logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `09.

2009 05 16 zagreb bleiburg bruno (377) 
 
U suradnji sa Počasnim Bleiburškim vodom, MK Veterani - Zagreb organizirao je tradicionalni (drugi) moto maraton, pod poznatim i simboličnim nazivom "Cesta sjećanja"  Zagreb - Bleiburg,16. svibnja 2009. godine, povodom obilježavanja 64. obljetnice komemoracije bleiburškim žrtvama. Cilj moto maratona Zagreb - Bleiburg očuvanje je spomena na bleiburške žrtve i žrtve križnog puta, odajući im na taj način počast koju zaslužuju.
Nakon prihvata motorista iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine dan ranije, 15.05.2009. godine, na ranču u Blatu, organizirano smo u 6 sati ujutro, 16. svibnja krenuli na put „Ceste sjećanja“ Zagreb - Bleiburg, pod sloganom „Za sve one koji su pali, za one koji su za nas život dali“, kako bi odali počast žrtvama Križnoga puta.
Sada već tradicionalnom rutom Motel Plitvice d.o.o., gdje je bilo organizirano okupljanje svih motorista, (Lučko bb, Lučko na zagrebačkoj zaobilaznici) - Krapina - Macelj - Maribor - Dravograd - bivši granični  prijelaz kod Lavamund -  Bleiburg, u organiziranoj koloni od ukupno stotinjak motora, sretno smo stigli u Bleiburg.
 
 
Komemoracija žrtvama bleiburške tragedije, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, tradicionalno je započela molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unter-Loibachu, nakon čega je uslijedila procesija prema Bleiburškom polju. U službenom dijelu programa koji je započeo u 12 sati, nazočnima se obratio izaslanik Hrvatskoga sabora.
Dolaskom do bleiburškog polja, organizator (Počasni Bleiburški vod) osigurao nam je i ove godine posebno mjesto za motore. Nakon Svete mise svi motoristi  su simbolično položili vijenac i zapalili svijeće u spomen sjećanja na sve žrtve.
Potom je svim sudionicima bio osiguran topli obrok i piće koji je osigurao Počasni bleiburški vod, kako bi se okrijepili prije povratka svojim domovima.
Moto klub Veterani - Zagreb ovim putem zahvaljuje svim sudionicima moto maratona, bikerima iz Hrvatske i BiH, posebice na pridržavanju svih sigurnosnih mjera u velikoj skupini motora tijekom ovako dugog putovanja, hrvatskoj, slovenskoj i austrijskoj policiji te djelatnicima hrvatskog i slovenskog graničnog prijelaza, koji su omogućili nesmetan prolazak svim sudionicima moto maratona "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg. Zahvaljujemo slovenskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj, kao i hrvatskom veleposlanstvu u Republici Sloveniji na izuzetno dobroj suradnji tijekom pripreme moto-maratona.
Posebno zahvaljujemo Počasnom bleiburškom Vodu na organizaciji prihvata motorista sudionika maratona, te sponzorima: Toi Toi d.o.o. , Quartus projekt d.o.o. (Krombacher pivo), Sava Promet, Dan Pek d.o.o. (pekarna Europa), Carlsberg Croatia d.o.o. (Tuborg  i Pan pivo), Aratisk (izrada putokaza), "Dobri dom" i Poglavarstvu Grada Zagreba, Odjelu za branitelje.
Zahvaljujemo gospodinu Ivanu Pandži koji nam je ustupio prostor (Ranč) za prihvat motorista u Zagrebu (Blato).
Još jednom veliko hvala svima koji su i ove godine zajedno s nama dostojanstveno obilježili 64. obljetnicu komemoracije žrtava bleiburške tragedije, s nadam da ćemo se vidjeti i slijedeće godine, te ponovno proći „Cestom sjećanja“ Zagreb - Bleiburg u spomen „Za sve one koji su na putu pali, za one koji su za nas život dali“.

