logo portal banner

Moto defile Ponos ratnih veterana `21.

2021 08 03 101

02.08.2021. - Prvi dan
U mjesec dana ishodovali smo deset viza za Hrvatsku kod Hrvatskog veleposlanstva u Republici Kosovo, dok za njih pet nije trebalo urediti vize. Na današnji dan preuzeli su vize u Prištini i njihov predsjednik Moto kluba Veterani UČK Bajram Gashi s ekipom odmah je krenuo na put kroz Albaniju prema Hrvatskoj.


03.08.2021. - Drugi dan

Rano ujutro stigli su na granični prijelaz Debeli brijeg (granica s Crnom Gorom). Na granici su ih preuzeli članovi MK Dvije Rote iz Čilipa i članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC. Smjestili su ih u klupske prostorije, gdje su doručkovali i kratko se odmorili.

2021 08 03 104

Nakon odmora krenuli su u obilazak Južnog bojišta. Prije polaska upoznali su ih sa stradavanjem stanovništva i razaranjima mjesta u Konavlima tijekom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku 1991. - 1992. godine. Nakon toga odvezli su se u Cavtat pa na tvrđavu Imperial u Muzej Domovinskog rata Dubrovnik na Srđu. U Muzeju je počasni član MKVC, inače član MK Specijalne policije Darko Vukušić - Vuk, kao sudionik obrane na Srđu, pripovijedao gostima o borbama na Srđu protiv srpsko-crnogorske agresije.

2021 08 03 109

Nakon Srđa nastavili su magistralnim putem uzduž nekadašnje bojišnice do kamene kocke „Spomenika pobjede“, koji zovemo Vjetreni mlin, a koji obilježava hrvatski grb i obrambeni bedem prema istoku, a postavljen je u ime svih poginulih branitelja Južnog bojišta Domovinskog rata.

2021 08 03 110

Nakon toga nastavili su vožnju prema gradu Ploče. Tamo su kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima zapalili svijeće i poklonili se preminulim braniteljima u Domovinskom ratu. U Pločama su im domaćini bili članovi MK Neretvanski gusari, koji su organizirali večeru. Zahvaljujemo se članovima MK Neretvanski gusari na čelu s predsjednikom Alenom Stojanovićem na pomoći u realizaciji ovog projekta.

2021 08 03 115

Nakon večere gosti su se uputili na odmor u Split. U Split su stigli autocestom (Dan, hvala ti za cestarinu!) i smjestili su se u klupskim prostorijama MK 4. gardijska brigada Split u Dračevcu.


04.08.2021. - Treći dan
U prijepodnevnim satima posjetio nas je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić, koji je našim gostima govorio o izgradnji spomen kapelice „Sv. Križ“ u matičnoj vojarni na Dračevcu.

2021 08 04 108

Nakon toga MK 4. gardijska brigada Split organizirao nam je posjet stadionu Poljud, na kojem igra legendarni nogometni klub Hajduk, te obilazak tribine „Poljudske ljepotice“, gdje se temperamentna navijačka skupina „Torcida“ raduje i ljuti.

2021 08 04 117

Potom smo na križanju dviju splitskih ulica: Ulice slobode i Ulice kralja Zvonimira kod spomenika 4. gardijske brigade, koji nas podsjeća na ustrajnost, nepokolebljivost, hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, zapalili svijeće.

2021 08 04 119

Zatim smo na Malačkoj, ponad Kaštelanskog zaljeva, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata 1991. - 1995., kao trajnom spomenu i putokazu koji ponosno bdi nad gradom, čuvajući uspomenu na one koji su dali život za stvaranje neovisne i slobodne Domovine Hrvatske, zapalili svijeće.

2021 08 04 121

I na kraju smo u Marini kod spomenika legendarnom pripadniku 4. gardijske brigade HV-a, generalu-bojniku Andriji Matijašu - Pauku, zapalili svijeće i rastali se od članova MK 4. gardijska brigada Split. Ovim putem zahvalio bih se članovima MK 4. gardijska brigada Split, a posebno predsjedniku Zlatku Borojeviću - Zlaji, koji su nam pomogli u smještaju, prehrani i obilasku znamenitosti grada Splita. Još jednom, veliko vam hvala.

