logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `09.

2009 09 12 jurenic vladimirU sklopu ovogodišnjeg moto defilea „Jaši do zida“, koji se održao dana 12.09.2009. godine u Udbini, MK Veterani - Zagreb pokrenuo je humanitarnu akciju za pomoć peteročlanoj obitelji tragično poginulog suborca Vladimira Jurenića - Jure  koji je u automobilskoj nesreći stradao 05.12.2008. godine,te iza sebe ostavio je suprugu Tamaru i četvero malodobne djece.
Novčani prilozi za pomoć obitelji Jurenić mogli su se ubaciti u „Kotač“ u Udbini. Na redovnom sastanku MK Veterani - Zagreb, održanom dana 24.09.2009. godine, u klupskim prostorijama u Sesvetama, jednoglasno je izabrana komisija od tri člana (Gordana Krištofek, Bruno Knezović - Kult II i Mladen Mladenović - Fidelis), koja je izbrojala novčane priloge ubačene u „Kotač“ u Udbini.
 

Ovom humanitarnom akcijom, u „Kotač“ u Udbini, ubačeno je (2.197,00 kn i 50 USD), sveukupno 2433,79 kuna koji će novac tijekom ovog tjedna biti uplaćen na žiro račun gđe. Tamare Jurenić, supruge tragično poginulog Vladimira Jurenića - Jure, otvoren kod Privredne banke Zagreb, broj: 2340009-3102815035.
Još jednom, od srca se zahvaljujemo svim ljudima dobre volje i velikog srca, koji su prepoznali značaj ove humanitarne akcije, te svojom osobnom donacijom, pomogli ovoj peteročlanoj obitelji, koja je ostala bez svog supruga i oca.
Veliko vam hvala!
 

POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba

2009.09.13. - Sv. Misa nakon DHM na Udbini

Drugi dan nakon održavanja Sv. Mise u molitvenom prostoru podrumu župne kuće tzv. "Udbinske katakombe" na Udbini povodom Dana hrvatskih mučenika članovi Zajednice MK Veterani - Croatia predali su ponovo na čuvanje barjak RH i barjak naše vjere u kojoj među nama Hrvatima nema granica bez obzira gdje se nalazili.
Tijekom godine pod ovim stjegovima branitelji, veterani, motoristi prikupljali su spomen kamenje za Zid siječanja, dobrote i mučeništva koji će se postaviti u sklopu crkve Hrvatskih mučenika na Udbini. Zid sjećanja biti će simbol i spomen na hrvatske mučenike kroz hrvatsku povijest do današnjeg dana.
Tijekom mise župnik sa Udbine i naš moto vikar Fra. Nediljko Knezović darovao nam je raspelo, djelo izliječenog ovisnika nekadašnjeg pripadnika 4. gbr „Pauci“ iz Splita, da nas podsjeti: "U ovom znaku (križu) ćeš pobijediti".
Napomenuo je da te vrijednosti prenosimo i u moto svijetu te dodao: "Križ je znak pobjede. Sin Božji visio je na križu i pobijedio patnju. On je uzišao na križ i đavla pobijedio upravo na križu. Sa krunicom i križem smo pobijedili Sotonu i u zadnjem ratu i bez obzira na letargiju i očaj koje nam siju „sijači zla“ u hrvatskom narodu vratimo se vrijednostima i idealima s kojima smo pobijedili u Domovinskom ratu. I nemojmo zaboraviti: „In hoc signo vinces!“
 


2009.09.12. - Jaši do Zida (Ride to the wall)