 

 
 
2009.04.22. - Definiranje rute moto maratona za projekt moto - maraton Cesta sjećanja

2009_05_16_bleiburg_cesta_sjecanja_plakat
 
Dana 22.04.2009. godine čelništvo MK Veterani - Zagreb uputili su se za Bleiburg u cilju definiranja ovogodišnje rute kretanja moto - maratona za projekt Cesta sjećanja Zagreb - Bleiburg. Slike odlaska za Bleiburg nalaze se u Fotogaleriji
Zaključak je da će se i ovogodišnja ruta kretanja moto - maratona za projekt Cesta sjećanja Zagreb -Bleiburg provesti isto kao i prošlogodišnja magistralnom cestom smjerom: Motel Plitvice d.o.o. (Lučko bb, Lučko na zagrebačkoj zaobilaznici) - Krapina (lokalnom cestom) - Macelj - Maribor (pauza na benzinskoj postaji AGIP u Miklavž u trajanju od 20 minuta) - Dravograd - bivši granični  prijelaz kod Lavamund - Bleiburg. (Klek)
Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju u Austriji održat će se u subotu 16. svibnja, a Svetu misu služit će mostarski biskup msgr. Ratko Perić, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Počasnog bleiburškog voda (PBV), na kojoj je izraženo nezadovoljstvo aktivnostima hrvatskih vlasti u otkrivanju masovnih grobišta u Hrvatskoj.
Komemoracija žrtvama bleiburške tragedije, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, tradicionalno počinje molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unter-Loibachu, nakon čega slijedi procesija prema Bleiburškom polju. U službenom dijelu programa koji počinje u 12 sati, a nazočnima će se obratiti izaslanik Hrvatskoga sabora, nakon čega slijedi misa.
Nakon toga pozdravni govor i molitvu održat će izaslanik Mešihata Islamske zajednice u RH, a pozdravne će govore održati i izaslanik Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnik domaćina Počasnog bleiburškog voda. Na kraju, oko 14 sati, položit će se vijenci na spomen obilježje.
Konferencija održana je nakon povratka predstavnika PBV-a, Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran (URV HD), Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD) i Ureda za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH iz Slovenije. Tamo su ujutro položili vijenac i zapalili svijeće kod masovne grobnice u starom rudniku Barbarinu rovu kod Laškoga, gdje su u rudarskom oknu otkriveni posmrtni ostatci žrtava likvidacija nakon Drugog svjetskog rata.
Sudionici konferencije ocijenili su da hrvatska država ne čini dovoljno u otkrivanju masovnih grobnica poraća u Hrvatskoj, te uputili apel hrvatskim vlastima da istraži sva mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci iz tog vremena.
"Upućujemo apel vlastima da dovrše istražne radnje i učine napor da se dokaže postojanje zločina, a za koji još uvijek nitko nije odgovarao", rekao je predsjednik HŽD-a Zvonimir Šeparović rekavši kako se radi o brutalnom zločinu pobjednika na kraju Drugog svjetskog rata i slici antifašizma. "To je taj antifašizam 'po šumama i gorama', a u jednoj smo takvoj šumi danas bili", dodao je.
Glavni tajnik PBV-a Bože Vukušić rekao je da pozdravljaju posljednje pojačane aktivnosti hrvatskih vlasti vezane uz otkriće u rudniku Barbarin rov, i ponovio da je potrebno pojačati aktivnosti u otkrivanju i obilježavanju grobnica u Hrvatskoj. Danas je, naime, zajedno sa slovenskom kolegicom Barbarom Brezigar, Barbarin rov posjetio i državni odvjetnik Mladen Bajić.
"Naša je obveza, obveza svih građana bez obzira na političko uvjerenje, da tražimo da se grobišta označe kako bi se žrtvama mogla odati počast", istaknuo je i predsjednik URV HD-a Vladimir Fuček.
Istraživač masovnih grobnica Želimir Kužatko kritički se osvrnuo na istup predsjednika RH Stjepana Mesića. Rekao je da je Mesić događaje iz vremena poraća nazvao pojedinačnim ekscesima i upitao kakav je to eksces kad je 18 tisuća Hrvata prebačeno na Kočevski rog gdje su pogubljeni. "To se ne može nazvati ekscesom", upozorio je. (Hina)
 

POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba