logo portal banner

Moto defile Ponos ratnih veterana `23.

2023 08 05 tribunj 115 
 

Ove godine smo s velikim entuzijazmom započeli aktivnosti Moto Kluba Vodice Croatia (MKVC) od 1. kolovoza 2023. godine (utorak) u našem omiljenom moto kampu MK Okit u Vodicama. Tog istog dana smo se pridružili 56. tradicionalnim tribunjskim magarećim trkama u Tribunju, pokazujući tako našu podršku lokalnoj zajednici i njezinim tradicijama.
Nakon dinamičnog sudjelovanja na trkama, odlučili smo se opustiti i uživati nekoliko dana odmora na obližnjim plažama, koristeći priliku za osvježenje i opuštanje.
No, nije izostala ni zajednička večer članova MKVC i naših prijatelja u moto kampu MK Okit u Vodicama, što je bila prilika za još bliže povezivanje i uživanje u društvu.
Nakon zasluženog odmora, 4. kolovoza 2023. godine (petak), sudjelovali smo na fešti povodom "Dana pobjede i domovinske zahvalnosti" na Trgu Pijaca u Tribunju. Naša prisutnost obilježena je nastupom Tribunjskog mandolinskog orkestra, vodičke Klape Bunari te Benda Bagtin, pridonoseći svečanosti i zajedništvu u ovom važnom događaju.
Planirali smo organizirati moto maraton "Ponos ratnih veterana" u sklopu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO "Oluja", te sudjelovati u obilježavanju u Kninu sljedećeg dana. Nažalost, zbog najavljenog nevremena u našim krajevima, odlučili smo odgoditi putovanje i sudjelovanje u obilježavanju radi sigurnosti svih članova.
Također smo planirali posjetiti moto susret MK Vukovi u Livnu nakon Knina, ali smo i tu aktivnost odgodili iz istih razloga.
Unatoč promjenama planova, članovi koji su ostali s nama na projektu boravili su u moto kampu te su, kad je vrijeme dopuštalo, uživali u kupanju na obližnjim plažama. Dio članova koji su prvotno planirali sudjelovati, ali su zbog nevremena ostali kod kuće, pokazali su razumijevanje za odluke koje su donesene zbog sigurnosti svih.
Hvala svim članovima na razumijevanju i podršci. Nastavljamo s aktivnostima s ciljem promicanja zajedništva i podrške našoj lokalnoj zajednici.


Moto defile Ponos ratnih veterana `23. - Najava
 
2021 08 08 100
 
Opis:
Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira moto maraton „Ponos ratnih veterana“ povodom obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata.
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo dosad uspostavili suradnju pozivamo da nam se priključe na obilježavanju.
Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama. Tijekom tih dana obilazimo nekadašnja bojišta i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.

Cilj:
Cilj moto maratona „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. 

Vrijeme: 
01.08.2023. (utorak) - Vodice
      - okupljanje članova MKVC u moto kampu MK Okit u Vodicama 
      - 56. tradicionalne tribunjske magareće trke - Tribunj, nakon toga nastupa Indira Forza
      - slobodne aktivnosti (kupanje po plažama)
04.08.2023. (petak) - Vodice
      20:00 sati - Fešta za "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" (Trg Pijaca, Tribunj), nastupaju: Tribunjski mandolinski orkestar, Klapa Bunari i Bend Bagtin.
      - tko želi može nakon fešte prespavati na plaži na ležajkama na Sinjem moru u Tribunju
05.08.2021. (subota) - Vodice - Knin - Livno
      - 07:00 sati - okupljanje na jutarnjoj kavi na Sinjem moru ili kod Šime (Restoran & Bar Stray Cat) - Tribunj
      - 09:00 sati - moto maraton Ponos ratnih veterana `23. - Tribunj - Knin - Livno (polazak iz Sinjeg mora, Tribunj)
      - 11:00 sati - nastavak putovanja na moto susret MK Vukovi u Livnu
06.08.2021. (nedelja) - Livno 
      - povratak 

Mjesto: Vodice, Knin, Livno
Članovi MKVC koji se planiraju priključiti na ovaj projekt moraju se javiti barem mjesec dana ranije svojim predstavnicima Podružnica MKVC, kako bi na vrijeme mogli organizirati cjelokupno organizaciju.

  • Kontakt:

    MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, predsjednik, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
    4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0998494616, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
    5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
    7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, predsjednik, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  


Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. srpski pobunjenici iz Hrvatske, potpomognuti snagama JNA (koju su kontrolirali Srbi) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, provodeći neviđena zvjerstva i krvoprolića, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine
  • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska definirala je grad Knin kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama, pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
  • trajala je od 04.-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18% ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja takav se zločin srećom ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske (regija uz Dunav) reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997., i to kao rezultat mirovnog procesa;
  • operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • u konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 













World tražilica