logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `21.

 

2021 09 11 udbina 405

Članovi MKVC su i ove godine organizirali izradu i donošenje spomen kamenja koje se postavlja na Zid sjećanja u Parku sjećanja kod crkve Hrvatskih mučenika na Udbini.
I ove godine odlučili smo da ćemo prikupljati spomen kamenje iz mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata. Tako smo već na samom početku godine kontaktirali osamnaest (18) predstavnika lokalnih zajednica i predstavnike civilnih udruga u čitavoj Hrvatskoj gdje postoje masovne grobnice iz Domovinskog rata. Nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine kontaktirali smo i novoizabrane predstavnike lokalnih zajednica da nam se priključe. Od njih osamnaest (18) bilo je nekoliko zainteresiranih, a na kraju samo su četiri (4) predstavnika lokalnih zajednica i samouprave sudjelovali u izradi i to iz: Lipika (gradonačelnik Vinko Kasana), Pakraca (gradonačelnica Anamarija Blažević), Promine (načelnik općine Tihomir Budanko) i Udbine (načelnik općine Josip Seuček). Neki među njima uključili su predstavnike moto klubova iz svoje sredine i to: MK Lohannites iz Lipika (predsjednik Mario Miroslavić - Marek) i MK Vitezovi Tame iz Pakraca (predsjednik Zdravko Filipin - File). Zahvaljujemo im na suradnji.

Posebna zahvala resornom Ministarstvu hrvatskih branitelja što su podržali i ove godine ovaj projekt.

Članovi 1. Podružnice - Središnja Hrvatska organizirali su blagoslov spomen kamena G. VIDUŠEVAC - 1991. - 1992. - GLINA, 04.09.2021. u Gornjem Viduševcu.

Prikupili smo sljedeće spomen kamenje:

      - G. VIDUŠEVAC - 1991. - 1992. - GLINA
      - MARINCI - 1991. - NUŠTAR
      - OKLAJ - 1993. - PROMINA
      - MRATOVO - 1993. - PROMINA
      - GAVRINICA - PAKRAC 1991.
      - DONJI ČAGLIĆ - 1991. - LIPIK
      - GOLUBNJAČA 1 - 1991. - UDBINA
      - GOLUBNJAČA - LJUBOVO - 1991. - UDBINA
      - PAKRAČKI VINOGRADI - PAKRAC 1991.

Hodočasnici su dostavili još nekoliko spomen kamena i to:

      - PAKRAČKI VINOGRADI - 29.12.1991.
      - PAG - ŽUPA UBDM
      - VLČ. ANTUN ŽIVKOVIĆ - PODVINJE - 21.22.09. 1946.

Zbog epidemioloških razloga i ove godine nismo organizirali naše okupljanje dan ranije ni moto defile od Podudbine do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko - makarski nadbiskup i metropolit.
Zahvaljujemo se bikerima iz drugih moto klubova (MK Bjelovar, predsjednik Alen Krce, članovi MK 4. gardijska brigada - Split) te free bikerima koji su također sudjelovali u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

 
 
 
 
Sv. Misa


Opis:
udbina
 
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator središnje svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen kamenje po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Dosad je prikupljeno oko dvijestot spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalnost i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 
2021 09 11 dhm udbina
 

Cilj:
Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme: 11.09.2021. godine
  • 9:45 - Okupljanje članova MKVC i prijatelja ispred crkve na Udbini
  • 10:30 - Sv. misa

Mjesto:
  • Članovi MKVC po podružnicama dolaze po svom planu na Udbinu. 

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da skupe dobro iz povijesti naroda i prenesu ga u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, tijekom i poslije bitki dogđala su se velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali pisani tragovi, a mnoge je progutao zaborav. O tim pisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo govorilo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i u mnogim starim hrvatskim gradovima, jamama i vrtačama iz kojih kosti traže istinu jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima ne samo da nisu bili kažnjavani, nego su i dan danas nagrađivani (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi je za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke, predložio je HBK, a naši su je biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim tih najvećih duhovnih i civilnih institucija u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska, HAZU, Institut za povijest …).

Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine, da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja s masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića da stupi u kontakt s braniteljima, a posebno s braniteljima - motoristima. Fra Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt s umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću, krenulo se u ustrojavanje novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partiju Moto kluba Crazy Wolf-a u Gospiću Klek je pozvao fra Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm), a  izrađuju ih župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Moto kluba Veterani - Croatia. Članovi Moto kluba Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.

Do 2013. je prikupljeno preko tristo spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.