2021 08 04 122

Potom smo goste smjestili u moto kamp MK Okit u Vodicama.
Navečer su tribunjski branitelji uz pokroviteljstvo Općine Tribunj organizirali gostovanje vukovarskog branitelja Damira Markuša - Kutine, koji nam je prikazao film "Priča o satniji HOS Vukovar". Na projekciji su nam se ispred općine obratili organizator Nato Cvitan i načelnik općine Marko Grubelić, koji je posebno pozdravio i zaželio dobrodošlicu članovima MK Veterani UČK iz Kosova, te veliki prijatelj albanskog naroda Ivica Pandža - Orkan. Na kraju projekcije obratio nam se i Damir Markuš - Kutina, koji nam je izravno kao sudionik obrane i pada grada Vukovara, svjedočio o stradavanju hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u Vukovaru i okolici. Za Kutinu i njegovu obitelj smještaj je organizirao Mladen Cvitan. Mladene, hvala ti na tome.
2021 08 04 123


05.08.2021. - Četvrti dan

Rano ujutro organizirali smo moto maraton „Ponos ratnih veterana ’21.“ smjerom Vodice - Knin povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno - redarstvene operacije "Oluja". Velik broj bikera koji sudjeluje na moto maratonu „Ponos ratnih veterana“ smješta se u moto kamp MK Okit u Vodicama. Upravo tog jutra vrijeme je bilo kao što se i sama VRO „Oluja“ zove. Izgledalo je kao da će se svakog trenutka spustiti jaka kiša. Inače tih dana i dana iza toga nije bilo ni traga kiši. Do Knina smo stigli bez kiše, međutim, čim smo se okrenuli na cesti ispred vojarne „Kralj Zvonimir“ i krenuli u moto defile u dogovoreno vrijeme, u 7.15, spustila se jaka kiša, koja je trajala sve dok defile nije završio.

2021 08 05 101

Kako je ovoga puta bilo predviđeno da se parkiramo na ledini ispred vojarne „General bojnika Andrije Matijaša - Pauka“, gdje se nismo imali kamo skloniti od kiše, vratili smo se  i sjeli u kafić na benzinskoj postaji Lukoil. Vrijeme se polako smirivalo, a kako smo svi bili mokri, najbolje je bilo da se odmah vratimo u moto kamp u Vodice. I tako su se gotovo svi sudionici moto maratona vratili u moto kamp u Vodicama, a naše goste vodio sam u obilazak tehničkog zbora, koji je organizirala Hrvatska vojska, i na svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

2021 08 05 108

Po povratku iz Knina organizirali smo ručak za goste iz Kosova kod klupskog prijatelja i vlasnika Pekarne Tribunj i restorana Marka Berisha. Mark, hvala ti.

Navečer, na tribunjskoj rivi, tribunjski branitelji organizirali su zajedničku večer za sve tribunjske branitelje i njihove goste uz klapu Mirakul.

2021 08 05 113


06.08.2021. - Peti dan

Danas je u planu bio obilazak Ličkog bojišta. Pokret je bio s plaže Sinjeg mora u Tribunju preko autoceste (Zlaja, hvala ti za cestarinu.) do Udbine, gdje nas je dočekao velečasni Ante Luketić ispod crkve Hrvatskih mučenika. Velečasni Ante uveo nas je u povijest izgradnje Crkve hrvatskih mučenika upoznavajući nas s kipom pape Ivana Pavla II. (koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da ne zaborave svoje mučenike), kamenom krstionicom u kojoj se spominje hrvatski knez Višeslav, kao jedan od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture iz ranog srednjeg vijeka, zatim spomen parkom Crkve hrvatskih mučenika u kojem se nalazi memorijalni zid na kojem će se postaviti spomen-kamenje svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica. Nazivi za taj zid su Zid memorije, Zid sjećanja, Spomen na sve žrtve koje su pale za Krst časni i slobodu zlatnu, za svoju vjeru, narod i domovinu. I na kraju smo posjetili arheološki muzej koji se nalazi dva kata ispod Crkve hrvatskih mučenika. Naša želja je bila da upoznamo goste s načinom na koji naša vjera njeguje sjećanje na hrvatske žrtve kroz povijest.  Ovom događaju priključio se i predstavnik Albanaca u Hrvatskoj i predsjednik ZUHDDR Tom Kačinari.

2021 08 06 102

Nakon toga stali smo ispred vojarne „Josip Jović“ na Udbini, koja nosi ime po prvom poginulom hrvatskom redarstveniku i prvoj žrtvi Domovinskog rata od veliko-srpske agresije na Hrvatsku.