2009_09_09_udbina_jasi_do_zida_plakat
 
Velikim misnim slavljem, predvođenim mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-brački-viški biskup s ostalim hrvatskim biskupima kojem je prisustvovao veliki broj vjernika, dana 12.09.2009. godine obilježen je Dan hrvatskih mučenika na Udbini.
MK Veterani - Zagreb bio je organizator, sada već trećeg prikupljanja Spomen kamenja, pod nazivom „Jaši do zida“, koji će biti ugrađeni u budući Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pri Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Spomen kamenja ponovno su prikupljana tijekom cijele godine s područja stradavanja Hrvata na prostorima diljem cijele Hrvatske, te BiH.
Cilj ovog zajedničkog projekta Crkve i motorista je otrgnuti od zaborava sva ona mjesta gdje su pogubljene nevine žrtve i branitelji za Hrvatsku, neovisno kojem vremenu kroz povijest pripadali. Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad "molitvenim prostorom" Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i "cvijet hrvatskoga plemstva". Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Kamen temeljac toj crkvi položen je na Udbini 9. rujna 2005., a dovršenje crkve se očekuje na proljeće 2010. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. To znači da će izgled Crkve biti temeljito izmijenjen u odnosu na prvi projekt, koji se, iako vrhunskih arhitektonskih kvaliteta, pokazao preskup i pretežak za održavanje. Uz to što je novi projekt više nego dvostruko jeftiniji, u njemu se, u skladu s brojnim prijedlozima darovatelja, ide na jaču izražajnost tradicionalnih oblika hrvatskog crkvenog graditeljstva. Posebno smo željeli istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
Kako nam svake godine u Udbinu stiže veći broj motorista s udaljenijih lokacija, MK Veterani - Zagreb je i ove godine organizirao prihvat motorista u kampu u Udbini, za dan ranije 11.09.2009. godine, gdje je bio osiguran smještaj, te jelo i piće po povoljnim cijenama.
Rano ujutro, 12.09.2009. godine, u organiziranoj moto koloni, krenuli smo iz kampa pred Crkvu hrvatskih mučenika, kako bi prisustvovali svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Već od 9 sati ujutro započeo je križni put, polazeći od crkve sv. Marka Groba, čiji je voditelj bio msgr. Mile Čančar, a križnom putu pridružile u se i ss. milosrdnice. Na križnom putu, molitvu je predvodio fra Vice Blekića. Također, prije Svete mise, održana je ispovijed za vjerike kod crkve sv. Marka Groba i na mjestu gdje će se slaviti misa. Sveta misa predvođena mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, te biskupom domaćinom: mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, započela je u 11 sati.
Na početku misnog slavlja, u svečanoj procesiji, pred Crkvu hrvatskih mučenika, Spomen svijeću nosio je brigadir u mirovini Ivan Rašić. Iza njega, kao i svake godine do sada, motoristi branitelji iz cijele Hrvatske i BiH, prenijeli su na svojim rukama prikupljena Spomen kamenja pred Crkvu hrvatskih mučenika, te odali počast svim poginulim Hrvatima.
Nakon Svete mise, motoristi su nastavili druženje u kampu.
Ove godine za budući Zid sjećanja, dobrote i mučeništva, prikupljeno je tridesetak Spomen kamenja sa stratišta stradalih Hrvata, s lokacija diljem cijele Hrvatske i BiH. Na ovogodišnjem moto defile-u „Jaši do zida“, sudjelovalo je dvadesetak moto klubova.
 
Ovim putem, još jednom se zahvaljujemo svim motoristima koji su nam pomogli u prikupljanju Spomen kamenja, kao i svim sudionicima moto defilea „Jaši do zida“.
Također, zahvaljujemo se mještanima Udbine od kojih smo imali veliku pomoć i sponzorima: Grad Zagreb (Gradski ured za zdravstvo i branitelje),  obitelj Maljić, obitelj Gučanin, Vatrogasno društvo "Udbina", Općina Udbina, Pekarna U.T.P.O Babić, Wa-graf - Zadar i drugi.
Posebno hvala svima koji su prepoznali značaj humanitarne akcije, organizirane u sklopu ovog projekta, te svojim prilogom pomogli peteročlanoj obitelji tragično poginulog Vladimira Jurenića - Jure. Komisija koja će objaviti koliko smo prikupili, okupit će se 24.09.2009. godine, i ona će ovaj nakon toga  uplatiti na žiro račun gospođe Tamare Jurenić, supruge pokojnog Vladimira.
Još jednom, veliko hvala, s nadom da se dogodine vidimo u još većem broju.  (Klek) 


2009.09.07. - Program proslave 12. rujna 2009.

