logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2021 05 12 cesta sjecanja 21 100

Ovogodišnje obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta prema dogovoru predsjednika Hrvatskoga sabora s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda zbog složenosti epidemiološke situacije, komemoracija se održala na 15. svibnja 2021. godine na tri lokacije (Bleiburg, Zagreb i Udbina).
U Bleiburgu na Lojbaškom polju položili su se vijenci i održala molitva u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji.
U Zagrebu kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj položili su se vijenci i odala počasti žrtvama.
Dok se na Udbinu održala misa u Svetištu hrvatskih mučenika.
Članovi MKVC priključiti su se na sva tri mjesta, već prema svojim mogućnostima i preporuci Stožera Civilne zaštite RH.
 

Moto maraton Cesta sjećanja *21. - Najava

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC ove godine (2021.) zbog epidemioloških mjera ne organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija), već okupljanje bikera na sv. misi na Udbini u crkvi Hrvatskih mučenika.

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

  • 15.05.2021. godine (sve ovisi ako će epidemiološke mjere biti povoljne).

Mjesto:

  • Udbina

Plan putovanja:

Ovogodišnje obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta prema dogovoru predsjednika Hrvatskoga sabora s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda zbog složenosti epidemiološke situacije, komemoracija će se 15. svibnja 2021. godine.
Prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije.
Članovi MKVC će se priključiti komemoraciji na sva tri mjesta, već prema svojim mogućnostima.
Pri tome će dolaziti u manjim skupinama iz krajeva koje dolaze, u takvim skupinama će se kretati za vrijeme komemoracije i pridržavati će se svih uputa koje će izdavati predstavnici Stožera Civilne zaštite RH.
Sveta misa biti će na Trgu ispred CHM na Udbini, u 12.15 sati 15.05.2021. godine koju će predvodi mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.
Članovi MKVC okupit će se prije sv. mise na trgu u središtu Udbine.
 
2021 05 15 misa udbina
 

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Vjeran Pokos, tajnik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 


 

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top