2021 08 06 103

Nakon toga krenuli smo do prijevoja Ljubovo kod Gospića i do spomen obilježja „Pobjednik“ na kojem su nas dočekali te nas upoznali s Ličkim bojištem predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" Antonio Šebalj i predsjednik Udruge 118. domobranske pukovnije Gospić i predstavnik ZUHDDR Vlado Jurčić.
Potom smo stali u Ličkom Osiku na mjestu gdje su se 1991. odvijale neposredne borbe, a Tom Kačinari nas je informirao gdje su stradala dvojica Albanaca u Domovinskom ratu (Samet Bogujevci i Fadil Salihu). Na tom ratištu ratovali su Rahim Ademi, Agim Ćeku, Bekim Berisha - Abea, Lladrovci Fehma i Xheva i mnogi drugi albanske nacionalnosti.

2021 08 06 104

Nakon toga primio nas je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, koji je pozdravio goste, posebno članove MK Veterani UČK iz Kosova, te se zahvalio svim Albancima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

2021 08 06 105

Potom nas je primio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry. I on se zahvalio svim Albancima koji su sudjelovali na Ličkom bojištu, a posebno stradalima u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

2021 08 06 106

Na kraju smo svi zajedno zapalili svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Gospiću.

2021 08 06 107

Nakon toga nam je predsjednik ZUHDDR Tom Kačinari organizirao zajednički ručak. Hvala ti na tome.
Na kraju smo u Rizvanuši pored Gospića kod spomenika „Velebitskim junacima“, koji je simbol 26 poginulih pripadnika Specijalne policije MUP-a RH na Velebitu, zapalili svijeće.

2021 08 06 108

Prije povratka, na Oštarijskim vratima (928 m) na Velebitu, razgledali smo prekrasni krajolik i uputili se do Karlobaga, a zatim najboljom cestom za bikere preko Maslenice do Obrovca i do moto kampa MK Okit u Vodicama na odmor.

2021 08 06 109


07.08.2021. - Šesti dan
Danas je u planu bio obilazak Zadarskog bojišta. Pokret je također bio s plaže Sinjeg mora u Tribunju. Oba puta prije samog polaska sve sudionike je direktor Sinjeg mora u Tribunju, Šimun Popov, počastio pićem. Šimune, hvala ti za to.
Naš domaćin brigadir u miru Danijel Kotlar sačekao nas je pokraj luke Gaženice u Zadru i odveo nas na prvu točku kod spomenika u mjestu Dračevac kod Zadrskog zaleđa.
Na tom mjestu Danijel nas je upoznao sa situacijom na početku Domovinskog rata sve do završne operacije „Oluja“ ’95. godine te s braniteljicom iz Škabrnje Dankom Dražinom koja nam je govorila o stradavanjima Škabrnje za vrijeme obrane i okupacije u Domovinskom ratu.

2021 08 07 101

Nakon toga odveo nas je u Škabrnju u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje nam je zapovjednik škabrnjskog bataljuna pukovnik u miru Marko Miljanić govorio o obrani Škabrnje u Domovinskom ratu.

2021 08 07 103

Nakon toga Danka i Danijel pokazali su nam mjesto masovne grobnice ubijenih civila iz Škabrnje u Domovinskom ratu. A nakon toga na Ražovljenoj glavici iznad Škabrnje ispričali su nam priču o okupaciji Škabrnje i obrani Škabrnje u fazama.

2021 08 07 104

2021 08 07 106

Na putu prema Podgradini stali smo kod spomenika preminulim pripadnicima 3. gbr „Sokolovi“ kod Kašića.

2021 08 07 107

I na kraju nas je Danijel na brdu iznad crkve Sv. Duha u Podgradini upoznao sa stanjem na početku Domovinskog rata, s operacijom „Maslenica“ i završnom operacijom „Oluja“.
Završna točka bila je u Zadru, gdje smo naše goste željeli iznenaditi tako što smo ih upoznali s dr. Maksimilijanom Barančić koja je rođena u Arbanasima u Zadru i koja govori arbanaškim kao jednim od narječja albanskog jezika koji su Arbanasi donijeli u ove krajeve početkom 18. stoljeća.

2021 08 07 108

Na kraju završili smo na ručku koji nam je osigurao Esad Čollaku u Kožinama pokraj Zadra. Hvala ti na tome.