9.00 - KRIŽNI PUT polazi od crkve sv. Marka Groba. Voditelj je msgr. Mile Čančar. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice. Moli se križni put fra Vice Blekića. ISPOVIJED - svećenici ispovijedaju kod crkve sv. Marka Groba i na mjestu gdje će se slaviti misa
  • 11.00 - SVETA MISA PREDSJEDATELJ: mons. SLOBODAN ŠTAMBUK, biskup hvarsko-bračko-viški
  • BISKUP DOMAĆIN: mons. dr. MILE BOGOVIĆ, biskup gospićko-senjski
  • SPOMEN SVIJEĆU nosi general HV-a Tomo Medved
  • SPOMEN KAMENJE nose hrvatski branitelji motoristi
  • VODITELJ PROGRAMA: fra DRAŽENKO TOMIĆ, kancelar
  • PJEVAČI: Udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije (Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina)
  • ZBOROVIMA RAVNA: g. IVAN PRPIĆ ŠPIKA (Senj).
  • NA ORGULJAMA: g. MILAN DUČIĆ (Senj).
  • PRIGODNI GOVORI: u ime Županije i u ime Hrvatskog Sabora
  • PRIGODNI PROGRAM: Klapa „Maslina“
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad »molitvenim prostorom« Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i »cvijet hrvatskoga plemstva«. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost.
Kamen temeljac toj crkvi položen je na Udbini 9. rujna 2005. Dovršenje crkve se očekuje na proljeće 2010. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. To znači da će izgled Crkve biti temeljito izmijenjen u odnosu na prvi projekt, koji se, iako vrhunskih arhitektonskih kvaliteta, pokazao preskup i pretežak za održavanje. Uz to što je novi projekt više nego dvostruko jeftiniji, u njemu se, u skladu s brojnim prijedlozima darovatelja, ide na jaču izražajnost tradicionalnih oblika hrvatskog crkvenog graditeljstva.
Posebno smo željeli istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole). (Klek)
 


2009.09.07. - Pomoć obitelji Jurenić

Na ovogodišnjem moto defileu „Jaši do zida“, koji će se održati dana 12.09.2009. godine u Udbini, MK Veterani - Zagreb pokrenuo je humanitarnu akciju za pomoć peteročlanoj obitelji tragično poginulog suborca Vladimira Jurenića - Jure  koji je u automobilskoj nesreći stradao 05.12.2008. godine. Iza sebe ostavio je suprugu Tamaru i četvero malodobne djece, koja se i dalje nalaze u podstanarskom stanu.
Vladimir Jurenić - Jure, rođen je 08.04.1971. godine u Dugopolju. U Domovinski rat je krenuo sa nepunih dvadeset godina kao dragovoljac, odlikovan sa više odličja za sudjelovanje u važnim akcijama u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Tijekom rata bio je pripadnik: Prvog Hrvatskog redarstvenika, Specijalnih postrojbi MUP-a te pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Bio je pripadnik postrojbe GMBR - Bojna „Vukovi“.
U sklopu projekta za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, te Zida sjećanja, dobrote i mučeništva, MK Veterani - Zagreb će dio novčanih sredstava od prodaje cjelokupnog asortimana, uplatiti na žiro račun obitelji tragično poginulog Vladimira Jurenića - Jure. Također pozivamo sve ljude dobre volje i velikog srca, da u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu ovoj mnogočlanoj obitelji, koja je iznenada ostala bez svog supruga i oca. Svi koji imaju želju pomoći, mogu to učiniti svojim novčanim prilogom u Udbini, ubacivši prilog u „kotač“.
Također, novčanu pomoć možete uplatiti i direktno na žiro račun supruge pokojnog Vladimira Jurenića - Jure, Tamare Jurenić, kod Privredne banke Zagreb, broj: 2340009-3102815035, ili broj deviznog računa 71400-3-20-128-23106-0, IBAN1….HR02 2340 0093 2121 3016 71.
Unaprijed se zahvaljujemo svima na pomoći. (Klek)

 
2009.09.06. – Preuzimanje Spomen kamenja - Međimurje

Članovi MK Veterani - Zagreb iz Međimurja su danas preuzeli spomen kamen iz Kotoribe kojeg će slijedeći tijedan dovesti na Udbinu. (Klek)
 

 
2009.09.06. – Ispračaj hodočasnika

Danas smoispratili kod Zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, pripadnike nekadašnjeg Središta za obuku gardijskog desantnog pješaštva „Damir Tomljanović Gavran“ iz Šepurina i pripadnike 1. gardijske brigade „Tigrovi“ koji će petak 11.09.2009godine pješice doći na Udbinu i priključit će se obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini slijedeći dan.
Oni će naredne godine nastaviti hodočastiti iz Zagreba do Udbine. (Klek)
 

