdetu Sadiku sada na dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Kosovo.

Zahvaljujmo se i svim pojedincima, predstavnicima vlasti i medijima.

Zahvalio bi se svima koji su nas primili, saslušali i upoznali sa aktivnostima na Kosovu od predsjednika Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli, predsjedniku ratnih veterana UCK, gosp. Hysni Gucati, ministru policije g. Ekremu Mustafi, zamjeniku ministra obrane g. Agimu Čeku, zamjenici ministra kulture, omladine i sporta gđa. Burbuqe Bakija - Devi, župniku hrvatske zajednice u Janjevu don Mati Paliću, gradonačelniku grada Drenas g. Ramizu Lliadrovci, gradonačelniku Skenderaj g. Bekimu Jashari, gradonačelniku Peći g.Gazmend Muhaxheri, mještanima iz sela Grabovc, te g. Arifu Berbat iz sela Nabergjan, upravitelj tvrđave Prizren g. Shafi Gashi, predsjedniku MC Eagles g. Mergimu Jonuzi iz Prizrena i članovima MK Free Wolves iz Prištine i drugima.
Hvala prometnim policajcima na motorima Azemu, Dritonu i Mustafi što su nas sigurno vodili i osiguravali na Kosovu. Također se zahvaljujemo i vojnoj policiji kaoja nas je pratila na ovom maratonu.
Hvala predsjedniku Moto kluba Dvije rote iz Konavala Danku Ragužu i njegovim članovima Crnome, Miši i drugima, također i Vlahi što nam je donirao vino za don Palića.
Zahvalio bih se predsjedniku Moto klubu 4. gardijske brigade Zlaji i njegovim članovima koji su izrazili želju sudjelovati na ovom maratonu. Također želio bih se zahvaliti i našim članovima sudionicima ovog maratona, a posebno novoprimljenima. 

Posebna zahvala ide Ministarstvu hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom na potpori.

 

 

 

 

 
 

Iz medija:
 

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top