2021 08 07 109

Zadnja točka današnjeg dana bila je završna večer sudionika moto maratona „Ponos ratnih veterana ’21.“ u moto kampu u organizaciji MK Okit u Vodicama. MK Okit nam više od deset godina omogućava smještaj članova MKVC u svom moto kampu povodom organiziranja projekta moto maratona „Ponos ratnih veterana“ prilikom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu 5. kolovoza. Osim smještaja već nekoliko godina organiziraju nam i jednu zajedničku večeru. Suradnja je započela još kad je predsjednik MK Okit bio Tomislav Mateša - Bumba, da bi se nastavila s novim predsjednikom Mladenom Sladoljevim - Mlađi Pićo. Još jednom veliko vam hvala.
Nakon večere podijelili smo priznanja za sudjelovanje na moto maratonu „Ponos ratnih veterana ’21.“ povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovima MK Veterani UČK iz Kosova: Gézim Makolli, Adil Deliqi, Pérparim Luzha, Fanol Shala, Pérparim Rafuna, Xhavit Hyseni, Arif Krasniqi, Florim Hamidi, Agron Kajtazi, Arbér Krasniqi i Shemsudin Morina.

2021 08 07 110

A potom smo se zahvalili svima koji su nam pomogli u projektu moto maratona „Ponos ratnih veterana ’21.“ povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ i to: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Alojzije Kokorić, Ante Stipaničev, Arif Krasniqi, Bajram Gashi, Bruni Knezoviću - Kultu II, Beach bar Atvan, Beach bar Bambu, Beach bar Sovja, Cafe i coctail bar "Dina", Caffe bar Basadura, Caffe bar Nautica, Caffe bar Stray cat, Caffe bar Sydney, Damir Markuš - Kutina, Danijel Kotlar, Danka Dražina, dr. Maksimilijana Barančić, Esad Čollaku, Iločki podrumi, Ivica Pandža - Orkan, Ivo Žeruk, Jastog, Jure Đirlić, Konoba Markiolac, mag.oec. Marko Grubelić, Mark Berisha, Marko Miljanić, Maša Crnčević, Mesnica Jareb, Mirko Duktaj, Ministarstvo hrvatskih branitelja, MK 4. gardijska brigada - Split, MK Dvije Rote - Čilipi, MK Neretvanski gusari - Ploče, MK Okit - Vodice, Mladen Cvitan, Nato Cvitan, Općina Tribunj, Pekara Tribunj, Pizzeria Šuština, Restoran Sinje More, Setovia voće d.o.o. - Opuzen, Šimun Popov, Turistička zajednica Tribunj, URV 9. GBR "VUKOVI", Zlatko Borojević - Zlaja i ZUHDDR. Cijelu organizaciju fešte na tribunjskoj rivi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ organizirao je Nato Cvitan zajedno s Općinom Tribunj. Nato, tebi i svima vama veliko hvala na pomoći.


08.08.2021. - Sedmi dan
Ujutro smo se okupili kod budućeg člana MKVC Šime Perkova - Koče u Caffe baru Stray cat u Tribunju.
Već treći dan doručkom nas je opskrbljivala Pekara Tribunj čiji je vlasnik Mark Berisha s braćom i sinovima. Mark, hvala ti na tome.
Došao je dan kad smo se morali rastati s našim prijateljima, braćom po oružju i motoru, članovima Moto kluba Veterani UČK iz Republike Kosovo.

2021 08 08 100

Gosti su krenuli put Kosova, ali u Čilipima su ih dočekali i ponovno ugostili članovi MK Dvije Rote te ih u noćnim satima otpratili do graničnog prijelaza Debeli Brijeg (granica s Crnom Gorom). Ovim putem zahvalio bih se članovima MK Dvije Rote, a posebno predsjedniku Danku Ragužu koji su nam pomogli u smještaju, prehrani i obilasku Južnog bojišta. Cijela koordinacija odvijala se je preko Ive Simovića - Crnog. Još jednom veliko vam hvala.

Na kraju ...

