logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `23.

2023 05 20 bleiburg 101
 
Prvi moto maraton održan je 2008. godine, a od tada pa do danas, unatoč raznim vremenskim izazovima, svake godine smo organizirali moto maraton "Cesta sjećanja". Jedina prekida dogodila su se u 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19.
Kao i ranije, moto maraton je započeo s odmarališta istočne strane motela Plitvice na zaobilaznici u Zagrebu. Ovaj puta, maraton su poduzeli isključivo članovi MKVC, no u Klagenfurtu su nam se pridružili član MK Vukovi iz Livna (Miško), član MK Specijalne policije iz Domovinskog rata (Dado) i član MK Lucky Luke - Domaljevac. Srećom, vrijeme nam je bilo naklonjeno i unatoč oblačnom nebu, kiša nas nije pratila tijekom putovanja.
 
2023 05 20 bleiburg 102
 
U odnosu na prethodne godine, nedavno smo koristili autocestu od Hrvatske do Maribora u Sloveniji, pri čemu smo svi nabavili vinjete za slovenske autoceste. Ovaj put smo se prvi puta vozili kroz otvorene granice između Hrvatske i Slovenije, bez potrebe za zaustavljanjem. Usporili smo vožnju kako bismo se pridržavali ograničenja brzine te bez zaustavljanja prešli granicu.
Na slovensko-austrijskoj granici, motociklisti nisu bili zaustavljeni od strane austrijskih sigurnosnih snaga, dok su neki članovi koji su putovali automobilima prošli rutinsku kontrolu, nakon čega su se brzo pridružili moto koloni.
U Mariboru smo se kratko zaustavili, natočili gorivo i osvježili se prije nego što smo nastavili prema Dravogradu, Lavamundu, Volkermarktu i dalje do Klagenfurta. Vožnja je protekla brzo, ugodno i lijepo nakon zimske pauze. U Klagenfurtu, u bazu dopredsjednika MKVC Zlatka Filipovića - Zlaje, stigli smo prema planu. Dio naših članova stigao je dan ranije kako bi pomogli pripremiti prostorije, hranu i piće za ostale članove.
Dok smo putujući dolazili, Zlajina ekipa iz Posavine pripremila nam je vojnički grah, kao uvijek odličan izbor hrane nakon putovanja. Kasnije su za nas pripremili odojak na ražnju, a za večeru i janjetinu na ražnju.
Nakon ručka, pripreme za noćenje i kratkog odmora, posjetili smo gradsko groblje u Klagenfurtu na grobu preminule Sonje Filipović, članice MKVC koja je iznenada preminula 2020. godine. Dok smo hodali prema groblju, bilo je mnogo radosti među članovima koji se nisu vidjeli od prošle sezone, no po dolasku na grob zavladala je tišina. Svaki član se u svojim mislima prisjećao Sonje Filipović, majke i supruge članova MKVC, rođene Austrijanke koja je iznimno dobro upoznala raznolikosti hrvatskog naroda te je bila prihvaćena kao jedan od nas.
Neka joj je vječna slava i hvala! Počivala u miru Božjem!
 
2023 05 20 bleiburg 103

 

Nakon posjeta grobu preminule Sonje Filipović, vratili smo se u Zlajinu bazu gdje smo nastavili s druženjem.
U međuvremenu, okupio se znatan broj članova MC Brotherhood Austrija iz Klagenfurta, predvođen njihovim predsjednikom, dopredsjednikom i tajnikom. Ovaj moto klub svake godine velikodušno ustupa svoje prostorije kako bi nam omogućio noćenje nakon dolaska u Bleiburg i Klagenfurt.
Izražavamo im duboku zahvalnost na tom gostoprimstvu i podršci.
 
2023 05 20 bleiburg 402
 
Tijekom druženja, pridružili su nam se i članovi MFG Transformers Carinthia.
Večer je protekla u ugodnom ozračju, a temperatura je bila iznenađujuće ugodna za ovo doba godine, pa nije bilo potrebe za dodatnim slojevima odjeće. Kako se noć primicala, neki od nas su se rano povukli na počinak, dok su ostali članovi MKVC ostali budni do jutra, po ustaljenom običaju.
Sljedećeg jutra, nakon lagane kavice, pripremili smo se za sudjelovanje na svetoj misi u crkvi sv. Marije u Klagenfurtu. Misa je, kao i prošle godine, služena od strane voditelja katoličke misije u Klagenfurtu, franjevca iz Grebnice u Bosanskoj Posavini (BiH), fra Pave Dominikovića. Nakon mise, fra Pavo nas je srdačno ugostio u svom vrtu te nas počastio domaćom (hrvatskom) rakijom, ostalim pićem i slatkišima.
 
2023 05 20 bleiburg 104

Nakon sv. mise uputili smo se u Bleiburg gdje smo najprije na mjesnom groblju Unter-Loibach na grobu velečasnog Vilima Cecelje zapalili lampaše. Nakon toga smo se uputili na Bleibuško polje gdje smo također zapalili lampaše kod spomenika Bleiburške tragedije i Križnog puta i time smo na svoj jedinstven način obilježili 78. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta.
„Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati.“
S nama su ..
 
2023 05 20 bleiburg 105
 
 

Moto maraton Cesta sjećanja '23. - Najava

bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju zatim odlazak na grob pok. Sonje Filipović i u nastavku okupljanje kod Zlaje.


Vrijeme:

  • 20. - 21.05.2023. godine 

Plan putovanja:

  • 20.05.2023.
         - 09:00 sati - Polazak (Motela Plitvice - Zagreb) autocestom kroz Hrvatsku i Sloveniju do Maribora, a dalje lokalnom cestom preko Dravograda do Klagenfurta
         - 12:00 sati - Odlazak na grob pokojne Sonje Filipović u Klagenfurtu
         - 13:00 sati - Druženje kod Zlaje i odmor
  • 21.05.2023
         - 10:00 sati - Sv. Misa u Klagenfurtu 
         - 13:00 sati - Odlazak na Bleiburško Polje (Bleiburg)
         -  Povratak kućama   

Mjesto:

  • Bleiburg i Klagenfurt (Austrija) 
Članovi MKVC koji se planiraju priključiti na ovaj projekt moraju se javiti barem mjesec dana ranije svojim predstavnicima Podružnica MKVC, kako bi na vrijeme mogli organizirati cjelokupno organizaciju.

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, nositelj ustrojavanja, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0998494616, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, nositelj ustrojavanja, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 


 

 

 

 


 

World tražilica