logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto vikar MKVC, fra Nediljko Knezović odlazi za gvardijana samostana u Živogošću

2012 09 02 nediljko

Prije nešto više od pet godina upoznao sam udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića. Bilo je to u proljeće 2007. godine prilikom obilaska jedne braniteljske udruge koja okuplja motoriste, a koji je imao poslovni interes na Udbini. Sreo sam ga kako sa župljanima Udbine čiste korov ispod buduće CHM prema magistralnoj cesti. Tom prilikom zamolili smo ga da nam pomogne oko zadaće koje smo došli na Udbinu. Od nas koji smo došli kombijem njemu poznati je bio samo brigadir Ivan Rašić. Bez problema je ostavio župljane koji su nastavili i dalje čistiti korov i dao se nama na raspolaganje.

Već tada sam zamijetio da fra Nediljko Knezović nije samo svećenik i župnik u nekom kraju već je to čovjek kojemu je veoma stalo da se život na Udbini pokrene na svim poljima kako bi se moglo živjeti na Udbini, a posebno za mlade osobe. 

Prilikom tog susreta, fra Nediljko Knezović između ostalog iznio je ideju kako bi motoristi mogli pokrenuti prikupljanje spomen kamenje za budući Zid sjećanja u Parku sjećanja na CHM na Udbini. Osobno me zainteresirala ova ideja, a kako nisam bio u ni jednom moto klubu pokrenuo sam postupak prijema u braniteljsku udrugu koja okuplja motoriste s kojim sam došao u Udbinu.
Nakon toga vodstvo te udruge nije bilo zainteresirano za realizaciju kako ove tako i drugih sličnih ideja ideja, tako da sam početkom lipnja 2007. godine izašao iz udruge. Isto tako, vremenski su izašla još petorica članova te udruge koji su pristupili nakon mene. Nedugo nakon toga jedan od njih predložio je da mi ustrojimo moto klub. Osobno me nije interesiralo ustrojavanje još jednog moto kluba u nizu, a koji ne bi imao neko posebno značenje i misiju. Stoga sam pozvao kandidata za predsjednika toga moto kluba i fra Nediljka Knezovića 17. kolovoza 2007. godine na moto susret Moto kluba Crazy Wolf's u Gospić. Želio sam se uvjeriti da će vodstvo tog novog moto kluba prihvatiti ideju i organizirati prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja u Parku sjećanja na Udbini. Kada sam dobio riječ da će između ostalog moto klub biti nositelj i ove aktivnosti uključio sam se u osnivanje novog moto kluba. Slijedeći tjedan 23.08.2012. u Zagrebu ustrojili smo moto klub pod nazivom Moto klub Veterani, da bi već 9. rujna 2007. godine organizirali 1. moto defile "Jaši do Zida" (Ride to the wall) na Udbini. I tako je to krenulo.
Iz ovoga možemo zaključiti da je fra Nediljko Knezović imao veliku ulogu u ustrojavanju Moto kluba Veterani - Croatia. Da ne bi na tome ostalo, fra Nediljko Knezović se dana 22. rujna 2007. godine učlanio u Moto klub Veterani - Croatia kao počasni član na dužnost moto vikara. Sa nama je fra Nediljko svih ovih godina prolazio sve bure i nevere kroz koje je MKVC prolazio. Njegovo promišljanje je uvijek bilo dobro prihvaćeno među vodstvom i članovima MKVC.
U nedjelju 02. rujna 2012. godine fra Nediljko Knezović održao je posljednju misu na Udbini kao župnik župe sv. Nikole. Svoj pastoralni život dalje će nastaviti kao gvardijan samostana u Živogošću.
U ime Moto kluba Veterani - Croatia, fra Nediljko veliko HVALA za sve što si učinio za MKVC i ostale bikere koji su u velikom broju hodočastili do CHM.
Bog neka te čuva na tvom putu i da ti snage da ustraješ!

MKVC
predsjednik, Ratko Dragović - Klek, pukovnik

  {imageshow sl=116 sc=1 /}


 

Moto vikar MKVC Fra Nedjeljko Knezović dana 03.09.2012. godine preuzeo je novu službu kao upravitelj redovničke kuće i župnik u Živogošću. Živogošće je smješteno u podnožju Biokova uz izvor vode, u zaklonici brda Suzine. Živogošće pripada općini Podgori u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Franjevci iz Mostara su 1563. godine osnovali ovaj samostan. Nakon toga 1620. godine izgradili su uz samostan i crkvu sv. Križ. Godine 1733. podignut je uz nju zvonik na jedan kat. Budući da je bila premalena, podignuta je nova, današnja crkva 1766. godine. Crkva je jednostavna kamena građevina. U prezbiteriju je glavni drveni oltar i na njemu barokna slika sv. Križa. Iza oltara je sakristija, a iznad nje redovnički kor u kojem su orgulje. Turci su zapalili samostan 1647. godine. Samostanska crkva postala je ujedno i župna crkva od 1967. godine sv. Križa. Oko crkve je groblje. U župi je jedna područna škola. Župa pripada Makarskom dekanatu Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

World tražilica