Naša suradnja započela je 2012. godine, nastavili smo 2019. godine kada smo uz veliku pomoć pukovnika u miru Ivice Pandže - Orkana, koji je veliki prijatelj albanskog naroda u Hrvatskoj, posjetili albanske branitelje u Republici Kosovo. Na Kosovu smo se zahvalili svim Albancima koji su aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj, posjetili njihova stratišta, braniteljsku udrugu, preostalu hrvatsku zajednicu, te razna ministarstva i predstavnike lokalnih zajednica te izrazili želju za ustrojavanjem jednog moto kluba s braniteljskom populacijom s kojim bismo željeli surađivati.
Rezultat toga je ustrojavanje Moto kluba Veterani UČK koji je prvi put došao u Hrvatsku, a koliko mi je poznato, prvi put se desilo  da su neki albanski branitelji iz Kosova sudjelovali u službenom protokolu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu 5. kolovoza.
Također smo ih upoznali s Južnim, Šibenskim, Ličkim i Zadarskim bojištem u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Obišli smo i poneku prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu Hrvatske, koliko nam je vrijeme dopuštalo.
Upoznali smo ih s nekim državnim i lokalnim čelnicima te velikim brojem ostalih predstavnika društvene zajednice.
Trudili smo se biti približno dobri domaćini kao što su oni nama bili 2012. i 2019. godine.
Zahvalio bih se predsjedniku MK Veterani UČK iz Kosova Bajramu Gashiju na velikom trudu što je uspio ustrojiti moto klub i posjetio s dijelom ekipe Hrvatsku. Bajram, u nas imaš puno prijatelja (braće) i do skorog susreta.
Na kraju zahvalio bih se članovima 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC na čelu s Brankom Popovićem - Brkom koji su preuzeli veliki teret u prihvatu naših gostiju, također svim ostalim članovima MKVC koji su nas pratili ovih dana, a posebno svim sponzorima koji su nam pomagali u ovom projektu te našim moto klubovima.

Posebna zahvala resornom Ministarstvu hrvatskih branitelja što su i ove godine podržali ovaj projekt.

Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik Ratko Dragović - Klek
 
 
 
 
 
Opis:
Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira moto maraton „Ponos ratnih veterana“ povodom obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata.
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo dosad uspostavili suradnju pozivamo da nam se priključe na obilježavanju.
Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama. Tijekom tih dana obilazimo nekadašnja bojišta i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.

Cilj:
Cilj moto maratona „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. 

Vrijeme: (sve ovisi o povoljnoj epidemiološkoj situaciji).
03.08.2021. (utorak) - Čilipi - Ploče
- prihvat članova Moto kluba Veterani UČK - Kosovo
- upoznavanje s Domovinskim ratom na Južnom bojištu
04.08.2021. (srijeda) - Vodice - Tribunj
- obilazak prirodne, kulturne i povijesne baštine grada Splita i okolice (Udruga 4. gbr "Pauci“, Stadion Poljud - Hajduk itd.)
- okupljanje u moto kampu MK Okit u Vodicama
- 21.00 - Film "Priča o satniji HOS Vukovar" (Režija Damir Markuš). Svjedočanstvo Damira Markuša - Kutine o obrani Vukovara (Gornja Riva - Škver, Tribunj) 
05.08.2021. (četvrtak) - Vodice - Knin 
- 6.00 - moto maraton „Ponos ratnih veterana *21.“, obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti
- nakon obilježavanja odlazimo u moto kamp MK Okit u Vodice
- 21.00 - Klapa Mirakul i druženje s braniteljima (Trg Pijaca, Tribunj) 

06.08.2021. (petak) - Vodice - Udbina - Gospić
- upoznavanje s Domovinskim ratom na Ličkom bojištu 

07.08.2021. (subota) - Vodice - Dračevac (zadarski) - Škabrnja - Podgradina - Zadar
- upoznavanje s Domovinskim ratom na Zadarskom bojištu

08.08.2021. (nedjelja) - Vodice - Čilipi - Granični prijelaz Debeli Brijeg (Hrvatska - Crna Gora)
- povratak članova MKV UČK u Republiku Kosovo 


Mjesto: Čilipi, Dubrovnik, Slano, Ploče, Split, Vodice, Tribunj, Knin, Udbina, Gospić, Škabrnja, Zadar
Kontakt:
  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Vjeran Pokos, tajnik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
  • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. srpski pobunjenici iz Hrvatske, potpomognuti snagama JNA (koju su kontrolirali Srbi) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, provodeći neviđena zvjerstva i krvoprolića, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine
  • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska definirala je grad Knin kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama, pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
  • trajala je od 04.-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18% ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja takav se zločin srećom ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske (regija uz Dunav) reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997., i to kao rezultat mirovnog procesa;
  • operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • u konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 
 
 
 
 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 













World tražilica