 
2009.06.13. - Preuzimanje Spomen kamenja - Međimurje

Povodom tradicionalnog trećeg moto defilea pod nazivom „Jaši do zida“, članovi MK Veterani - Zagreb, dana 13.06.2009. godine, okupili su se u prijepodnevnim satima ispred klupskih prostorija u Sesvetama, te krenuli na put u Čakovec, u još jedno prikupljanje Spomen kamenja, koje će biti ugrađeno u Zid sjećanja, dobrote i mučeništva, pri Crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini.
U Čakovcu su nas dočekali i članovi ZMKVC, kao i mnoštvo bikera iz drugih moto klubova, koji su došli dati svoju potporu ovom projektu, te smo se nakon kratkog odmora, u organiziranoj koloni pod policijskom pratnjom, zaputili prema Strahonincu. Preuzimanje pet Spomen kamenja (Stari grad - Čakovec, Ksajpa - Šenkovec, Sep – Gornji Hrašćan, Repova šuma - Štrigova, Župa Vratišinec), s područja Međimurske županije, koji simboliziraju stradanja Hrvata na tom području, započelo je Svetom misom u crkvi u Strahonincu, kraj Čakovca, u 15:00 sati. Nakon završetka misnog slavlja, uslijedio je blagoslov Spomen kamenja, kao i blagoslov svih prisutnih bikera.
Potom smo se zaputili u Goričan, na ranč Free Wigwam Rider, gdje se nastavilo druženje, koje je bilo humanitarnog karaktera, a sav prihod išao je za pomoć u izgradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Domaćin je priredio odličnu zabavu, uz razne moto igre u kojima su sudjelovali svi moto klubovi s barem jednim članom, te je svakom dobitniku osigurao simboličnu nagradu. Takvu atmosferu bilo je teško napustiti, pa smo ostali u društvu prijatelja, zabavljajući se do sitnih noćnih sati.
 


2009.06.10. - Najava

Članovi MK Veterani - Zagreb, u subotu, 13.06.2009. godine, u Strahonincu, mjestu kraj Čakovca, preuzet će pet novih Spomen kamenja, koja će biti ugrađena u Zid sjećanja, dobrote i mučeništva, pri Crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. Sveta misa počinje u 15 sati.
Nakon preuzimanja Spomen kamenja, uslijedit će druženje na ranču Free Wigwam Rider-a, u Goričanu.  (Klek)
 

 

2009.04.26. - Preuzimanje spomen kamena Krnjeuša 1941. za Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pri Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini

Članovi MK Veterani - Zagreb u nedjeljno prijepodne sastali su se sa gospodinom Milanom Bajtekom radi preuzimanja još jednog spomen kamena, koji će biti ugrađen u Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pri Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.
Gospodin Bajtek nam je uručio spomen kamen iz Krnjeuše, te nam ukratko ispričao o strahotama kroz koje su prošli Hrvati za vrijeme Drugog svjetskog rata u župi Krnjeuša. Krnjeuša je malo naselje u općini Boanski Petrovac u FBiH, u kojoj je prije početka Drugog svjetskog rata živjelo oko 2500 Hrvata, te je uoči rata bila sjedište istoimene rimokatoličke župe.
Ta je župa obuhvaćala dvadesetak sela u kojima su živjeli Hrvati, njih više od 300-tinjak. 9. i 10- kolovoza 1941. godine, bio je organiziran napad od strane četnika na župu Krnjeuša, s ciljem istrebljenja svih stanovnika. U ta dva dana spaljena je i uništena cijela župa, tako da joj danas nema nikakvog traga. Krnjeuški hrvati, većinom starci, žene i djeca, brutalno su ubijani, te potom bačeni u kraške jame ili rijeku Unu, a sve hrvatske kuće bile su opljačkane i spaljene.
Od svećeničkog osoblja, koje je bilo prvo na udaru, mučki je ubijen i živ spaljen u župnoj crkvi župnik Krešimir Barišić. Tada su ubijena i tri svećenička pripravnika. Pokolj u župi Krnjeuša bio je dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata, prilikom kojeg je mučki ubijeno oko 240 Hrvata, a koji broj još danas nije konačan.
Do kraja Drugog svjetskog rata, nijedan Hrvat nije ostao u Krnjeuši. U znak sjećanja na sve mučki ubijene u Krnjeuši, i ovaj spomen kamen naći će svoje mjesto u Zidu sjećanja, dobrote i mučeništva pri Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, s nadom da se ovakvi zločini nikada neće zaboraviti.
 

2009.02.12. - Najava

2009_09_09_udbina_jasi_do_zida_plakat Tradicionalno (treće) prikupljanje Spomen kamenja pod nazivom „Jaši do Zida“ (Ride to the Wall) za Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pri Crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. O pojedinostima vezanim uz vrijeme i mjesto održavanja biti ćete obaviješteni naknadno.
Motoristi će za sudjelovanje primiti za uspomenu određena priznanja.
World tražilica