logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `15.

2015 05 17 bleiburg 175 
  
Ove godine svečano je obilježena 70. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata, pobjede Savezničkih sila nad Silama osovine i oslobođenja europskih zemalja i gradova od totalitarnih ideologija fašizma i nacizma. No Hrvati diljem svijeta ove godine obilježavaju i 70. obljetnicu bleiburške tragedije, kalvarije, pokolja, Križnog puta. Tog slavljeničkog svibnja 1945. godine, kada je čitav svijet odahnuo zbog poraza totalitarnih režima, na jugoslavensko-austrijskoj granici nedaleko od grada Bleiburga odvijala se neviđena drama nad hrvatskim narodom koja će trajati još mjesecima nakon kraja rata i koja je, povijest će posvjedočiti, bila začetak gotovo polustoljetne vladavine jednog drugog totalitarnog režima na našim prostorima.
Žrtve su bile tisuća hrvatskih vojnika i civila koji su bježali pred partizanskom Jugoslavenskom armijom kako bi se predali britanskoj vojsci. No njihova predaja zapečatila im je sudbinu jer su vraćeni na milost i nemilost u ruke partizana i predaja na Bleiburškom polju odvela ih je u smrt bez ikakvog suđenja na tom ili nekom od stotina stratišta širom Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije.
 
 
Počasni bleiburški vod je i ove godine organizirao obilježavanje obljetnice beliburške tragedije na kojoj se okupio do sada najveći broj hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i dijaspore. Prema novinskim podacima procjena austrijske policije bila je oko 50 000 hodočasnika. 
 
 
Moto klub Veterani - Croatia je ove godine osmi puta organizirao moto maraton „Cesta sjećanja“ („Memory route“) Zagreb - Bleiburg zajedno sa članovima moto klubova: Blue Knights LE MC Croatia VII i II, MK Dvije rote - Konavle, MK Neandertal bikers - Krapina, MK Specijalne policije iz Domovinskog rata, MK Bilice, MK Poskoci - Slunj, MK Agua bikers - Varaždinske Toplice, MK Osijek, MK Ljuta trava - Grude, MK Vuk samotnjak - Split, Moto družina PTG - Karlovac, MK Will Riders i ostali Free Riders.
Članovi MKVC i njihovi prijatelji nastavili su druženje u Klagenfurtu (Caffe Dorli) kod naših članova koji žive i rade u Austriji. 
Sutradan u nedjelju prisustvovali smo u Klagenfurtu sv. misi koju je predvodio fra Pavo Dominković. 
Kako na dan obilježavanja, zbog veliki broja hodočasnika nismo mogli zapaliti svijeće na spomen obilježju, to smo učinili pri povratku u Hrvatsku.
 
 

2015.05.16. - Moto maraton „Cesta sjećanja“ („Memory route“) Zagreb - Bleiburg `15 - Najava
 
 
 bleiburg
Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku sa preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira 8. moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `15, 16. svibnja 2015. godine na komemoraciju povodom 70. obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburgu (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

  • 16.05.2015. godine

Mjesto:

  • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

15.05.2015. godine

  • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Osiguran im je smještaj (ponesite vreću za spavanje) i večera u istočnom dijelu Zagreba u Sesvetskim selima u Mjesnom odboru Sesvetska sela u Sesvetama. Za ostali smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 Eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba.

16.05.2015. godine

Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti Putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Ugostitelji na bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 Eura. Koliko nam financijske mogućnosti budu dozvoljavale potrudit ćemo se osigurati po jedna sendvič i piće za sve sudionike na Bleiburškom polju.
Svaki učesnik moto maratona „Cesta sjećanja“ („Memory route“) Zagreb - Bleiburg `15 primit će priznanje za sudjelovanju od MKVC.
Povratak po izboru.

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Boris Terglav - Varaždinac, predsjednik, mob: 0922334934, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 {imageshow sl=35 sc=1 w=1000 /}


{jd_file file==43}

World tražilica