logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `11.

2011_09_10_dhm_udbina_lozina_171Po peti puta po redu Veterani i njihovi prijatelji bikeri okupili su se na Udbini povodom obilježavanja Dana hrvatskih mučenika.
Ove godine Nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar Crkve hrvatskih mučenika na Udbini čime je završen veliki projekt izgradnje te crkve koji počeo prije šest godina, a nakon Sv. Mise nastupio je Marko Perković - Thompson u sklopu kulturno - umjetničkog programa. Prije toga (07.09.2011.) gospićko - senjski biskup mons. Mile Bogović blagoslovio je Park sjećanja koji se tijekom godine izradio između CHM i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve Sv. Nikole.
 
 
I ove godine prikupili smo preko tridesetak spomen kamenja za budući Zid sjećanja u Parku sjećanja. Stoga nakon završetka proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini možemo reći da su članovi ZMKVC ispunili svoju obavezu koju su odrađivali tijekom čitave godine.
U ime ZMKVC želio bih se zahvaliti svim bikerima i motoristima koji su se priključili na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika.
Zahvaljujemo se svim sponzorima i suradnicima koji su nam olakšali organizaciju prihvata i provedbu obilježavanja DHM na Udbini.
Vidimo se dogodine. Klek

POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba
 

 



2011.09.11. - Radijski prijenos Svete Mise sa Udbine

Dan poslije Dana hrvatskih mučenika, nedjeljnu misu prenosila je HRT iz nove crkve hrvatskih mučenika na Udbini, koja će tijekom godine služiti i kao župna crkva. Misu je u 11sati predvodio župnik fra Nediljko Knezović, a od 10 sati i 50 minuta bilo je upoznavanje života župne zajednice Udbina.
 

2011.09.10. - 5. Moto defile “Jaši do Zida” (“Ride to the wall”) - Udbina o defile "Jaši do zida"
 
Poštovani prijatelji,domoljubi, ljubitelji motora i dobrog druženja i ove godine Zajednica Moto klubova Veterani - Croatia (ZMKVC) uključila se u (peto) prikupljanje spomen kamenje pod nazivom „Jaši do Zida“ (Ride to the Wall) za Zid sjećanja u Parku sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Pozivamo branitelje - bikere da nam se i ove godine priključe na Svetu Misu 10.09.2011. godine u 11.00 sati povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Prije Sv. Mise položit ćemo Spomen kamenje ispred Zida sjećanja u Parku sjećanja CHM.
Ove godine kardinal Josip Bozanić posvetiti će CHM, a nakon Sv. Mise nastupit će Marko Perković - Thompson u sklopu kulturno - umjetničkog programa. Prije toga (07.09.2011.) gospićko - senjski biskup mons. Mile Bogović blagoslovit će Park sjećanaj koji se gradi između CHM i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve Sv. Nikole.
Okupljanje članova ZMKVC i ostalih bikera je u restoranu "Feral" u Jošanima 23 (10 km prije Udbine iz smjera Zagreba).
Moto defile je u 10.00 sati 10.09.2011. godine od restorana "Feral" iz Jošana do Udbine.
Nakon Svete Mise osiguran je ručak za sve bikere i njihove prijatelje.
Članovi ZMKVC i oni koji dolaze iz dalekih krajeva osigurano je kampiranje pokraj restorana "Feral" u Jošanima.
 


Obrazloženje:
Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenese u treće tisućljeće. Kroz našu povijest postojale su velike bitke, u toku i poslije bitki su bila velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo spominjalo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima, ne samo da nisu bili kažnjavani, nego i dan danas su nagrađeni (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi za buduća pokoljenja.
Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja u Parku sjećanja. U Zidu sjećanja biti će oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.
Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tak o je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika Fra. Nediljka Knezovića da stupi u kontakt sa braniteljima, a posebno sa braniteljima - motoristima. Fra. Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine stupio u kontakt sa braniteljima motoristima iz Moto kluba Veterani oko prikupljanja Spomen kamenja iz RH, BiH i inozemstva za Zid sjećanja u Parku sjećanja.
Do sada (2011.) Moto klub Veterani sa ostalim Moto klubovima iz RH i BiH prikupio je oko tristotinjak spomen kamenja.
World tražilica