logo portal banner

AKTIVNOSTI

Stručno-znanstveni skup PBV

2023 11 20  pbv
 
Želimo vas informirati o nedavno održanom okruglom stolu u hotelu Westin u Zagrebu, koji se fokusirao na izuzetno važnu temu za nas - Počasni bleiburški vod i događanja vezana uz komemoraciju žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.
Proteklih godina, naš moto maraton "Cesta sjećanja" do Bleiburga u Austriji bio je prigoda za svetu misu na Bleiburškom polju, kao uspomena na žrtve te tragedije. No, suočavali smo se s nizom neugodnih događaja i izazova tijekom središnje komemoracije.
Bili smo svjedoci pokušaja zabrane komemoracije, optužbi i uklanjanja nacionalnih simbola poput hrvatskog povijesnog grba s memorijalnog spomenika na Bleiburškom polju. Osim toga, pokušalo se oduzeti zemljište na kojem se nalazi spomenik i spomen-kapela žrtvama, što je potaknulo Počasni bleiburški vod na pokretanje upravno-sudskih sporova u Austriji.
S obzirom na velik interes u hrvatskoj javnosti za ovu problematiku, Počasni bleiburški vod odlučio je organizirati stručno-znanstveni skup kako bi se detaljno prikazala kronologija i trenutno stanje ovog slučaja iz činjeničnog i pravnog stajališta.
Ovo je važan korak u zaštiti uspomene na žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, kao i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Nastavit ćemo pratiti ovu temu te vas obavještavati o daljnjem razvoju situacije.
Vaša podrška u ovim naporima od izuzetne je važnosti.
 
Izlagači su bili:
- Milan Kovač, zamjenik predsjednika PBV-a
- Andreas Horaček, odvjetnik, pravni zastupnik PBV-a u Austriji
- Prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
- Dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest
- Bože Vukušić, voditelj Predstavništva PBV-a u RH