logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica VO Peruća `24.

2024 01 27 peruca 108
 
Hrvatski branitelji s područja Sinja organizirali su svečano obilježavanje 31. godišnjice vojne akcije Hrvatske vojske pod nazivom "Peruća". Ova akcija, koja se odigrala 27. do 28. siječnja 1993. godine, predstavlja ključni trenutak u povijesti, obilježen hrabrošću i žrtvom naših branitelja.
U kontekstu ratnih događanja, nakon završetka VRO Maslenica, pobunjeni Srbi su kao odmazdu za oslobađanje Maslenice minirali branu Peruća, smještenu nedaleko od Sinja. Odazivajući se na trenutnu opasnost, Hrvatska vojska je odmah nakon detonacije krenula u akciju oslobađanja brane.
Oslobođenjem brane Peruča, poduzete su mjere kako bi se spriječio mogući proboj koji bi izazvao vodeni val od 460 milijuna prostornih metara vode, prijetnju koja bi potopila sva naselja nizvodno uz rijeku Cetinu. Operacija je rezultirala oslobođenjem brane i okolnih naselja, obuhvaćajući površinu od 140 četvornih kilometara.
Cilj napada Hrvatske vojske bio je ne samo osloboditi branu, već i osigurati širi prostor brane HE Peruća, eliminirati opasnost od potencijalne katastrofe te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja na širem području Sinja. Važno je napomenuti da je operacija Peruća izvedena kao neplanirana akcija.
U ovoj hrabroj operaciji, Hrvatska vojska izgubila je jednog svog pripadnika, Antu Buljana, dok su dvojica ranjena, a jedan zarobljen i odveden u Kninski zatvor. Izražavamo duboku sućut obitelji preminulog te se zahvaljujemo hrabrim braniteljima što su brzom intervencijom spriječili veću katastrofu.
Na svečanom obilježavanju prisustvovali su i članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC. Ujedinjeni u sjećanju na hrabrost i žrtvu, čuvamo trajnu uspomenu na ovu važnu epohu u povijesti naše domovine.
Hvala hrabrim braniteljima i neka živi vječno sjećanje na sve žrtve za slobodu i sigurnost naše domovine.